Visuele beperking
In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking. Hiervan hebben ongeveer 200.000 mensen een vorm van slechtziendheid, waar blindheid ook onder valt. Het Bartiméus Fonds zet zich in voor deze mensen, zodat zij 100% leven en zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen. Wij leggen je graag uit wat een visuele beperking is en hoe mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk uit het leven kunnen halen.
Help ook mee en doneer »Wat is een visuele beperking?
Bij een visuele beperking is het zicht of zien beperkt. Hieronder vallen verschillende vormen van slechtziendheid, zoals slechtziendheid door oogaandoeningen als staar, bijziendheid of verziendheid, leeftijdsgebonden maculadegeneratie, diabetische retinopathie en een verhoogde oogdruk. Ook kan slechtziendheid ontstaan door de oogzenuw of de hersenen, omdat deze de visuele informatie opvangen en verwerken.
Het Bartiméus Fonds steunt alle mensen die slechtziend of blind zijn. Wil je ons een handje helpen? Kijk dan via deze pagina hoe je dat doet!
Niet iedere vorm van een visuele beperking is hetzelfde. Aan de ene vorm kan nog iets gedaan worden, waar bij andere vormen het zicht altijd hetzelfde blijft of juist verslechtert. De term slechtziend, wordt daarom ook wel afgekaderd. Zo is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie iemand slechtziend, wanneer men een gezichtsscherpte heeft van minder dan 30% of wanneer het gezichtsveld kleiner is dan 30 graden. Ter vergelijking: het gezichtsveld is normaal 140 graden. In beide gevallen kan dit niet gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen.
Is de gezichtsscherpte lager dan 5% of het gezichtsveld kleiner dan 10 graden? Dan wordt er gesproken van maatschappelijk blind. Deze mensen kunnen enkel donker en licht van elkaar onderscheiden en de omtrek van mensen, dieren en objecten zien. Bij een volledige blindheid kan een persoon helemaal niets zien, ook geen licht of omtrekken.
Wat zijn de hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden?
Hulpmiddelen zijn een uitkomst voor mensen die slecht zien of blind zijn. Met speciale hulpmiddelen kunnen zij zo zelfstandig mogelijk leven. Denk bijvoorbeeld aan een blindegeleidestok of een leesloep, maar ook technologische ontwikkelingen, zoals spraakbesturing op een smartphone. Welke hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden er precies zijn, en wat wij doen op het gebied van ontwikkeling, leggen we je graag uit.
Taststok of blindegeleidestok
Een blindegeleidestok of een taststok behoort tot één van de bekendste blinden hulpmiddelen. Met deze speciale witte stok kun je voor je uit zwaaien en op de grond tikken. Zo kun je obstakels opmerken en de geleidelijn voelen. De geleidelijn is een ribbellijn om te volgen, die je bijvoorbeeld naar de bushalte begeleidt. Het geluid van de tikken maakt daarnaast ook duidelijk waar je loopt, bijvoorbeeld in een smalle steeg of juist op een brede weg.
Tekst in braille
Braille is een schrift speciaal voor ernstig slechtziende en blinde mensen. Het brailleschrift bestaat uit verschillende puntjes en wordt gelezen met behulp van de vingers. Als je slechtziend of blind bent, dan bestaan er gelukkig brailleboeken en de -leesregel. De brailleleesregel is een apparaat dat tekst op een beeldscherm, zoals je computer of tablet, naar braille vertaald.
Video met audiodescriptie
Om bewegende beelden, zoals televisie, films en YouTube video’s te volgen, zijn er speciale versies met audiodescriptie. Een stem omschrijft dan wat er in de video gebeurt, waardoor ook mensen met een visuele beperking het volledig kunnen volgen.
Tekst- of beeldschermvergroters
Om als slechtziende de tekst beter te lezen of het beeldscherm beter te zien, zijn er hulpmiddelen die de tekst of het beeldscherm vergroten. Op de computer heb je bijvoorbeeld een programma om alle tekst te vergroten, maar ook om de tekst die je ziet voor te lezen. Buiten dat heb je een beeldschermvergroter, dit is een scherm die je voor de televisie of de computer zet en alles uitvergroot als één grote loep.
Voor het lezen van tekst op papier heb je loepen en een leesliniaal. Waar loepen de tekst in zijn geheel vergroten, vergroten leeslinialen de woorden in één richting. De letters worden dan langer, maar de breedte blijft hetzelfde. Dit helpt de ogen om op één woord te focussen.
Daisy-speler
Een Daisy-speler maakt het mogelijk voor mensen die slecht zien of blind zijn om boeken en tijdschriften te luisteren. Deze boeken of tijdschriften worden dan op cd aangeboden en zijn onder andere verkrijgbaar bij de bibliotheek. Er zijn Daisy-spelers met grote knoppen en een eenvoudige bediening voor mensen met een visuele handicap.
Hoe draagt het Bartiméus Fonds hieraan bij?
Het Bartiméus Fonds wilt mensen die slechtziend of blind zijn volop mee laten doen in de samenleving. Het gaat niet om hoeveel procent je ziet, maar om hoeveel procent je leeft. En dat hoort voor iedereen 100% te zijn. Daarom steunen wij met het Bartiméus Fonds het werk van Bartiméus, om de kwaliteit van het leven te blijven verbeteren voor mensen met een oogziekte of oogaandoening.
Bartiméus heeft een team dat zich specifiek focust op innovaties voor hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Er wordt onder andere gewerkt aan een deurbel met gezichtsherkenning, zodat je door een trilsignaal weet of er een bekende voor de deur staat. Daarnaast is er een indoor navigatie-app ontwikkeld, zodat blinden en slechtzienden in openbare gebouwen zelfstandig hun weg kunnen vinden.
Wil je doneren om mensen met een visuele beperking 100% mee te laten doen in de samenleving? Zodat er nog meer hulpmiddelen komen die het leven gemakkelijker maken? Klik dan hier voor meer informatie.
Waar lopen mensen met een visuele beperking tegenaan?
De gevolgen van een visuele beperking zijn vaak groter, dan je in eerste instantie denkt. Er zijn namelijk verschillende onderdelen in het leven, waar je ogen een grote rol spelen. Denk hierbij aan mobiliteit, onderwijs, werk en vrije tijd. Wat zijn de dingen waar mensen met een visuele beperking tegenaan lopen? We zetten de meest voorkomende onderdelen voor je op een rij.
Mobiliteit
Wanneer je spontaan last krijgt van een oogziekte of oogaandoening, dan realiseer je vaak pas hoe hard je jouw ogen nodig hebt. Want hoe beweeg je jezelf in het verkeer als je geen of beperkt zicht hebt? Autorijden of fietsen is geen optie, dus je wandelt en maakt gebruik van het openbaar vervoer. Alleen hoe vind je zowel binnen als buiten de weg? Dat is precies waar mensen die slechtziend of blind zijn last van hebben en wat wij als Bartiméus Fonds samen met andere partijen willen voorkomen.
Onderwijs en werk
Onderwijs en werk zijn twee belangrijke dingen in het leven. Iedereen wil graag de studie van zijn of haar keuze volgen en daarna op zoek naar een droombaan. Alleen is het voor mensen met een visuele beperking helaas niet vanzelfsprekend om iedere studie of baan te kiezen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het onderwijsmateriaal toegankelijk is voor iedereen en dat er juist wordt gekeken naar wat er binnen het bedrijfsleven wel kan.
Vrije tijd
Tot slot is vrije tijd een groot onderdeel. Iedereen wil zonder teveel na te denken leuke dingen doen. Alleen zijn er voor het reizen naar een locatie, het uitvoeren van sporten, het bezoeken van horecagelegenheden vele obstakels te overwinnen. Nog steeds niet iedere locatie is even toegankelijk voor mensen in een rolstoel, bij bijvoorbeeld een visuele en verstandelijke beperking, maar ook niet voor mensen die slechtziend zijn. Het is belangrijk om leuke uitjes voor iedereen toegankelijk te maken en daar zetten wij ons met het motto 100% leven voor in.
Wie is het Bartiméus Fonds?
Het Bartiméus Fonds wil dat mensen met een visuele beperking volledig kunnen meedoen in de samenleving, net als ieder ander. We vinden het belangrijk om bewustzijn te creëren om te laten zien, waar je als je slechtziend of blind bent mee te maken krijgt. En om onderzoeken naar oogaandoeningen te steunen en mee te denken over oplossingen voor de toekomst.
Zo zetten wij ons in voor Bartiméus, het kennis- en expertisecentrum waar onderzoek, diagnostiek en behandeling wordt uitgevoerd. Ook heeft Bartiméus eigen scholen, woonvoorzieningen en verschillende locaties waar mensen met een visuele handicap een hobby kunnen uitoefenen. Door hieraan bij te dragen komen nieuwe ontwikkelingen steeds dichterbij.
Wij zijn bovendien een CBF Erkend Goed Doel. Wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen en dragen met ons goede doel bij aan een betere wereld. Iedere cent die wordt gedoneerd wordt op de juiste manier besteedt. Ons doel is echt om mensen die slechtziend of blind zijn te helpen en dat houden we door middel van de Theory of Change in stand.
Doneer & help mensen met een visuele beperking
Wij willen de 300.000 mensen in Nederland helpen die blind of slechtziend zijn. Help je mee? Met een donatie bieden we mensen met een visuele beperking meer kans op werk, een opleiding, maar creëren we ook meer mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding. Zo maken we ons land en de wereld steeds beter toegankelijk voor iedereen.
Je kunt hier eenmalig of maandelijks een donatie doen. Je bepaalt zelf het bedrag en wij waarderen iedere donatie die wij mogen ontvangen.
Wanneer je ons voor een langere periode wilt steunen, dan is het ook mogelijk om periodiek te schenken met belastingvoordeel. Steun ons bijvoorbeeld vijf jaar lang voor hetzelfde bedrag en zonder dat het jou meer kost, kun je dus wel meer bijdragen.
Hoe je ons ook steunt, we willen je heel erg bedanken!