Naar hoofdinhoud

Gelukkig kan er al veel, want met speciale hulpmiddelen en oog voor elkaar is er veel mogelijk! Maar toch is er nog veel nodig.

Zelfstandig je boodschappen doen, reizen met het openbaar vervoer, online shoppen of YouTube video’s bekijken. Al dit soort dagelijkse activiteiten zijn voor mensen die slechtziend of blind zijn helaas niet zo vanzelfsprekend. Maar dit kunnen we verbeteren met de juiste hulpmiddelen, zoals audiodescriptie bij filmpjes en goed toegankelijke apps en webshops. En door zelf rekening te houden met mensen met een visuele beperking. Zet bijvoorbeeld niet je fiets of een reclamebord op de geleidelijnen, maar houdt deze vrij.

Even online shoppen blijft een ramp

Zelfstandig online je boodschappen bestellen of die gave sneakers uitzoeken. Je zou denken dat dat voor iedereen mogelijk is. Helaas niet, want er zijn veel webshops en apps nog steeds niet toegankelijk. Hierdoor voelen veel Nederlanders zich buitengesloten.

En dat is niet nodig, want goede toegankelijke gebouwde webshops en apps zijn dé oplossing zijn voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen dan met speciale software de online informatie laten voorlezen. Maar veel sites en apps hebben buttons, plaatjes en bestelformulieren waaraan geen gesproken beschrijvingen zijn toegevoegd. Dat is een ramp als je niet goed kunt zien. Je weet dan niet waar je op moet klikken, komt niet bij de informatie en kunt simpelweg niet bestellen.

Het Bartiméus Fonds maakt projecten van Stichting Accessibility mogelijk, want zij helpen organisaties om hun webshop en app goed toegankelijk te maken, ook voor mensen met een visuele beperking. Help jij mee om deze projecten mogelijk te blijven maken? 

Lees ook het verhaal van Fred over online shoppen met visuele beperking.