Hulpmiddelen kunnen veel betekenen
Mensen met een visuele beperking willen zo zelfstandig mogelijk meedoen in onze samenleving. Innovatieve hulpmiddelen kunnen hierin veel betekenen.
Technologische mogelijkheden
Als je niet kunt zien, is veel in het leven niet vanzelfsprekend. Toch is er veel meer mogelijk dan je denkt. Met hulpmiddelen zoals een geleidestok, leesloep of leesliniaal kunnen slechtzienden zich vaak goed redden. Ook de technologie biedt mogelijkheden. Smartphones, tablets en computers werken met spraak, waardoor blinden en slechtzienden berichten en informatie kunnen laten voorlezen. Er zijn zelfs speciale horloges die via trilling of geluid de tijd aangeven.
Stapje verder
Bij Bartiméus gaat een speciaal team nog een stapje verder. Zij passen bestaande technologie toe of passen deze aan tot nieuwe oplossingen. Of het team bedenkt zelf innovaties. Zo werkt het aan een deurbel met gezichtsherkenning. Via een trilsignaal weet je of er wel of geen bekende voor de deur staat. En aan apps die via spraak en beacons helpen om je weg te vinden op straat en in gebouwen. Er wordt altijd met blinden en slechtzienden zelf samengewerkt. Zij vertellen wat ze nodig hebben en testen de ideeën.
Robotjes
En het Bartiméus team wil nog veel meer bereiken. Zoals robotjes die het oogonderzoek bij kinderen leuker, maar vooral beter maken. Tests waarmee je thuis je gezichtsvermogen kunt meten, zodat je niet steeds naar het ziekenhuis hoeft. En Google Home helpt om grip op je dag te krijgen. Ook dat wil Bartiméus specifiek doorontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.