Kinderen met een visuele beperking
Naar schatting zijn er meer dan 3000 kinderen met een visuele beperking in Nederland. Een deel van hen is slechtziend, maar er zijn ook kinderen die volledig blind zijn. In sommige gevallen worden kinderen met een visuele beperking geboren, maar het slechte zicht kan ook later ontstaan.
Hoe komt het dat er zoveel kinderen zijn die (bijna) niets zien? Waar lopen kinderen met een visuele beperking – soms zelfs letterlijk – tegenaan? En wat doet het met ouders als hun kind een visuele beperking blijkt te hebben? Het Bartiméus Fonds is er voor iedereen die te maken heeft met een visuele beperking en dus ook voor kinderen met een visuele beperking én hun ouders. Wij zetten ons in voor een toekomst waarin alle kinderen die slechtziend of blind zijn volop kunnen leven. Bewustwording creëren is daar een belangrijk onderdeel van. We vertellen je hier daarom alles wat jij moet weten over visuele beperkingen bij kinderen.
Wil jij graag iets betekenen voor de meer dan 3000 kinderen met een visuele beperking in Nederland? Maak vandaag nog het verschil!
Doneer aan het Bartiméus Fonds! »Kinderen met een visuele beperking: slechtziend of blind?
Kinderen met een visuele beperking zijn slechtziend of zelfs blind. Maar wanneer is iemand nu slechtziend of blind? Het zicht van kinderen die leven met een visuele beperking is tussen de 5 procent en 30 procent. Zij zien bijvoorbeeld vlekken, hebben kokerzicht, zien wazig of zijn nachtblind. Is een kind blind, dan ziet dat minder dan 5 procent. Sommigen zien dus nog een heel klein beetje, bijvoorbeeld het verschil tussen donker en licht. Maar er zijn ook blinde kinderen die helemaal niets zien.
Wat als je kindje blind geboren wordt? Het verhaal van Jonas
Een kindje dat blind geboren is, is Jonas. Al tijdens de zwangerschap blijkt dat Jonas verschillende beperkingen heeft door een nog onbekend syndroom. Maar dat hun kindje ook blind zou zijn, dat wisten de ouders nog niet. Pas na de geboorte van Jonas blijkt uit onderzoek dat hij niets ziet. Zijn moeder Anne-Marije: ‘Toen de arts ons dat vertelde, was dat een grote schok. Mijn man en ik waren niet bekend met blind zijn. Van het ene op het andere moment werden we in een heel nieuwe wereld getrokken.’
De eerste tijd vonden de ouders het moeilijk om contact te krijgen met Jonas. ‘Omdat hij mij niet zag, reageerde hij ook weinig op me. Pas na drie maanden lachte hij voor het eerst terug en pas na vier maanden voelde hij voor het eerst met z’n handje aan mijn gezicht. Ik vergat Jonas soms bijna.’
Toen Jonas twee maanden oud was, is hij geopereerd om zo te proberen zijn zicht terug te halen. Met hulp van de ambulant begeleidster van Bartiméus probeerden ze het zicht van Jonas te stimuleren. Maar gaandeweg verloren ze de hoop, omdat Jonas er niet op bleek te reageren. ‘De onzekerheid over of hij misschien nog iets ging zien, vond ik moeilijk. Toen we wisten dat Jonas echt blind is, konden we het ook gaan accepteren en ons meer aan hem hechten.’

Een veilige hechting voor kinderen met een visuele beperking met hulp van het Bartiméus Fonds
Bartiméus speelt een belangrijke rol in het gezin van Jonas – en in heel veel andere gezinnen – bij het accepteren van en leren omgaan met een visuele beperking. Zo leerde het gezin van Jonas bijvoorbeeld van de ambulant begeleider van Bartiméus hoe ze ervoor konden zorgen dat Jonas zich veilig hechtte. Want een kind met een visuele beperking heeft andere behoeften en hecht zich op een andere manier dan kinderen die wel goed zien.
Het Bartiméus Fonds steunt het wetenschappelijk onderzoek van Bartiméus naar de hechting van kinderen met een visuele beperking, want een kind dat veilig hecht, staat sterker in het leven. Ook steunt het Bartiméus Fonds de ontwikkeling van hulpmiddelen die de gezinnen kunnen gebruiken om de veilige hechting te stimuleren. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is de Broedels-game. Deze educatieve game is speciaal ontwikkeld voor de broers en zussen van een blind of slechtziend kind, en helpt hen te praten over hun emoties en de visuele beperking van hun broer of zus te accepteren. Thekla, de zus van Jonas, was gelijk enthousiast toen zij hoorde over de game en heeft meegedaan met het testen van het educatieve spel. Dit deed haar goed, de Broedels-game zorgde ervoor dat zij zich erkend en in haar kracht gezet voelde.
Mede dankzij de begeleiding van Bartiméus – mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds – zijn ze nu een hecht gezin en is Jonas opgebloeid tot een vrolijke, zelfverzekerde jongen. Het Bartiméus Fonds wil graag nog meer gezinnen helpen, maar hierbij is jouw hulp nodig. Alleen met giften van onze donateurs kunnen wij zorgen dat kinderen met een visuele beperking, hun ouders en broers en zussen de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Maak nu het verschil! Doneer aan het Bartiméus Fonds.

Wat zijn de kenmerken van een kind met een visuele beperking?
Pasgeboren baby’s krijgen een gehoortest, maar hun zicht wordt niet getest. Hierdoor kan het soms even duren voordat een visuele beperking wordt opgemerkt. Wat zijn de kenmerken van een kind met een visuele beperking? Kenmerken die kunnen wijzen op een visuele beperking zijn onder andere:
- Geen of weinig oogcontact maken
- Afwijkende oogbewegingen
- Overgevoeligheid voor licht
- Weinig interesse tonen in bewegingen en voorwerpen in hun omgeving
- Moeite met oriënteren en bewegen
- Vertraagde motorische ontwikkeling
- Ogen die troebel of dof lijken
- Meer gebruikmaken van andere zintuigen, vooral tast en gehoor
Heb je als ouder het vermoeden dat je kind niet (goed) ziet? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten onderzoeken door een specialist. Want vroege signalering en passende ondersteuning maken een groot verschil in de ontwikkeling van je kind. Het Bartiméus Fonds zet zich in om te zorgen voor meer bekendheid over slechtziendheid en blindheid bij kinderen, zodat kinderen en hun ouders sneller de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Help jij ons mee? Doneer aan het Bartiméus Fonds!
Wat zijn de meest voorkomende visuele beperkingen bij kinderen?
Kinderen met een visuele beperking kunnen verschillende soorten oogaandoeningen of visuele stoornissen hebben. Sommige aandoeningen beïnvloeden vooral de scherpte van het zicht, terwijl andere het gezichtsveld, de oogbewegingen of de verwerking van visuele informatie in de hersenen aantasten. Dit zijn de meest voorkomende visuele beperkingen bij kinderen:
- Cerebrale visuele stoornis (CVI)
Problemen met het verwerken van visuele informatie door schade of afwijkingen in de hersenen. - Nystagmus
Onwillekeurige, snelle bewegingen van de ogen, waardoor het lastig is om scherp te zien. - Retinopathie van prematuren (ROP)
Oogschade die ontstaat bij vroeggeboren kinderen door afwijkingen in de ontwikkeling van het netvlies. - Opticusatrofie
Beschadiging of afsterven van de oogzenuw, waardoor signalen van het oog de hersenen niet goed bereiken. - Congenitale cataract (aangeboren staar)
Vertroebelingen in de ooglens die het zicht ernstig belemmeren. - Glaucoom
Aandoening waarbij verhoogde oogdruk de oogzenuw beschadigt, wat leidt tot gezichtsvelduitval of blindheid. - Albinisme
Een erfelijke aandoening waarbij pigment ontbreekt in huid, haar en ogen; dit gaat vaak samen met slechtziendheid en lichtgevoeligheid. - Ziekte van Leber
Een erfelijke aandoening die leidt tot ernstige slechtziendheid of blindheid vanaf jonge leeftijd. - Retinitis pigmentosa
Een erfelijke aandoening waarbij het netvlies geleidelijk achteruitgaat, leidt tot slechtziendheid of blindheid.
Meer zeldzame oorzaken van een visuele beperking bij kinderen
Zoals je leest, zijn er veel aandoeningen die ervoor zorgen dat een kind slechtziend of blind is. En naast deze lijst met de meest voorkomende visuele beperkingen bij kinderen, zijn er ook nog zeldzamere aandoeningen die ervoor zorgen dat een kind niet (goed) ziet. Maculadegeneratie bijvoorbeeld, een oogziekte die vaak pas op latere leeftijd optreedt, maar soms ook kinderen treft. In dat geval ontstaat de maculadegeneratie vaak door een andere ziekte of afwijking. De ziekte van Batten is een andere zeldzame ziekte die slechtziendheid en blindheid veroorzaakt bij kinderen. Deze dodelijke stofwisselingsziekte verstoort de normale werking van verschillende cellen in het lichaam, waaronder de cellen in het netvlies van de ogen. Een gevolg van de ziekte van Batten is dat kinderen steeds slechter gaan zien.
Of een kind nu slechtziend of blind is door een veel voorkomende of zeldzamere oorzaak, een visuele beperking heeft grote invloed op hun leven. Naar school gaan, afspreken met vrienden, sporten, spelen, een dagje weg: als je (bijna) niets ziet, is dit niet vanzelfsprekend. Het Bartiméus Fonds vindt dat dit wel vanzelfsprekend moet zijn. Daarom zetten wij ons in voor een samenleving waarin óók kinderen met een visuele beperking volop kunnen leven. Bijvoorbeeld door kinderen met een visuele beperking en sportclubs bij elkaar te brengen. Ook zorgen we er met hulpmiddelen voor dat kinderen met een visuele beperking gewoon naar school kunnen en maken we recreatielocaties beter toegankelijk.
Help jij onze droom waar te maken: een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking? Steun het Bartiméus Fonds en zorg dat kinderen met een visuele beperking gewoon kind kunnen zijn. Doneer nu!
Waarom hebben sommige kinderen een visuele beperking?
In grote lijnen zijn er drie redenen aan te wijzen waarom kinderen geboren worden met een visuele beperking, of in hun vroege leven slechtziend of blind worden. De oorzaak kan een genetische afwijking van de ogen zijn, komen door niet-genetische schade aan de ogen of veroorzaakt worden door een stoornis in de hersenen. Hieronder leggen we je uit wat deze drie oorzaken van een visuele beperking precies inhouden.
Genetische factoren die een visuele beperking veroorzaken
Een deel van de kinderen met een visuele beperking erven, net als Maja uit het voorbeeld dat je eerder hebt gelezen, hun oogaandoening van hun ouders. De ouders zijn (onbewust) drager van een gen dat een visuele beperking veroorzaakt en geven dit door aan hun baby. Voorbeelden zijn retinitis pigmentosa, albinisme of Leber congenitale amaurosis. Deze erfelijke aandoeningen zorgen ervoor dat delen van het oog, zoals het netvlies of de oogzenuw, niet goed functioneren. Hierdoor zijn kinderen met zo’n ziekte vanaf hun geboorte of jonge leeftijd slechtziend of blind.
Blind doordat je ouders onbewust drager zijn van een gen: het verhaal van Maja
Een kindje dat blind is door een erfelijke oogziekte, is de zesjarige Maja. Maja is blind geboren en dit was voor Björn en Emily – haar ouders – een grote verrassing. Niemand in de familie heeft een oogziekte, waardoor de ouders er niet gelijk aan dachten dat Maja weleens blind zou kunnen zijn. Maar Björn en Emily merkten al snel dat er iets aan de hand was met hun dochter. Maja keek haar ouders bijvoorbeeld niet aan en lachte niet naar hen. En als ze met een knuffeltje naar haar bewogen, volgde Maja deze niet met haar ogen. Dit zijn duidelijke kenmerken van een kind met een visuele beperking. Het consultatiebureau vertrouwde het niet en na een oogarts bezocht te hebben, werd het gezin doorverwezen naar het Diagnostisch Centrum van Bartiméus.
Bij het Diagnostisch Centrum van Bartiméus blijkt dat Maja blind is, vermoedelijk door Leber congenitale amaurosis (LCA). Dit is een erfelijke, helaas onhandelbare oogaandoening aan het netvlies. Om de diagnose van deze aandoening te stellen is verdiepend oogonderzoek nodig, maar hier was Maja nog te klein voor. Als alternatief werd er daarom een DNA-onderzoek uitgevoerd. Na 6 maanden wachten volgde de uitslag van dit onderzoek: Björn en Emily zijn – zonder dat zij dit wisten – allebei drager van het LCA-gen en Maja heeft dus de ziekte van Leber.
Na de diagnose begon het grote verwerken en accepteren, en de ouders van Maja moesten leren omgaan met de zintuigelijke beperking van hun dochter. Het gezin kon gelijk rekenen op begeleiding van Bartiméus. De ouders leerden hierdoor steeds beter om te gaan met de visuele beperking van Maja, zowel praktisch als emotioneel. Ook nu nog staat Bartiméus het gezin bij met advies en begeleiding, want in elke levensfase lopen ouders en kinderen – soms zelfs letterlijk – weer tegen andere dingen aan.

Begeleiding voor gezinnen zoals dat van Maja dankzij het Bartiméus Fonds
Dat Maja en haar ouders alle begeleiding krijgen die zij nodig hebben, is mede te danken aan het Bartiméus Fonds. Met de giften van onze donateurs maken wij het werk van Bartiméus mogelijk. Ook in de toekomst willen wij het werk van Bartiméus blijven steunen, want mensen met een visuele beperking zullen altijd ondersteuning nodig hebben om volop te kunnen leven.
Wil jij dat gezinnen zoals dat van Maja er niet alleen voor komen te staan, maar alle hulp krijgen die zij nodig hebben? Zodat kinderen met een visuele beperking opgroeien in een veilige omgeving, waarin zij in al hun behoeften worden voorzien? Doneer nu aan het Bartiméus Fonds.
Niet-genetische schade aan de ogen wat zorgt voor een visuele beperking
Een visuele beperking bij kinderen kan ook komen door schade aan de ogen die niet erfelijk is. Dit kan bijvoorbeeld komen door infecties tijdens de zwangerschap (zoals rubella of toxoplasmose), vroeggeboorte met retinopathie (ROP), oogletsel of ernstige oogontstekingen na de geboorte.
Een visuele beperking door beschadiging van de ogen: het verhaal van Sem
Iemand die hierover kan meepraten is Sem, die op vijfjarige leeftijd een hersentumor bleek te hebben. De nu zeventienjarige Sem vertelt: ‘Deze tumor kon gelukkig succesvol worden verwijderd, maar door de operatie raakte de oogzenuw beschadigd. Hierdoor verloor ik het grootste deel van mijn zicht; ik zie alleen nog vlekken en schimmen.’
Bij Sem is de slechtziendheid dus niet veroorzaakt door een erfelijke oogziekte, maar door schade aan zijn ogen. Hij is dus niet geboren met een visuele beperking. Toch laat Sem zich niet beperken door zijn slechte zicht: hij gaat uit van wat wél mogelijk is. Hij gaat bij Bartiméus naar school, heeft verschillende hobby’s en zit in de Nederlandse selectie van goalbal. Ook trekt hij er graag op uit, op de fiets. ‘In de wijk waar ik woon, fiets ik zelf. Dat lukt omdat het een bekende omgeving is, waar ik veel op mijn gehoor kan doen. Maar als ik verder weg wil, kan ik niet zonder mijn tandem. Meestal rijdt mijn vader, moeder, zusje of een vriend voorop.’

Vrijheid in de vorm van een fiets dankzij het Bartiméus Fonds
Zonder zijn tandem zou Sem noodgedwongen veel vaker thuiszitten, zou hij veel vrijheid missen en was zijn leven een stuk eenzamer. En dit geldt ook voor andere kinderen met een visuele beperking. Daarom wil het Bartiméus Fonds iedereen op de fiets krijgen, ook de mensen die slechtziend of blind zijn. Want fietsen geeft vrijheid, ontspanning en houdt je fit. Geef jij mensen die, net als Sem, hun zicht moeten missen de kans om ook te fietsen? Doe mee en doneer nu!
Met een gift vanaf € 25,- zorg je al dat kinderen met een visuele beperking kunnen fietsen op een tandem of duofiets. Elk ander bedrag is ook welkom. Jouw bijdrage helpt ons enorm!
Slechtziend of blind door een stoornis in de hersenen
Visuele beperkingen bij kinderen kunnen ook het gevolg zijn van problemen in de hersenen. Dit gebeurt wanneer het deel van de hersenen dat visuele informatie verwerkt beschadigd raakt of zich afwijkend ontwikkelt. Dit kan zowel genetische als niet-genetische oorzaken hebben. Voorbeelden zijn zuurstoftekort bij de geboorte, hersenbloedingen, of aangeboren hersenaandoeningen door een genetische afwijking. De visuele beperking die hieruit voortkomt, wordt aangeduid als een cerebrale visuele stoornis (CVI).
Leven met CVI: het verhaal van Lola
Lola heeft CVI doordat zij, toen ze nog maar een paar weken oud was, een hersenbeschadiging opliep door hoge koorts. Helaas moest Lola vier jaar wachten op de diagnose CVI. Al die tijd maakten haar ouders zich veel zorgen. Ze leefden in onzekerheid over wat er nu precies met hun dochter aan de hand was en wisten niet hoe ze hun dochtertje het beste konden begeleiden.
Snellere diagnose voor kinderen met CVI dankzij de inzet van het Bartiméus Fonds
Kinderen met CVI hebben grote moeite om de wereld om hen heen te begrijpen, doordat zij overweldigd worden door alle visuele prikkels om hen heen. De hersenen van iemand met CVI kunnen deze prikkels namelijk niet goed verwerken. Maar als je dit niet weet, kun je er ook geen rekening mee houden. Kinderen met CVI krijgen vaak de stempels ‘onhandig’, ‘dom’ en ‘niet sociaal’. Ze komen niet mee met leren, spelen en sporten en lopen zo een achterstand op. Het Bartiméus Fonds steunt daarom de wetenschappers van Bartiméus die bezig zijn om een set testen te ontwikkelen waarmee de diagnose CVI sneller gesteld kan worden.
Hoe eerder bekend is wat er aan de hand is, hoe sneller kinderen met CVI en hun ouders de hulp krijgen die zij nodig hebben. Vind jij ook dat kinderen met CVI niet net als Lola wel vier jaar moeten wachten op een diagnose? Zorg dan dat het Bartiméus Fonds de ontwikkeling van de CVI-tests kan blijven financieren en doneer. Elke euro telt! Hoe groot of klein je gift ook is, we zijn overal blij mee. Alvast bedankt, in het bijzonder namens de kinderen met CVI.

Digitaal lespakket ‘mijn CVI’ dankzij de donateurs van het Bartiméus Fonds
Jouw donatie aan het Bartiméus Fonds komt goed terecht. Zo heeft Bartiméus, met steun van de donateurs van het Bartiméus Fonds, een digitaal lespakket ontwikkeld: ‘Mijn CVI’. Dit is een serious game met acht lessen voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Het doel van het spel? De kinderen krijgen zo inzicht in hun eigen CVI, ontdekken welke invloed CVI heeft op hun functioneren en leren hoe ze hier in het dagelijks leven mee om kunnen gaan. Erg belangrijk, want kinderen met CVI voelen zich vaak onbegrepen.
‘Mijn CVI’ draagt bij aan een positief zelfbeeld van kinderen met CVI. Wil jij dat er meer van dit soort educatieve lespakketten worden ontwikkeld voor kinderen met een visuele beperking en de mensen in hun omgeving? Doneer dan aan het Bartiméus Fonds. De oogspecialisten van Bartiméus staan te springen om aan de slag te gaan, maar hiervoor is jouw financiële steun onmisbaar. Wacht daarom niet langer en geef een gift.
Dit doet het Bartiméus fonds voor kinderen met een visuele beperking en hun ouders
Zowel de ouders als kinderen met een visuele beperking lopen tegen allerlei dingen aan. Ouders vragen zich bijvoorbeeld af: Wat zijn de kenmerken van een kind met een visuele beperking? en Hoe spelen kinderen met een visuele beperking? En een kind dat blind of slechtziend is, loopt vaak zelfs letterlijk tegen dingen aan. Het Bartiméus Fonds steunt daarom het werk van Bartiméus: het kennis- en expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking in Nederland. Zij doen aan onderzoek, diagnostiek en behandeling. Hun professionals begeleiden en adviseren door het hele land. En Bartiméus heeft eigen scholen, woonvoorzieningen en verschillende vormen van dagbesteding.
Gezinnen waarin een kind opgroeit met een visuele beperking kunnen rekenen op ambulante begeleiding van Bartiméus, zodat ouders, kind en eventuele broertjes en zusjes leren omgaan met de visuele beperking. Voor kinderen die blind of slechtziend zijn, zijn hulpmiddelen onmisbaar. Denk aan een blindegeleidestok en brailleschrift, maar ook innovatievere hulpmiddelen zoals voelbare topografische kaarten en een navigatie-app. De ambulante begeleiders van Bartiméus leren de kinderen hiermee te werken. Maar ook aan de omgeving van blinde en slechtziende kinderen biedt Bartiméus hulp. Zo kunnen zij een kind met een visuele beperking beter leren begrijpen en helpen. Zo leerden de ouders van Amy, die de oogziekte LCA heeft, hoe zij hun dochter het best konden stimuleren. Bijvoorbeeld door Amy tijdens het knutselen te laten voelen aan de materialen, de tijd te geven en het eindresultaat van dichtbij te laten bekijken. Amy was vanwege haar slechtziendheid heel afwachtend, maar met de juiste begeleiding komt zij steeds meer in haar kracht te staan. Hier lees je het hele verhaal van Amy.
Bestellen-in-60-tellen-uitdaging
Om familieleden, vrienden en ook jou te laten ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben, heeft het Bartiméus Fonds de bestellen-in-60-tellen-uitdaging ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen zonder visuele beperking ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Ga de bestellen-in-60-tellen-uitdaging aan!
En is het jou gelukt om de bestellen-in-60-tellen-uitdaging te volbrengen? Zoals je hebt gemerkt, is het écht een uitdaging om online te winkelen of een website te bezoeken als je niet (goed) ziet. Het Bartiméus Fonds brengt hier verandering in door zich in te zetten voor digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld door digitale toegankelijkheid onderdeel te laten worden van het curriculum en bedrijven bewust te maken van het belang van digitale toegankelijkheid. Help jij ons mee? Geef een gift aan het Bartiméus Fonds en maak zo een toekomst mogelijk waarin surfen op het internet en het gebruik van apps net zo makkelijk is voor mensen met een visuele beperking als voor jou. En kinderen met een visuele beperking ook kunnen gamen, tiktokken en instagrammen met hun vrienden, én natuurlijk online schoolwerk kunnen maken. Doneer nu!

Wie is het Bartiméus Fonds en wat doen ze voor kinderen met een visuele beperking?
Het Bartiméus Fonds is er voor iedereen die te maken heeft met een visuele beperking en dus ook voor kinderen die blind of slechtziend zijn. Wij geloven in 100% leven. Daarom halen we alles uit de kast om er met ons werk voor te zorgen dat mensen met een visuele beperking – en dus ook blinde en slechtziende kinderen – volop kunnen meedoen in de maatschappij.
Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking door het werk van Bartiméus te steunen. Daarnaast subsidiëren we innovatieve projecten van derden en ontwikkelen we onze eigen projecten. Onze projecten richten zich op drie thema’s: mobiliteit, onderwijs en werk, en vrije tijd. En om zeker te weten dat onze projecten succesvol zijn, meten we onze impact constant.
We geven je graag twee mooie voorbeelden van de dingen die wij bereikt hebben. Dankzij onze inzet is audiodescriptie, een gesproken beschrijving van beelden, op steeds meer plekken beschikbaar en is het ook voor kinderen die niet (goed) zien een feestje om naar het theater te gaan. En met het project ‘Samen Spelen’ zorgen we er samen met Jantje Beton en stichting het Gehandicapte Kind voor dat er steeds meer toegankelijke speeltuinen komen. In deze speeltuinen kunnen kinderen met een beperking samen spelen met kinderen zonder beperking. We vertellen je hier meer over hoe wij recreatielocaties beter toegankelijk maken voor kinderen met een visuele beperking.
Steun het Bartiméus Fonds
Iedereen moet volop kunnen meedoen in de maatschappij. Ook de meer dan 3000 kinderen met een visuele beperking in Nederland. Helaas kunnen deze kinderen nu nog niet hetzelfde leven leiden als hun leeftijdsgenootjes. Spelen, afspreken met vrienden, naar school gaan, uitstapjes maken en op vakantie gaan: voor kinderen die blind of slechtziend zijn, is dit niet vanzelfsprekend. Daar willen wij verandering in brengen. Het Bartiméus Fonds zet zich in zodat kinderen met een visuele beperking wél net zo’n fijn, plezierig en gelukkig leven kunnen leiden als andere kinderen. Wij gaan voor een toekomst waarin blinde en slechtziende kinderen opgroeien tot volwassenen die zich gezien en gewaardeerd voelen, weten wat zij willen in hun leven én hun dromen ook daadwerkelijk waarmaken. Maar dit kunnen wij niet alleen…
Om onze droom van een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking waar te maken, hebben we jouw hulp nodig. Wacht daarom niet langer en doneer aan het Bartiméus Fonds. We zijn erg blij met een eenmalige donatie, groot of klein. Wil je meer impact maken, steun ons dan voor een langere periode met een periodieke gift. Of misschien is nalaten aan een goed doel wel wat voor jou. Steun je ons werk liever op een andere manier? Je kunt ook helpen met tijd en geld inzamelen voor het goede doel. Zoals met het starten van een online collecte. Wil je samen met anderen het verschil maken? Verzamel dan geld in met je organisatie, zoals je kerk, school of bedrijf.
Welke manier van helpen jouw voorkeur ook heeft, met jouw inzet maak jij gegarandeerd verschil voor mensen met een visuele beperking. Kom in actie!