Oogzenuwontsteking
Wat is een oogzenuwontsteking?
Een oogzenuwontsteking wordt ook wel een Neuritis optica genoemd. De oogzenuw heet namelijk de nervus opticus. De nervus opticus, de oogzenuw dus, verbindt het oog met onze hersenen. Het oog vangt van buitenaf licht op. Dit licht wordt omgezet in elektrische signalen. Die omzetting is mogelijk door de cellen in het oog. Deze cellen zijn lichtgevoelig en worden ook wel de kegels of staafjes genoemd. De oogzenuw zorgt ervoor dat de elektrische signalen naar de hersenen worden doorgestuurd. Meer dan 1 miljoen flinterdunne draadjes zorgen hiervoor. De draadjes heten de zenuwvezels. Uiteindelijk worden de elektrische signalen omgezet naar beeld en kunnen we zien als we om ons heen kijken.
Voor mensen met een oogzenuwontsteking verloopt dit proces wat moeizamer. De ontsteking zorgt er namelijk voor dat de oogzenuw, de nervus opticus, opzwelt en rood wordt. Hierdoor wordt het overbrengen van de signalen naar de hersenen geblokkeerd, omdat de zenuwvezels niet meer goed werken. Te veel niet werkende zenuwvezels zorgt voor een afname van het zicht. De zenuwvezels zijn nodig om het licht van buitenaf om te zetten in het beeld wat we zien. Dit gehele proces vindt plaats in het laatste plekje van de hersenen; de visuele schors.
Help ook mee en doneer »Symptomen oogzenuwontsteking
Wazig zicht
Oogzenuwontsteking symptomen zijn erg veelzijdig. Vaak zijn de eerste beginnende symptomen te herkennen aan een wazig zicht. Je ziet dan van de een op de andere dag erg wazig. Dit gebeurt meestal aan een kant, dus meestal een oog waardoor je wazig ziet. Bij sommige mensen begint het wel direct aan allebei de ogen.
Kleurcontrast verandert
Een van de andere oogzenuwontsteking symptomen is dat je kleuren anders kan gaan zien. Dit kan ook slechts aan één oog voorkomen, maar het kan ook zijn dat je door beide ogen moeite hebt met kleuren onderscheiden. Het onderscheiden van kleur of het zien van de kleuren kan veel moeite kosten. Daarmee gepaard gaat ook dat het contrast vermindert. Je kan het vergelijken met een dimmer licht. Alsof iemand de lichten dimt en de helderheid van de lichten afneemt. Zo voelt het ook een beetje voor iemand die een oogzenuwontsteking heeft.
Pijnlijk oog en gevoelige oogbol
Een beginnende oogzenuwontsteking kan herkend worden aan pijn rondom het gebied van het oog. De pijn kan vooral optreden wanneer je je oog beweegt van links naar rechts of van boven naar beneden. Ook het draaien van je ogen kan zeer doen. Daarnaast kan je oogbol erg gevoelig zijn.
Gezichtsvermogen verslechtert
Oogzenuw ontsteking symptomen kan ook in de vorm van het verslechteren van je gezichtsvermogen. Het gezichtsvermogen verslechtert ongeveer na twee weken. Bij sommigen treedt dit al binnen één week op en bij anderen verloopt dit proces geleidelijk en verslechtert het gezichtsvermogen na twee weken. De oogzenuw ontsteking symptomen kunnen erger worden wanneer het lichaam warmer wordt. Neem je bijvoorbeeld een hele warme douche of zit je in een heel warm bad, dan kunnen de klachten toenemen. Ook na inspanning, dus bijvoorbeeld hardlopen, kan het erger worden.
Hoofdpijn
Een van de oogzenuwontsteking symptomen kan hoofdpijn zijn. Dit symptoom is lastig te koppelen aan een oogzenuwontsteking, omdat hoofdpijn een veel voorkomende klacht is. Mensen die af en toe hoofdpijn hebben, koppelen het meestal aan stress door werk. Je denkt bij hoofdpijn niet direct aan een oogzenuwontsteking.
Oorzaak oogzenuwontsteking
Zoals je hier boven al las, kan een oogzenuwontsteking verschillende symptomen hebben. Die verschillende symptomen zijn ook weer te koppelen aan verschillende oorzaken. Een oogzenuwontsteking heeft verscheidene oorzaken. Deze verschillen ook per leeftijd. Een oogzenuwontsteking komt voornamelijk voor bij jonge mensen. Hiermee bedoelen we mensen tussen de 15 en de 50 jaar. Maar het komt ook voor bij kinderen en oudere mensen, vooral bij vrouwen.
Oorzaak oogzenuwontsteking bij kinderen
Een oogzenuwontsteking bij kinderen heeft meestal andere oorzaken dan bij volwassenen. Bij kinderen kan een oogzenuwontsteking veroorzaakt worden door virusinfecties, zoals mazelen, rode hond en de bof. Ook kan een simpele verkoudheid al leiden tot een oogzenuwontsteking. Waterpokken is ook een oorzaak met een oogzenuwontsteking als gevolg. Omdat de leeftijd van de kinderen nog erg laag is, is de kans op een succesvolle behandeling erg goed. Bij de meeste kinderen die een oogzenuwontsteking krijgen, loopt het goed af en is er geen blijvende schade te detecteren aan een of beide ogen.
Oorzaak oogzenuwontsteking bij volwassenen
Ook bij volwassenen zijn vaak infecties een grote oorzaak van het ontstaan van een oogzenuwontsteking. Denk bijvoorbeeld aan een hersenvliesontsteking, de ziekte van Lyme, gordelroos en een infectie van de bijholtes. Als je al gediagnosticeerd bent met een oogzenuwontsteking, dan kan daarmee ook een andere ziekte worden ontdekt. Een oogzenuwontsteking is namelijk een eerste symptoom van multiple sclerose (MS). Door een MRI-scan kan ontdekt worden of er sprake is van MS. De MRI-scan heeft verder geen invloed op de behandeling van een oogzenuw ontsteking.
Geen oorzaak oogzenuwontsteking
In de meeste gevallen is er helemaal geen oorzaak te vinden voor een oogzenuwontsteking. Omdat de symptomen zo breed zijn, zouden deze ook oorzaken kunnen zijn van een onderliggende afwijking. In het geval dat er geen oorzaak wordt gedetecteerd gaat de arts er vanuit dat jouw afweermechanismen niet helemaal goed is afgesteld. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom je ineens een oogzenuwontsteking hebt.
Onderzoek oogzenuwontsteking
Heb je een van de symptomen van een oogzenuwontsteking? Dan is het verstandig om naar een oogarts te gaan en je te laten onderzoeken. De oogarts neemt namelijk een uitgebreid onderzoek af om de diagnose oogzenuwontsteking vast te stellen. Een oogzenuwontsteking is niet altijd even makkelijk om vast te stellen voor een oogarts. De oogzenuwontsteking zit namelijk meestal achter de kop van de oogzenuw en is dus niet zichtbaar voor de oogarts. Zeker als de zenuw niet is opgezwollen. Daarom neemt de oogarts vaak verschillende testjes af en kan aan de hand daarvan een oogzenuwontsteking worden gediagnostiseerd. Dit zijn wat voorbeelden van die testjes:
- Het verwijden van de pupil met druppels en kijken wat er met de oogzenuw gebeurt
- Het testen van de pupilreactie op fel licht
- Het gezichtsvermogen te meten
- Contrastonderzoek
- Gezichtsveldonderzoek
Behandeling oogzenuwontsteking
Een oogzenuwontsteking is op meerdere manieren te behandelen. Er is niet één behandeling die de oogzenuwontsteking verhelpt. In de meeste gevallen gaat een oogzenuwontsteking vanzelf voorbij. Het heelt zichzelf, maar in sommige gevallen is er wel een behandeling nodig. Gelukkig is een oogzenuwontsteking bij de meeste mensen goed te behandelen. De verschillende vormen van behandeling voor een oogzenuwontsteking leggen we hierdoor voor je uit.
Corticosteroïden
Een vorm van behandeling voor een oogzenuwontsteking is corticosteroïden. Deze worden via een infuus toegediend. Corticosteroïden zorgen ervoor dat het herstelproces versnelt. Hiermee wordt dus alleen het herstel bedoeld. Is het gezichtsvermogen aangetast door de oogzenuwontsteking? Dan gaat het herstel hiervan niet sneller met of zonder een behandeling. Corticosteroïden geven ontzettend veel bijwerkingen aan het lichaam. Daarom worden ze niet direct voorgeschreven en toegepast.
Zelfhelend vermogen
Bij de meeste mensen herstelt een oogzenuwontsteking zich vanzelf. Gelukkig is dus bij de meeste gevallen een behandeling niet nodig. Het herstel verschilt per persoon. Bij de ene persoon kan de oogzenuwontsteking binnen enkele weken volledig zijn hersteld, terwijl het bij een ander wel maanden kan duren. In sommige gevallen is een volledig herstel niet mogelijk.
Diegene blijft bepaalde symptomen houden, zoals een onscherp beeld zien en kleuren niet kunnen onderscheiden. Gelukkig is het zelfhelend vermogen bij de meeste mensen goed ontwikkeld en blijft er geen schade achter door de oogzenuwontsteking. Bij ongeveer 10% van de mensen die een oogzenuwontsteking krijgen, blijkt het chronisch. Bij deze mensen neemt het gezichtsvermogen en de scherpte ervan steeds meer af.
Het kan ook voorkomen dat de oogzenuwontsteking opnieuw opspeelt. De oogzenuwontsteking kan dan terugkomen in hetzelfde oog als waarin het de vorige keer was, maar het kan ook in het andere oog ontstaan. Ook in dit geval is volledig herstel bij de meeste mensen mogelijk. Het herstel gaat goed en de gezichtsscherpte komt gewoon weer terug.
Welke hulpmiddelen zijn er voor mensen met een oogzenuwontsteking?
Het Bartiméus Fonds biedt ontzettend veel hulpmiddelen voor mensen met een oogaandoening. We zetten ons in voor iedereen die een visuele beperking heeft. We willen namelijk dat ieder mens zo goed mogelijk kan meedraaien in de maatschappij, zo ook mensen met een oogziekte zoals een oogzenuwontsteking. Hieronder leggen we een aantal van de hulpmiddelen voor je uit die er zijn voor mensen met een oogzenuwontsteking.
Nachtzichtbril
De nachtzichtbril is voor mensen met nachtblindheid. Dat betekent dat ze moeilijk kunnen zien in het donker. Zodra het gaat schemeren, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Dat is eigenlijk ook het geval bij mensen met een oogzenuwontsteking. Een oogzenuwontsteking zorgt voor een visuele beperking. De nachtzichtbril kan een oplossing zijn. In de bril zit namelijk een klein cameraatje dat de omgeving detecteert. De omgeving wordt omgezet in beeld door een klein computertje dat in de camera zit. De beelden worden voorzien van meer licht en de kleuren worden versterkt. Ook wordt het zicht verscherpt. Al deze verbeterde beelden worden afgebeeld op het scherm dat vlak voor de ogen zit. Zo kan iemand met, in dit geval een oogzenuwontsteking, toch goed scherpte, kleur en fel licht waarnemen.
Ontdek zelf het verschil! Verschuif met het pijltje de verticale lijn in de foto hierboven. Schuif de lijn naar rechts en ervaar hoe nachtblindheid het zicht beperkt in het donker. Schuif de lijn naar links en ervaar hoeveel het zicht verbetert met de nachtzichtbril!
Daisy-speler
Wanneer je een oogzenuwontsteking hebt, kan het zijn dat je scherpte verminderd. Hierdoor kan je minder goed focussen op kleine letters en ze niet meer scherpstellen. Hier kan de Daisy-speler je gelukkig bij helpen. Een Daisy-speler is namelijk een handig hulpmiddel voor als je veel leest. Een Daisy-speler leest een door jou gekozen boek namelijk voor. Op deze manier kan je toch genieten van de kunst van literatuur, maar kost het je geen kracht en pijn aan je ogen om te proberen scherp te stellen. Luister op je gemakje naar jouw favoriete boek dankzij de Daisy-speler.
Loep
Ook een loep kan een goed hulpmiddel zijn voor mensen met een oogzenuwontsteking. Wanneer je bijvoorbeeld aan één oog een zenuwoogontsteking hebt, kan het misschien lastig zijn om alles met het andere oog scherp te zien. Dat kost het goede oog heel veel extra energie. Een loep kan hierbij voor wat verlichting verzorgen. De letters worden vergroot waardoor er minder inspanning nodig is.
Hoe ondersteunt het Bartiméus Fonds mensen met een oogzenuwsteking?
Het Bartiméus Fonds zet alles op alles om alle mensen met een visuele beperking zo goed mogelijk te helpen. Alles wordt uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat iedereen een zo volwaardig mogelijk leven kan leiden. Iedereen verdient namelijk om 100% te leven, pleit het Bartiméus Fonds. Het Bartiméus fonds biedt subsidies aan innovatieve projecten op het gebied van onderwijs, werk, vrije tijd en mobiliteit. Op alle deze vlakken probeert het Bartiméus Fonds het maximale te behalen.
Mensen met een oogzenuwontsteking kunnen rekenen op steun van het Bartiméus Fonds. Het Bartiméus Fonds zet zich in voor excellente zorg en innovatieve projecten die bijdragen aan herstel van ziektes, maar ook aan inclusiviteit. Iedereen is onderdeel van de maatschappij en daar moet de maatschappij ook zo goed mogelijk op ingericht zijn. Dat is helaas nog lang niet overal het geval, daarom maakt het Bartiméus Fonds zich hard voor deze projecten en plannen.
Wie is het Bartiméus Fonds?
Het Bartiméus Fonds is een non-profit organisatie die geen subsidies van de overheid ontvangt. We zijn dus afhankelijk van de giften en donaties van de gulle medemens. De oorsprong van het Bartiméus Fonds ligt bij de bijbel. Veel kerken in Nederland geven giften aan het Bartiméus Fonds. Daar zijn we ontzettend blij mee. Ook jij kan meehelpen met jouw kerk. Het Bartiméus Fonds streeft naar een inclusieve samenleving waarbij alles voor iedereen toegankelijk is. Maar wij kunnen dit niet alleen. Iedereen kan het Bartiméus Fonds steunen, zo ook jij door een van de volgende manieren toe te passen:
- Doneren
- Periodiek schenken
- Nalatenschap
- Fonds op naam
- Help met je school
- Help met je kerk
- Bijdragen met bedrijfs- of vermogensfonds
Vragen aan het Bartiméus Fonds
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een oogzenuwontsteking of over iets anders? Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen of neem contact op. Wij helpen je graag verder!