Netvliesloslating
Ongeveer 1 van de 300 mensen krijgt te maken met netvliesloslating. In dit artikel gaan we in op de symptomen, oorzaken van netvliesloslating, behandelingen, onderzoek en we laten je zien hoe jij kunt helpen.
Wat is netvliesloslating?
Netvliesloslating is een veel voorkomende oogziekte. Netvliesloslating wordt ook wel ablatio retinae genoemd. Simpel gezegd betekent netvliesloslating dat het netvlies loslaat van de laag die eronder zit. Dat komt doordat er glasvocht tussenkomt en er een scheurtje in het netvlies kan ontstaan. Het zit als volgt: de oogbol heeft een ronde vorm. Binnenin de oogbol zit het netvlies dat wordt beschermd door een doorzichtige substantie. Deze doorzichtige substantie noemen we glasvocht. Op een paar plekken zit het netvlies vast aan dit glasvocht.
Laat het glasvocht op deze plekken los, dan ontstaat er een scheur in het netvlies. Nu is er ruimte voor het glasvocht om onder het netvlies te sijpelen. Het gevolg hiervan is de netvliesloslating. Netvliesloslating komt geregeld voor. Het is erg belangrijk om direct naar de oogarts te gaan en je te laten behandelen. Doe je dit niet of wacht je er te lang mee, dan is de kans aanwezig dat je slechtziend of blind wordt.
Help ook mee en doneer »Symptomen netvliesloslating
Symptomen bij netvliesloslating zijn aanwezig, maar doen gelukkig geen pijn. Er zijn verschillende symptomen die op netvliesloslating kunnen duiden. We sommen de klachten hieronder voor je op.
Zwevende zwarte vlekjes
Een symptoom van netvliesloslating kan zijn dat je van de een op de andere dag zwarte vlekjes kan gaan zien. Deze zweven rond voor je ogen en lijken op kleine zwarte stippen, vliegjes of spinnetjes. Soms komt het ook voor in de vorm van sliertjes, alsof er kleine beestjes krioelen in je gezichtsveld. Deze zwarte vlekjes of spinnetjes worden veroorzaakt doordat het glasvocht dat achter het netvlies is gekomen, vertroebeld is.
Lichtflitsen
Wat een kenmerkende klacht is voor netvliesloslating is het zien van lichtflitsen. Het netvlies zit op sommige plekjes vast aan het glasvocht. Op het moment dat dit loslaat dan ontstaan de lichtflitsen. De lichtflitsen zijn te vergelijken met bliksemschichten.
Slechter zicht
Een ander symptoom van netvliesloslating is dat het zicht achteruit gaat. Je ziet minder goed. Dit ontstaat als ook het middelste deel van het netvlies loslaat. Dit middelste deel wordt de macula genoemd en lijkt op een gele vlek. De macula zorgt ervoor dat je scherp zicht hebt. Als dit gedeelte loslaat wordt het zich minder scherp en verslechtert het zicht. Bij netvliesloslating kan het ook zijn dat er wat bloedvaatjes kapot springen. In dit geval komt er bloed in het glasvocht terecht. Dit vertroebelt het zicht.
Donkere vlek
Het zien van een donkere vlek kan ook een symptoom van netvliesloslating zijn. Zo’n donkere vlek in het oog ontstaat meestal eerst in de ooghoek, waarna het zich snel verspreidt over de rest van het zicht. Sommigen vergelijken het met het gevoel dat ze over een muur heen moeten kijken of langs een halfgesloten gordijn. Het zicht wordt geblokkeerd en verslechtert.
Oorzaak netvliesloslating
Netvliesloslating kent vele oorzaken. Per jaar zijn er ongeveer 1 op de 10.000 Nederlanders die kampen met de oogaandoening netvliesloslating. De kans op netvliesloslating kan vergroten door meerdere oorzaken. Die leggen we hieronder uitgebreid voor je uit. Het zijn er namelijk nog al wat.
Leeftijd 50+
Ben je ouder dan 50 jaar? Dan is de kans groter dat je de oogziekte netvliesloslating kan krijgen. Netvliesloslating komt namelijk het meeste voor bij mensen vanaf 50 jaar. Dat heeft te maken met de veroudering van het lichaam. Door de veroudering krimpt het glasvocht in het oog. Het glasvocht zit op een paar plekjes vast aan het netvlies. Wanneer het glasvocht krimpt, trekt het aan het netvlies. Een reactie hierop is dat het netvlies loslaat. Dit noemen we ook wel glasvochtloslating.
Het is normaal dat het glasvocht in het oog krimpt vanaf deze leeftijd. Een glasvochtloslating kan in principe ook geen kwaad. Wanneer er een scheurtje komt in het netvlies, dan kunnen er wel klachten opspelen. Dat komt omdat er door het scheurtje glasvocht achter het netvlies kan komen en de netvliesloslating ontstaat.
Prematuren retinopathie
Prematuren retinopathie is een oogaandoening die bij baby’s voorkomt. Wanneer een baby’tje te vroeg geboren wordt, kan er een netvliesafwijking zijn. Deze netvliesafwijking kan op latere leeftijd zorgen voor netvliesloslating. Bij de meeste baby’s lost het probleem zich vanzelf op, namelijk bij 80% van de baby’s met prematuren retinopathie. Bij de overige 20% is wel een behandeling nodig, maar dat biedt niet altijd 100% succes. Op latere leeftijd kan de netvliesloslating alsnog ontstaan.
Gender
Netvliesloslating komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Gender speelt dus een rol in de oorzaak van netvliesloslating. Dat wil niet zeggen dat vrouwen geen last kunnen krijgen van netvliesloslating.
Bijziendheid
Een andere oorzaak van netvliesloslating is dat je bijziend bent. Bijziend zijn, betekent dat je min-sterkte erg hoog is. Zonder contactlenzen of een bril kan je personen die in de verte staan niet zien en geen teksten op borden lezen die op afstand staan. Je hebt moeite met in de verte kijken zonder een hulpmiddel, zoals een bril of lenzen.
Erfelijkheid
Erfelijkheid is ook een oorzaak van netvliesloslating. Komen er een of meerdere netvliesloslatingen voor in jouw familie? Dan is de kans zeer aanwezig dat ook jij er vroeg of laat mee te maken krijgt. Netvliesloslating is namelijk een erfelijke oogziekte. De kans is ook aannemelijk dat wanneer je aan één oog netvliesloslating hebt gehad, dat het ook bij het andere oog zal komen. Dat hoeft niet altijd, maar de kans is wel groter wanneer je al eens netvliesloslating hebt gehad een het ene oog.
Staaroperatie
Heb je al eens een staaroperatie gehad? Dan is de kans aanwezig dat je ook last krijgt van netvliesloslating. Gelukkig is deze kans heel klein en komt het niet vaak voor. De kans is klein omdat het met heel veel verschillende factoren te maken heeft.
Ongeval
Na een ongeval is de kans groter dat er netvliesloslating in het oog plaatsvindt. Wanneer je een klap tegen het oog krijgt of er een hard voorwerp tegenaan komt, is de kans groot dat de structuur van het glasvocht verandert. Hierdoor kan het netvlies loslaten. Dit kan soms het resultaat zijn van maanden na het ongeval.
Netvliesloslating zonder scheur in het netvlies
In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van netvliesloslating zonder dat er een scheur in het netvlies zit. De oorzaken hiervan zijn:
- Nierziekte
- Zwangerschapsvergiftiging
- Oogproblemen door diabetes zoals diabetische retinopathie
- Ontsteking van de binnenzijde van het oog
Onderzoek netvliesloslating
Een losvliesloslating doet geen pijn dus in het begin kunnen de symptomen misschien nog minder opvallen. Wel is het goed om raadzaam te zijn en bij een van de symptomen van netvliesloslating zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. De huisarts verwijst je door naar een oogarts. De oogarts zal grondig onderzoek doen naar het oog. De oogarts gebruikt fel licht om het netvlies zo goed mogelijk te kunnen bekijken. Het oog wordt verdoofd door gebruik van een vloeistof in druppelvorm. De druppeltjes worden toegediend door de oogarts waarna het oog al snel gevoelloos wordt.
Als het oog verdoofd is, kijkt de oogarts met het felle licht naar het netvlies. Soms gebruikt de arts hier een extra hulpmiddel voor zoals een contactglas. Zo kan het netvlies nog beter in beeld worden gebracht. Werkt dit nog niet voldoende? Dan kan er een echo van het oog worden gemaakt. Hierop kan de oogarts zien of de macula, de gele vlek, beschadigd is. Als er netvliesloslating wordt geconstateerd dan is een behandeling zo snel mogelijk nodig om slechtziendheid en blindheid te beperken of zelfs te voorkomen.
Behandeling netvliesloslating
Voor dat er netvliesloslating ontstaat, kan er ook eerst een scheurtje in het netvlies komen. Daar sijpelt het glasvocht doorheen wat uiteindelijk de netvliesloslating veroorzaakt. In dit eerdere stadium, namelijk de scheur in het netvlies, is ook al een behandeling mogelijk. Heb je dit op dat moment nog niet door en laat het netvlies toch helemaal los? Ook dan is er nog een behandeling mogelijk. We leggen ze hieronder beiden voor je uit.
Behandeling na scheur in netvlies
Het kan zijn dat er nog geen sprake is van netvliesloslating, maar dat er een scheur in het netvlies zit. Daar kan een oogarts een diagnose van maken. In het geval van een scheur in het netvlies is er een andere behandeling nodig dan wanneer er sprake is van netvliesloslating. Bij een scheur in het netvlies wordt gebruik gemaakt van een laserbehandeling. De oogarts dient eerst oogdruppels toe die ervoor zorgen dat het oog verdooft. Als het oog verdooft is, plaatst de oogarts een contactlens op het oog. De straal van de laser gaat door de contactlens heen. De laserstraal maakt kleine littekens rond de scheur in het netvlies. Hierdoor kan het glasvocht niet meer onder het netvlies terechtkomen. Netvliesloslating wordt op deze manier voorkomen.
Behandeling netvliesloslating
Als na onderzoek van de oogarts blijkt dat er sprake is van netvliesloslating, dan is een behandeling met spoed nodig. Laat je de netvliesloslating te laat of niet behandelen, dan kan het leiden tot slechtziendheid of blindheid aan het desbetreffende oog. Hoe ziet een behandeling van netvliesloslating eruit? Dat gebeurt altijd door middel van een operatie, maar er zijn wel verschillende manieren om netvliesloslating te opereren.
Soorten netvliesoperaties
Behandeling van netvliesloslating gaat alleen door het ondergaan van een operatie. Wel zijn er verschillende manieren waarop er geopereerd kan worden. De oogarts doet grondig onderzoek, maakt een diagnose en beslist welke soort netvliesoperatie er nodig is om de netvliesloslating te behandelen. In sommige gevallen wordt er ook een combinatie van beide operaties toegepast. We leggen hieronder de verschillende soorten netvliesoperaties uit.
Cerclage
De eerste vorm van de netvliesoperatie heet de cerclage. Het wordt ook wel plombe genoemd. In het Nederlands wordt het vertaald naar een bandje van kunststof om het oog. De oogarts plaatst bij deze operatie een bandje van kunststof om het oog. Cerclage is bandje en plombe betekent kunststof, vandaar de naam van de operatie. De oogarts trekt de cerclage zachtjes aan. Hierdoor wordt het netvlies ingesnoerd en is er nog maar weinig ruimte voor het glasvocht om er onder te komen.
Nadat de oogarts de band om het oog heeft gespannen, prikt hij een heel klein gaatje in het oogbol. Dit gaatje zorgt ervoor dat het vocht, wat nog onder het netvlies zit, weg kan lopen. De oogarts plaatst ook een stukje kunststof, de plombe, onder het bandje, de cerclage. Dit doet de oogarts op de plek waar de scheur in het netvlies zit. Hiermee wordt de scheur van buitenaf dichtgedrukt.
Maar van binnenuit moet de scheur ook dicht zijn. Hiervoor spuit de oogarts gas of lucht in de oogbol. Dit trekt vanzelf langzaam weg. Het gas doet er alleen wat langer over. Het gas verdwijnt namelijk na minimaal twee weken en maximaal acht weken en de lucht verdwijnt al na één week.
Vitrectomie
Vitrectomie is de tweede soort netvliesoperatie. Vitrectomie wordt ook wel glasvochtoperatie genoemd en is een laserbehandeling. Dit is de operatie die het meeste voorkomt en het vaakst wordt toegepast door oogartsen. Bij deze behandeling zorgt de oogarts er eerst voor dat al het glasvocht uit het oog verdwenen is. Dat gebeurt met een speciale substantie. Er wordt een vloeistof in het oog toegediend en dit zorgt ervoor dat het netvlies op zijn plaats blijft. Dan word de laserstraal op het netvlies gezet. De laser zorgt voor kleine littekens op het netvlies. De scheur in het netvlies is nu omringd met kleine littekens. Hierdoor kan het glasvocht niet meer onder het netvlies terechtkomen.
Als de laserbehandeling klaar is, haalt de oogarts de vloeistof weer uit het oog en vervangt de vloeistof voor olie, gas of lucht. Deze drie elementen zorgen er namelijk voor dat het netvlies op zijn plek wordt gedrukt en zich goed kan vasthechten aan de onderlaag. Maakt de oogarts gebruik van olie? Dan moet dat na een paar maanden door de oogarts worden verwijderd. Gebruikt de oogarts lucht of gas tijdens de behandeling? Dan verdwijnt dit vanzelf uit het oog.
Na behandeling van netvliesloslating
Niet autorijden, ook niet na controle-afspraak
Een behandeling bij netvliesloslating is niet niks. Houd er rekening mee dat je na de operatie niet zelf naar huis kunt gaan. Het is dus nodig om met minstens één ander persoon naar het ziekenhuis te komen. Na de behandeling mag en kan je niet alleen lopen, fietsen en autorijden. Dit geldt ook voor de afspraken die volgen na de behandeling en ter controle dienen. Tijdens de controle wordt er namelijk ook weer een oogdruppel toegediend die ervoor zorgt dat je tijdelijk niet goed ziet.
Oogkapje en zonnebril
Hoe ziet het er na de behandeling van netvliesloslating uit voor jou? De oogarts plaats na de operatie een oogkapje. Dit is om het oog te beschermen. Het is de bedoeling dat je na de operatie één dag het oogkapje draagt. Hierna moet je overdag een zonnebril dragen en ’s nachts het oogkapje. Dit is heel belangrijk. Zo bescherm je het oog en wordt het niet onbedoeld beschadigd.
Oogdruppels
Naast het oogkapje krijg je ook oogdruppeltjes mee van de oogarts. Deze moet je goed gebruiken en de instructies goed opvolgen. Dat is namelijk zeer belangrijk voor een spoedig herstel. Heb je tijdens de operatie lucht of gas in het oog gekregen? Dan mag je in de eerste week je hoofd zo min mogelijk bewegen. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het gas het netvlies op de juiste plek blijft drukken. Is er lucht of gas in het oog gespoten, dan mag je ook niet de hoogte in gaan, zoals vliegen of bergbeklimmen, en niet duiken. Het hoofd moet in één positie gehouden worden zodat de oogdruppels goed hun werk kunnen doen. Dit geldt ook voor ’s avonds en ’s nachts. Dat ziet er als volgt uit:
- Op je rug liggen met je gezicht naar het plafond
- Op je zij liggen met een kussen onder je hoofd
- Met je hoofd voorover gebogen, leunend op een kussen
Welke hulpmiddelen zijn er voor mensen met netvliesloslating?
Als je te laat bent met het behandelen van netvliesloslating kan dat blindheid of slechtziendheid tot gevolg hebben. Dan is het heel fijn als je gebruik kan maken van verschillende hulpmiddelen. Het Bartiméus Fonds ondersteunt en financiert projecten waarbij er nieuwe hulpmiddelen worden ontwikkeld. Zo is er een Slimme Rollator ontwikkeld voor ouderen die slecht te been zijn en een visuele beperking hebben. Ook voor de jongere generaties zijn er veel innovatieve projecten, waaronder een bewegingsspel. Hieronder lichten we een aantal hulpmiddelen toe die mensen met netvliesloslating in het dagelijks leven kunnen gebruiken.
Blindegeleidestok
Als je door netvliesloslating jouw zicht kwijtraakt, dan is een blindegeleidestok noodzakelijk om zelfstandig mee over straat te kunnen gaan. De blindegeleidestok wordt ook wel een taststok genoemd. Dankzij de taststok kan je zelfstandig van a naar b lopen. De taststok steek je voor je uit en je zwaait er mee over de grond. Zo dient de blindegeleidestok eigenlijk als een verlengde van je armen en benen. Het detecteert namelijk obstakels die met het oog niet meer te ontdekken zijn. De stok maakt de weg als het ware voor je vrij. Zo weet je dat je veilig over de stoep kunt lopen zonder dat je over iets heen struikelt of tegen iets aan botst.
Audiodescriptie
Dankzij audiodescriptie kunnen mensen met een visuele beperking zoals netvliesloslating toch weten waar een film over gaat. De audiodescriptie vertelt namelijk wat er in de film gebeurt. Je kan het ook inzetten bij filmpjes op YouTube of bijvoorbeeld programma’s op tv. Maar naast beeld vertalen naar audio in de thuisomgeving kan je de audiodescriptie ook mee de deur uit nemen. Het vertelt via een stem namelijk ook waar een theaterstuk, een film in de bioscoop of het verloop van een voetbalwedstrijd over gaat.
De audiodescriptie vertelt niet alleen wat er gebeurt en wat er wordt gezegd tussen twee hoofdpersonen. Het vertelt je ook wat de gezichtsuitdrukkingen zijn, hoe de omgeving eruitziet of wat voor decor er op het toneel staat. Op deze manier zorgt het Bartiméus Fonds ervoor dat sport, media en kunst en cultuur ook toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking, waaronder netvliesloslating.
Beeldschermvergroter
Een beeldschermvergroter kan een handig hulpmiddel zijn voor mensen met netvliesloslating. Wanneer je slechtziend wordt, vermindert je zicht, zeker voor veraf. Een beeldschermvergroter, de naam zegt het natuurlijk al, vergroot het beeld. Zo worden beelden op de tv of op een laptopscherm vergroot en beter leesbaar.
Loep
Mensen met netvliesloslating kunnen beperkt zicht hebben. Dan is een loep een heel handig hulpmiddel en essentieel. Er zijn heel veel verschillende soorten loepen, zoals de loepbril, een beeldschermloep, een handloep en een telescoopbril. De loep kan niet ontbreken in het dagelijkse leven van mensen met een oogaandoening zoals netvliesloslating. Een loep vergroot de kleine letters waardoor het makkelijker leesbaar wordt. Het is eigenlijk een vergrootglas dat in verschillende soorten en maten te verkrijgen is.
Leesliniaal
Een leesliniaal is ook een fijn hulpmiddel voor mensen met een beperkt zicht door bijvoorbeeld netvliesloslating. Een leesliniaal werkt als volgt: het vergroot woorden en zinnen. Dit komt doordat de letters langer worden, maar hun breedte behouden. Zo wordt het makkelijker om te lezen als je slechtziend bent.
Waar lopen mensen met netvlieslating tegenaan in het dagelijks leven?
Mensen met netvliesloslating kunnen slechtziend of blind worden. Ze lopen dan figuurlijk tegen behoorlijk veel dingen aan waar mensen zonder een oogaandoening niet of nauwelijks bij stilstaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een online bestelling plaatsen op een website? Het is voor sommige mensen mét zicht al moeilijk genoeg om op de juiste pagina terecht te komen. Hoe moet dat dan wel niet zijn voor mensen met netvliesloslating? Het Bartiméus Fonds heeft daar iets op bedacht, namelijk een website met de naam bestellen in 60 tellen.
Bestellen in 60 tellen
Op deze website kan je zelf eens ervaren hoe het is om als persoon die blind of slechtziend is online een cadeautje te moeten bestellen. Er is namelijk beperkt zicht dus de kleine lettertjes zijn lastig te lezen. Op zoek gaan naar een specifiek cadeau is vrij lastig, omdat er zoveel categorieën zijn waartussen je moet zoeken. Op de website bestellenin60tellen kun je zelf ook eens ervaren waar mensen met een oogaandoening zoals netvliesloslating (figuurlijk) tegenaan lopen. En? Lukte het jou om binnen de minuut het juiste product te vinden én in je winkelmandje te plaatsen?
Wie is het Bartiméus Fonds?
Het Bartiméus Fonds is een goed doel dat zich inzet voor mensen met een visuele beperking, zoals onder anderen netvliesloslating. Iedereen verdient het om voluit te leven, dus ook mensen die blind of slechtziend zijn. De maatschappij is daar nog lang niet volledig op ingericht en het Bartiméus Fonds vindt het zeer noodzakelijk dat dit verandert. Daarom ondersteunen wij financieel grote innovatieve projecten en wetenschappelijk onderzoek en gaan we voor een inclusievere samenleving. Iedereen verdient het om 100% te mogen leven en zich onderdeel te mogen voelen van onze maatschappij.
Iedereen die niet kan vertrouwen op zijn zicht is waar het Bartiméus Fonds zich voor inzet. Nederland kent om en nabij 350.000 mensen met een visuele beperking. Voor deze groep mensen zet het Bartiméus Fonds zich dag en nacht in. Er zijn al ontzettend veel mooie samenwerkingen en projecten gerealiseerd waar we heel erg trots op zijn. Het Bartiméus Fonds heeft ook nog heel veel toekomstplannen die veel geld kosten. Zonder de financiële support van de overheid is het Bartiméus Fonds afhankelijk van giften en donaties van jou.
Hoe kan ik het Bartiméus Fonds steunen?
Het Bartiméus Fonds krijgt geen subsidie van de overheid. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van giften en donaties. Met deze giften en donaties kunnen ontzettend veel mooie stappen gezet worden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, of je nou individueel een paar euro doneert of je je inzet met een grotere groep. Alle beetjes helpen het Bartiméus Fonds enorm en daar kunnen we weer heel veel mooie nieuwe projecten van realiseren. Ook jij kan dus een handje helpen. Bekijk hieronder welke manier het beste bij jou past.
Doneren
Je kan het Bartiméus Fonds steunen door eenmalig of maandelijks te doneren. Je kan hiervoor zelf het bedrag bepalen. Op de website van het Bartiméus Fonds kan je heel makkelijk een donatie plaatsen. Kies je voor een eenmalige donatie, dan is er een standaard keuze uit: €30, €50 of €75. Daarnaast staat er ook een optie ‘anders’. Hier kan je zelf het bedrag invoeren dat je graag eenmalig zou willen doneren.
Bij een maandelijkse donatie zie je de volgende opties staan: €7, €12,50 of €25. Ook hierbij geld dat je voor de optie ‘anders’ kan kiezen. Je vult hier zelf een bedrag in dat goed voelt en dat je graag maandelijks aan het Bartiméus Fonds kan en wil doneren. We zijn met iedere donatie ontzettend blij. Doneer jij ook?
Periodiek schenken
Periodiek schenken lijkt op een maandelijkse donatie, maar werkt net even anders. Een periodieke schenking is namelijk niet alleen ontzettend fijn voor het Bartiméus Fonds, maar is ook nog eens gunstig voor je eigen portemonnee. Bij een periodieke schenking krijg je namelijk belastingvoordeel. Misschien is periodiek schenken interessant voor jou?
Nalatenschap of Fonds op naam
Als je kiest voor nalatenschap of fonds op naam, dan kan je het Bartiméus Fonds laten opnemen in jouw testament. Zo weet je zeker dat jouw geld naar een goed doel gaat als je er zelf niet meer bent. Nalatenschap voor het Bartiméus Fonds is net als periodiek schenken een verstandige keuze. Het is namelijk vrij van erfbelasting. Wil je zeker weten dat jouw geld later goed terechtkomt? Overweeg dan om na te laten aan het Bartiméus Fonds of een fonds op naam te maken. Het geld wordt besteed aan innovatieve projecten, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
Start een online collecte
Bij het Bartiméus Fonds kan je een eigen collecte opstarten. Dit doe je online en gaat heel makkelijk. Je maakt zelf een collectebus aan en kiest een leuke, originele naam die herkenbaar is voor jouw omgeving. Je kan als particulier of als organisatie een online collectebus aanmaken. Kies een passende foto, vertel waarvoor en waarom je de online collecte bent gestart en bevestig het. Zo simpel is het. Nu kan iedereen geld doneren via jouw online collecte.
Word vrijwilliger
Word vrijwilliger bij het Bartiméus Fonds en maak het verschil voor mensen met een visuele beperking. Als vrijwilliger kan je kiezen om te helpen bij groepsactiviteiten, maar je kan ook een op een hulp bieden. Word maatje en help iemand met de dagelijkse dingen zoals boodschappen doen of naar de kapper gaan. Niet alleen maak je een ander blij, maar je houdt er zelf ook een goed gevoel aan over. Meld je nu aan als vrijwilliger en steun het Bartiméus Fonds.
Help met je kerk
Help met je kerk en kies een collecte doel. Kies samen met de gemeenschap een collectedoel en maak de opbrengst over naar het Bartiméus Fonds in de vorm van een donatie.
Help met je school
Bedenk een leuke actie met je klasgenoten of met de hele school en haal zo veel mogelijk geld op voor het Bartiméus Fonds. Wat vind je van het idee om een blinde sponsorloop te organiseren? Die is niet alleen heel leuk om te doen, maar is ook heel leerzaam. Zo leer je als iemand zonder visuele beperking hoe het is om een beperkt of geen zicht te hebben. Leerzaam en leuk én je haalt geld op voor het goede doel het Bartiméus Fonds. Help jij ook mee met je school?
Help met je bedrijf
Als bedrijf- of vermogensfonds kan je ook je steentje bijdragen aan het Bartiméus Fonds. Met een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds en jouw bedrijfs- of vermogensfonds kunnen we veel grote innovatieve projecten realiseren. Wat zou het mooi zijn als je later een nieuw hulpmiddel voorbij ziet komen en kan zeggen dat jouw bedrijf daar een bijdrage in heeft gehad? Aarzel niet en help mee met je bedrijf. Het Bartiméus Fonds is zeer dankbaar voor deze grote steun en samenwerkingen.
Nog vragen aan het Bartiméus Fonds?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over netvliesloslating? Of misschien een vraag aan of over het Bartiméus Fonds? Schroom dan niet. Neem contact met ons op en een van onze medewerkers staat je graag te woord. We helpen je graag verder en denken graag met je mee. Wees welkom!