Naar hoofdinhoud

Kinderoogpoli

In 2016 kon de kinderoogpoli ‘Diagnostisch Centrum Visuele Aandoeningen’ van Bartiméus zijn deuren openen. Hier worden kinderen met zeldzame ernstige oogaandoeningen geholpen met een diagnose en behandeling en/of begeleiding. De realisatie van de kinderoogpoli was alleen mogelijk dankzij de steun van de donateurs van het Bartiméus Fonds.

Omdat het Diagnostisch Centrum, of DC, een expertisecentrum is zien de artsen relatief veel patiënten met zeldzame aandoeningen. Daardoor doen zij veel ervaring op met deze aandoeningen. Bij de kinderoogpoli hebben de behandelaars zich gespecialiseerd in de kindgerichte aanpak. Alles is erop gericht om de kinderen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Bijvoorbeeld door kleurrijke behandelkamers, posters aan de muren voor wat afleiding en speciaal voor kinderen ontwikkelde voorlichtingsmaterialen. Dit werkt zelf zo goed dat een elektroden onderzoek dat in het ziekenhuis meestal onder narcose plaatsvindt, bij Bartiméus zonder narcose kan worden uitgevoerd.

Ook bij de allerkleinsten worden in het Diagnostisch Centrum al diagnoses gesteld. Zo ook bij de kleine Eden. Haar moeder Marja vertelt: “Mijn dochtertje Eden wordt binnenkort één jaar. Toen zij ongeveer drie maanden oud was, stelde een oogarts vast dat zij vrijwel geen zicht had. Maar later kwamen we erachter dat zij wel reageert op een felle kleur roze. Inmiddels is ze onder behandeling bij het diagnostisch centrum van Bartiméus in Zeist. We weten nu dat ze een vorm van albinisme heeft. Welke vorm is nog niet duidelijk, dat wordt verder onderzocht.”

Het team van het diagnostisch centrum adviseert ons geweldig hoe wij het kleine beetje zicht dat Eden heeft kunnen stimuleren.

Marja, moeder van Eden