Vlekken zien
Vlekken zien, is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Je ziet dan bijvoorbeeld zwarte vlekken voor de ogen of plotseling een grijze vlek in het oog. Soms gaat dit gepaard met een flits voor je ogen. Zie je plotseling vlekken voor de ogen of heb je een vlek voor je oog en gaat die niet weg, dan is dit erg schrikken. Je vraagt je af: waarom zie ik bewegende vlekken? Wat is er aan de hand? Is het gevaarlijk? In dit artikel leggen we je uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn van vlekken zien en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.
Vlekken zien kan onschuldig zijn, maar het is ook mogelijk dat er meer aan de hand is. Grijze of zwarte vlekken zien en/of lichtflitsen in je ogen hebben, kan ook wijzen op een onderliggende oogafwijking. Het Bartiméus Fonds doet onderzoek naar oogaandoeningen die flitsen en vlekken in het gezichtsveld veroorzaken, zodat we mensen met dit probleem zo goed mogelijk kunnen behandelen. Daarnaast biedt het Bartiméus Fonds ondersteuning aan mensen met een visuele beperking – ook aan mensen waarbij de visuele beperking gepaard gaat met vlekken zien.
Wij vinden dat iedereen voluit moet kunnen leven, ook de mensen die blind of slechtziend zijn. Helaas kan dat nu nog niet. Onze samenleving is niet ingericht op personen met een visuele beperking, waardoor deze mensen niet het leven kunnen leiden dat zij willen leiden. Vind jij ook dat hier verandering in moet komen en wil jij ook iets betekenen voor mensen met een visuele beperking? Doneer aan het Bartiméus Fonds. Met jouw donatie maak je het verschil voor blinde en slechtziende mensen.
Doneer nu! » Help mee »In dit artikel
- Zwarte vlekken zien en/of lichtflitsen in je ogen: soms een onschuldige oorzaak
- Vlekken zien door problemen met het glasvocht
- Mouches volantes
- Glasvochtbloeding
- Vlekken zien door een oogziekte
- Vlekken zien door maculadegeneratie
- Retinitis pigmentosa: een mogelijke oorzaak van vlekken zien
- Vlekken zien door problemen met de hersenen
- Meedoen in de maatschappij dankzij het Bartiméus Fonds
- Wie is het Bartiméus Fonds
- Zo maak jij het verschil voor mensen met een visuele beperking!
Zwarte vlekken zien en/of lichtflitsen in je ogen: soms een onschuldige oorzaak
Vlekken zien, kan verschillende oorzaken hebben. Het zien van grijze of zwarte vlekken betekent gelukkig niet altijd dat er iets ernstigs aan de hand is. En een flits voor je ogen is niet altijd een teken dat wijst op een oogaandoening. Vlekken zien, is in veel gevallen onschuldig en komt vaak voor in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld wanneer je moe bent, te snel opstaat of een te hoge bloeddruk hebt. Soms zorgt stress ervoor dat je vlekken ziet. En mensen met migraine zien ook weleens vlekken. In al deze gevallen is er niets aan de hand met de ogen.
Vlekken zien door problemen met het glasvocht
Je kunt ook vlekken zien door problemen met het glasvocht van het oog. In dat geval trekken de vlekken die je ziet meestal niet meer weg of komen ze steeds terug en zie je blijvend minder goed. Het glasvocht is een soort gelei in de ruimte tussen de lens van je oog en het netvlies. Wanneer je problemen hebt met het glasvocht, bijvoorbeeld door een vertroebeling van het glasvocht, achterste glasvochtloslating en/of een glasvochtbloeding kun je vlekken gaan zien. Hieronder leggen we je uit wat deze aandoeningen met het glasvocht precies inhouden.
Mouches volantes
Mouches volantes zijn eiwitvlekjes in het glasvocht en geen directe reden tot paniek. Ze hebben vaak de vorm van draden, sliertjes of puntjes, maar soms zien ze er ook uit als cirkels of webjes. De vlekken die je ziet, zijn het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces van het oog: zo’n beetje iedereen krijgt ze, al heb je dit niet altijd door. Wil je weten of jij ook mouches volantes hebt? Kijk dan naar een effen vlak, zoals een witte muur of de blauwe lucht. Zie je zwevende vlekjes die meebewegen met de ogen en dan weer terugkomen op dezelfde plek? Dat zijn ze. Mouches volantes verergeren door stress en bij vermoeidheid, daarom is het belangrijk dat je zorgt voor ontspanning en voldoende slaapt. Bezorgen de zwevende vlekjes je problemen, dan is een mouches volantes behandeling mogelijk. Meestal is dit een laserbehandeling en soms een glasvochtoperatie.
Achterste glasvochtloslating, en vlekken en lichtflitsen zien
Wanneer je ouder wordt, verandert de samenstelling van je glasvocht langzaam. Hierdoor ontstaat het risico dat het glasvocht op een gegeven moment loskomt van het netvlies. Een achterste glasvochtloslating geeft verschillende symptomen, waarvan vlekken zien er één is. Bij een glasvochtloslating zie je duidelijk zwevende vlekjes (mouches volantes). Ook komt het vaak voor dat mensen met een achterste glasvochtloslating plotseling een grijze vlek in het oog hebben of een waas voor de ogen krijgen. Een ander symptoom is het zien van lichtflitsen aan de zijkant van het oog.
Achterste glasvochtloslating behandeling
Een achterste glasvochtloslating is erg vervelend, omdat je hierdoor minder goed ziet. Maar een behandeling is niet altijd nodig. Als het netvlies niet beschadigd is, ga je langzaamaan steeds weer beter zien. De zwevende vlekjes worden op een gegeven moment minder storend en de flitsen in je ogen houden in veel gevallen vanzelf op. Is dit niet het geval? Bij een glasvochtloslating is behandeling over het algemeen goed mogelijk. Bij een achterste glasvochtloslating behandeling wordt het glasvocht uit het oog verwijderd en vervangen door lucht, gas of olie.
Glasvochtbloeding
Vlekken zien, kan ook het gevolg zijn van een glasvochtbloeding. Hierbij komt er bloed in het glasvocht. Door het bloed in het glasvocht komt er minder licht op het netvlies en zie je minder goed. Naast het zien van vlekken zijn er nog meer glasvochtbloeding symptomen. Zo kun je wazig zien, alsof je door een dikke mist moet kijken. Daarnaast kan een glasvochtbloeding er ook voor zorgen dat je lichtflitsen ziet.
Oorzaken en behandeling glasvochtbloeding
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een netvliesbloeding aan te wijzen: een scheurtje in het netvlies, een netvliesloslating, de eerdergenoemde glasvochtloslating, verstopping van een bloedvat, slijtage van het netvlies (maculadegeneratie) en diabetes. De oorzaak van de glasvochtbloeding is in veel gevallen bepalend voor de soort behandeling. Soms wordt het zicht vanzelf beter, omdat het bloed in het glasvocht wegzakt of oplost. In dat geval is een behandeling niet nodig. In andere gevallen kan een behandeling zoals het afplakken van de ogen, een laserbehandeling, een injectie in de ogen met een bepaalde stof of een operatie uitkomst bieden.
Vlekken zien door een oogziekte
Vlekken zien, kan ook veroorzaakt worden door een oogziekte. Hieronder bespreken we de meest voorkomende aandoeningen waarbij een of meerdere grijze vlekken zien, zwarte vlekken zien en/of lichtflitsen in de ogen een van de symptomen is.
Netvliesloslating
Aan de achterkant van het oog ligt het netvlies. Komt het netvlies los, dan spreken we van een netvliesloslating of ablatio retinae. Dit is een ernstige oogziekte die blindheid kan veroorzaken. Een netvliesloslating komt het meeste voor bij ouderen. Door veroudering van het oog neemt het volume van het glasvocht af en trekt het netvlies eromheen. Zo kan er een scheurtje ontstaan in het netvlies. Komt er vocht in dit scheurtje, dan laat het netvlies los. Maar een netvliesloslating wordt niet alleen veroorzaakt door ouderdom; het is niet alleen een oogziekte die voorkomt bij ouderen. Een ongeluk of hevige bijziendheid of erfelijkheid kan ook de oorzaak zijn van deze oogziekte. Symptomen die mogelijk wijzen op een netvliesloslating zijn:
- Zwarte vlekken zien
- Grijze vlek in het oog
- Lichtflitsen in de ogen
- Minder scherp zien
Netvliesloslating behandeling
Het is erg belangrijk om bij een netvliesloslating zo snel mogelijk in te grijpen. Dit kan alleen met een operatie. Met zo’n operatie wordt de loslating van het netvlies gestopt en wordt voorkomen dat je blind wordt.
Helaas is een visuele beperking niet altijd te voorkomen; er zijn veel oogaandoeningen waarbij er (nog) geen behandeling mogelijk is. Het Bartiméus Fonds doet met Bartiméus Projecten onderzoek naar zulke oogziektes, zodat we in de toekomst wel behandelmogelijkheden hebben om te voorkomen dat iemand slechtziend of blind wordt. Of het zicht zelfs weer verbeteren. Dit is nu nog toekomstmuziek, maar we laten deze toekomst graag zo snel mogelijk waar worden. Om dat te bereiken, hebben we jouw hulp nodig. Met jouw donatie steun je ons onderzoek naar het voorkomen, behandelen en genezen van oogaandoeningen en maak jij het verschil voor mensen die leven met een visuele beperking. Doneer nu!
Vlekken zien door maculadegeneratie
Maculadegeneratie is een erfelijke oogziekte. Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes, bepaalde cellen in het netvlies die zorgen dat je details scherp kunt zien, af. De oorzaak van deze oogaandoening is niet altijd duidelijk, maar komt het vaakst voor bij ouderen. Toch is maculadegeneratie niet enkel een oogziekte voor ouderen, ook op jongere leeftijd kunnen de kegeltjes in de ogen afsterven. Maculadegeneratie zorgt ervoor dat je zicht vermindert en kan zich uiten in verschillende symptomen. Vlekken zien (zwarte vlekken, grijze vlekken of een wazige vlek in het centrale deel van het zicht) is een veelvoorkomend symptoom.
Er zijn twee types van deze ziekte: natte maculadegeneratie en droge maculadegeneratie. Voor natte maculadegeneratie zijn er verschillende behandelopties. Behandeling van deze oogziekte is ook echt nodig om verdere schade en afname van het zicht te voorkomen. Droge maculadegeneratie kan op dit moment helaas nog niet behandeld worden. Heb je deze vorm, dan zul je moeten leren leven met de zintuigelijke beperking. Verschillende hulpmiddelen kunnen je hierbij helpen.
Maculadegeneratie: het verhaal van Tjarda Struik
Tjarda Struik weet als geen ander hoe belangrijk hulpmiddelen zijn als je maculadegeneratie hebt. Tjarda heeft de oogziekte maculadegeneratie en merkt zelf hoeveel extra moeite het kost om te leven met een visuele beperking. Er zijn bijvoorbeeld extra aanpassingen nodig om ‘gewoon’ te kunnen studeren en werken. Denk aan spraak- en vergrotingssoftware en een brailleleesregel voor bij de computer. Maar ook een blindegeleidestok is onmisbaar om veilig van A naar B te komen. Dankzij de inzet van het Bartiméus Fonds is navigeren wanneer je (bijna) niets ziet, iets eenvoudiger geworden: wij hebben namelijk de indoor navigatieapp ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen met een visuele beperking veilig en zelfstandig hun weg vinden in openbare gebouwen.
Mensen met een visuele beperking zichtbaar maken
Tjarda Struik heeft zich vol toewijding ingezet als programma manager Onderwijs & Werk bij het Bartiméus Fonds om kansen in onderwijs en werk te verbeteren. Met onderzoek en uiteenlopende projecten gericht op onderwijs en betaald werk maakte zij het verschil voor mensen met een visuele beperking. Ondertussen heeft Tjarda een andere grote droom waargemaakt. Ze wilde TikTok-burgemeester worden en dit is gelukt. Als burgemeester van Leiderdorp maakt zij mensen met een visuele beperking zichtbaar en laat ze zien dat voluit meedoen in de maatschappij mogelijk is wanneer je blind of slechtziend bent.
Helaas kan nog niet iedereen met een visuele beperking het leven leiden dat die wil leiden. Onze maatschappij is niet ingericht op mensen met een visuele beperking en dit zorgt ervoor dat veel mensen niet volop kunnen leven. Het Bartiméus Fonds brengt hier verandering in. Het is onze missie om te zorgen dat iedereen 100% kan leven, ongeacht hoeveel je ziet. Help jij ons mee onze missie waar te maken? Doneer nu en maak het verschil voor mensen met een visuele beperking. Jouw hulp zorgt ervoor dat mensen zoals Tjarda hun droom waar kunnen maken. Alvast bedankt!
Retinitis pigmentosa: een mogelijke oorzaak van vlekken zien
Retinitis pigmentosa (RP) is een erfelijke oogaandoening die er langzaamaan voor zorgt dat je slechtziend of blind wordt. Bij de oogziekte gaan de cellen in het netvlies kapot. Eerst gaan de staafjes, cellen die helpen bij het omzetten van licht naar een signaal dat via de zenuw in het oog naar de hersenen gaat, stuk. Hierdoor zie je niet meer in het donker en ben je nachtblind. Ook kun je de dingen die zich in je ooghoek bevinden niet meer goed zien, want hierbij zijn de staafjes ook nodig. Na de staafjes gaan ook de kegeltjes stuk. Kegeltjes zorgen ervoor dat je bij licht kunt zien, en verschillende kleuren, scherpte en diepte ziet. Ben jij benieuwd hoe het is om retinitis pigmentosa te hebben? In de bestellen-in-60-tellen-uitdaging van het Bartiméus Fonds kun je dit zelf ervaren.
Vlekken zien door retinitis pigmentosa: het ervaringsverhaal van Fiene, Iefke en Lenne
Retinitis pigmentosa zorgt ervoor dat je steeds minder goed gaat zien en uiteindelijk zelfs slechtziend of blind wordt. De afname in het zicht uit zich bijvoorbeeld in het zien van vlekken. Iefke kan hierover meepraten. Net als haar oudste en jongste zus heeft ze de oogaandoening retinitis pigmentosa. Alle drie de meiden hebben een visuele beperking en kunnen niet zien in het donker. Maar Iefke heeft op dit moment de ergste klachten: zij heeft echt vlekken in haar zicht. Maar ook bij haar zussen laten oogmetingen keer op keer zien dat hun zicht steeds slechter wordt. Dankzij hulpmiddelen die helpen om naar school te kunnen, komen de meiden gelukkig nog mee op school. Maar hoe dit in de toekomst gaat zijn, is nog maar de vraag. De meiden gaan steeds minder zien en in plaats van steeds zelfstandiger (zoals de meeste kinderen die ouder worden), hebben Fiene, Iefke en Lenne juist steeds meer hulp nodig. Bartiméus ondersteunt het gezin met ambulante begeleiding, waarin zowel de ouders als de dochters leren omgaan met de visuele beperking. Wil je meer weten? Hier lees je het hele verhaal van Fieke, Iefke en Lenne.
Met haar donaties helpt het Bartiméus Fonds Bartiméus, zodat het kennis- en expertisecentrum mensen met een visuele beperking nog beter kan ondersteunen. Daarnaast zet het Bartiméus Fonds zich met eigen projecten in om te zorgen dat mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen in de maatschappij. Wil jij ook bijdragen aan een inclusieve samenleving en zo het verschil maken voor blinde en slechtziende mensen? Help mee!
Vlekken zien door problemen met de hersenen
Vlekken zien, komt niet altijd door een aandoening aan de ogen of oogzenuwen. Soms ligt de oorzaak in de hersenen. Hieronder lees je hoe en welke problemen in de hersenen er mogelijk voor zorgen dat iemand vlekken ziet.
Cerebraal visuele stoornis (CVI)
Bij kinderen met een visuele stoornis komt dit in één op de drie gevallen door cerebraal visuele stoornis (CVI). Bij CVI is er een beschadiging of afwijking in de hersenen, waardoor deze de informatie vanuit de ogen en oogzenuwen niet goed kunnen verwerken. De symptomen van deze aandoening zijn voor iedereen anders, net als de ernst van de beperking. Blinde vlekken zien is een van de symptomen van CVI. Sommige mensen met cerebraal visuele stoornis zien altijd vlekken, anderen zien alleen in bepaalde gevallen zwarte vlekken, bijvoorbeeld wanneer de hersenen overprikkeld zijn.
CVI het verhaal van Lola
Cerebraal visuele stoornis is erg moeilijk te diagnosticeren. Dit merkte de ouders van Lola ook. De eerste jaren van Lola’s leven waren erg moeilijk. Toen Lola nog maar een paar weken oud was, liep zij een hersenbeschadiging op door hoge koorts. Na een paar maanden viel het de ouders op dat hun dochter ongecontroleerde bewegingen maakte met haar ogen. De oogarts in het ziekenhuis vermoedde dat Lola CVI had en zo kwam het gezin bij Bartiméus terecht. Bartiméus bood het gezin ambulante begeleiding, wat de ouders helpt om beter aan de behoeftes van Lola te voldoen. Toch bleven ze ook met veel vragen zitten, bijvoorbeeld over of en hoeveel moeite Lola had met kijken en of ze ook echt CVI had. De officiële diagnose liet lang op zich wachten: ‘Uiteindelijk heeft het tot Lola’s vierde jaar geduurd voordat we meer duidelijkheid kregen. Toen kon het team van het Bartiméus Diagnostisch Centrum definitief de diagnose CVI stellen. Dat heeft veel veranderd. Vanaf dat moment konden we samen met Bartiméus Lola veel beter op weg helpen.’
Vroegere diagnose dankzij het Bartiméus Fonds
De ouders van Lola hadden graag eerder willen weten wat er precies met hun dochter aan de hand was: ‘Hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe beter je begrijpt wat je kind nodig heeft. Dan had het die eerste jaren voor Lola zoveel mooier kunnen zijn.’ Lola’s ouders zijn daarom ook erg blij dat Bartiméus zich inzet om de vroegdiagnostiek van CVI te verbeteren. Dat Bartiméus zich hiervoor in kan zetten, is te danken aan het Bartiméus Fonds. Of nog beter gezegd, de donateurs van het Bartiméus Fonds. Met jouw donatie kunnen we het werk van kennis- en expertisecentrum Bartiméus ondersteunen. Help jij mee, zodat we kinderen met een visuele beperking eerder kunnen diagnosticeren en ze zo sneller de juiste ondersteuning krijgen? Doneer nu!
Vlekken zien door een hersentumor: het verhaal van Sem
De zeventienjarige Sem ziet ook vlekken. Niet door een erfelijke ziekte, maar door een hersentumor die hij bleek te hebben toen hij vijf jaar oud was. Het gezwel kon gelukkig worden verwijderd, maar hierbij raakte wel zijn oogzenuw beschadigd. Het gevolg hiervan is dat Sem alleen nog schimmen en vlekken ziet. Toch laat Sem zich niet beperken door zijn slechtziendheid; hij gaat uit van wat wel mogelijk is. ‘Bij Bartiméus doe ik de havo en later wil ik fysiotherapeut worden. In mijn vrije tijd speel ik goalbal, een intensieve balsport. Ik zit in de Nederlandse selectie. Verder hou ik van muziek, om zelf te maken en om naar te luisteren. En ik ga graag chillen met mijn vrienden. Fietsen doe ik ook. In de wijk waar ik woon, fiets ik zelf. Dat lukt omdat het een bekende omgeving is, waar ik veel op mijn gehoor kan doen.’
Meedoen in de maatschappij dankzij het Bartiméus Fonds
Het is mede te danken aan het Bartiméus Fonds dat mensen die blind of slechtziend zijn ook mee kunnen doen in de maatschappij. Zo steunen we bijvoorbeeld de lessen Oriëntatie en Mobiliteit van Bartiméus, waarin mensen met een visuele beperking onder andere leren fietsen op een tandem. Tandemfietsen biedt ontspanning en plezier, en het is een handig vervoermiddel als je ergens naartoe wilt. Een tandem vergroot de wereld van mensen met een visuele beperking. Wij willen daarom iedereen op de fiets krijgen, óók als je blind bent.
Vind jij ook dat mensen die hun zicht moeten missen niet ook nog al hun vrijheid moeten missen? Zorg er dan voor dat zij een stukje van hun vrijheid terug kunnen krijgen en doneer nu aan het Bartiméus Fonds. Met een gift vanaf € 25 geef je mensen met een visuele beperking al de kans om te kunnen fietsen. Elk bedrag is welkom. Jouw bijdrage maakt het verschil!
Wie is het Bartiméus Fonds
Het Bartiméus Fonds haalt alles uit de kast om te zorgen dat mensen met een visuele beperking voluit mee kunnen doen in de maatschappij. Met ons werk ondersteunen we het werk van Bartiméus en bieden we subsidies aan innovatieve projecten van derden. Daarnaast ontwikkelen we onze eigen projecten, gericht op mobiliteit, onderwijs en werk en vrije tijd. Zo hebben we bijgedragen aan de ontwikkeling van de LUNA Glasses nachtzichtbril, een bril voor nachtblindheid. En is het aan onze inzet te danken dat audiodescriptie, een gesproken beschrijving van beelden, op steeds meer plekken beschikbaar is.
Deze successen zijn niet alleen aan ons te danken, maar vooral aan onze donateurs. Om onze missie waar te maken, zijn we afhankelijk van donaties. Help jij ons mee om onze droom waar te maken: een samenleving waarin het niet uitmaakt hoeveel procent je ziet, omdat iedereen 100% kan leven. Doneer nu!
Zo maak jij het verschil voor mensen met een visuele beperking!
Wil jij verschil maken voor mensen met een visuele beperking? Dat kan op verschillende manieren. Natuurlijk kun je eenmalig doneren aan het Bartiméus Fonds. Maar je maakt pas écht het verschil als je ons voor langere tijd steunt met een periodieke donatie. Of kies voor nalaten aan het Bartiméus Fonds een fonds op naam of draag bij als een bedrijfs- of vermogensfonds. Je kunt ons ook helpen met tijd of helpen met je organisatie. Bijvoorbeeld door een actie te organiseren met je kerk, school of bedrijf. Natuurlijk kun je ook zelf geld inzamelen. Collecteer online en geef om mensen die blind of slechtziend zijn. Je doet dit heel eenvoudig door online een digitale collectebus aan te maken.
Hoe jij je ook inzet voor het Bartiméus Fonds, we zijn blij met alle hulp. Heb je vragen over doneren aan het Bartiméus Fonds of kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan contact met ons op. Wij zitten klaar om al jouw vragen te beantwoorden!