Naar hoofdinhoud

‘Houd de lijn vrij!’

Geleidelijnen helpen mensen die slechtziend of blind zijn om hun weg te vinden. De geribbelde tegels vormen lijnen op straat en op stations, die zij volgen met hun taststok. Maar vaak staan daar allerlei obstakels op. Van koffers en fietsen tot reclameborden of zelfs complete terrassen. Dat moet echt anders!

Veel ziende mensen weten inmiddels wat geleidelijnen zijn, maar nog steeds houdt 56 procent van Nederland geen rekening met het vrijhouden ervan. Daarom heeft ‘Houd de lijn vrij!’ samen met expertisepartijen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel ontwikkeld. De tegel voldoet aan de NEN-normen en kan door gemeenten worden besteld om naast de geleidelijn te leggen. Zo worden weggebruikers structureel herinnerd aan het vrijhouden van de geleidelijn en kunnen mensen met een visuele beperking veiliger over straat. In zes gemeenten, waaronder Huizen, ligt de tegel inmiddels!

Na de twee voorgaande publiekscampagnes komt ‘Houd de lijn vrij!’ ook in 2020 terug. In september en oktober wordt online campagne gevoerd. We vragen iedereen om het manifest te tekenen waarmee gemeenten worden opgeroepen om de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels te bestellen en in hun straatbeeld op te nemen. Daarnaast vraagt de campagne natuurlijk ook weer aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen door het publiek, dit jaar met de oproep: ‘Sta niet op onze strepen! Dat doen we liever zelf’. En om dat op een leuke manier te oefenen lanceert de campagne vanaf oktober ook een speciale game.

Teken jij ook het manifest? En wil je ‘Houd de lijn vrij!’ volgen tijdens de campagne? Houd dan de website en Facebookpagina van ‘Houd de lijn vrij!’ goed in de gaten!

‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met Bartiméus, Koninklijke Visio, de Oogvereniging en de Robert Coppes Stichting. Ook NS en ProRail ondersteunen ‘Houd de lijn vrij!’ al vanaf de eerste campagne in 2018.