Naar hoofdinhoud

Scribit

Veel van onze informatie en entertainment halen we tegenwoordig van internet en dan met name van YouTube. Maar als je weinig of helemaal niets ziet is YouTube niet toegankelijk. Als iedereen het heeft over de laatste viral video en jij kunt niet meepraten sta je al snel aan de zijlijn. Of niet?

In november 2018 lanceerden we scribit: een gloednieuw en innovatief online platform voor audiodescriptie bij YouTube video’s en nu zijn we hard bezig met de doorontwikkeling en groei van het platform. Audiodescriptie is een voice-over die tijdens de stiltes in een video of film aan de kijker beschrijft wat er in beeld te zien is. Scribit was al beschikbaar op laptop en desktop pc, maar er is vanaf november 2019 ook een app voor je smartphone of tablet! Hiermee ging een grote wens van de gebruikers in vervulling.

Ik kan nu video’s met lifehacks volgen. Ik hoop dat veel mensen gaan helpen met het maken van audiodescriptie!

Kim (49 jaar), ambassadeur scribit

Meedoen

Iedereen kan thuis zelf met scribit aan de slag. Via scribit.tv kunnen mensen met een visuele beperking de video’s bekijken en ook een beschrijfverzoek indienen. Zo bepalen zij zelf mede het aanbod en kunnen de beschrijvers heel gericht aan de slag. De beschrijvers zijn allemaal vrijwilligers. Mensen die thuis via de tool in de website een beeldbeschrijving maken bij YouTube video’s. Wilt u ook meehelpen om video’s van YouTube toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking? Kijk dan op scribit.tv

Samenwerking

De ontwikkeling van scribit werd mede mogelijk gemaakt door het KPN Mooiste Contact Fonds. Naast een financiële bijdrage hebben ruim 200 medewerkers van KPN een scribit workshop gevolgd om beeldbeschrijver te worden. Tijdens de workshops zijn zij direct aan de slag gegaan met beschrijven.

Scribit is echt heel leuk! Je kunt het in de eigen tijd doen, het is net puzzelen. Welke beeldinformatie is echt relevant? Heel mooi om hiermee iemand met een visuele beperking van dienst te kunnen zijn.

Hans, beeldbeschrijver van KPN

Sinds 1 januari 2019 zijn ook Bartiméus en Koninklijke Visio officieel scribit partner. Samen werken we aan de groei en doorontwikkeling.