Bril voor nachtblindheid
Een bril voor nachtblindheid, ook wel nachtzichtbril genoemd, is een hulpmiddel voor mensen die nachtblindheid hebben. Met een bril voor nachtblindheid op kunnen ze beter zien in een schemerige of donkere omgeving. Zo krijgen zij een stuk vrijheid terug.
Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, zodat mensen met nachtblindheid in de toekomst nog onafhankelijker door het leven gaan. Het Bartiméus Fonds zet zich daarom in om een betere bril voor nachtblindheid te ontwikkelen. Daarnaast financieren wij onderzoek naar andere hulpmiddelen voor personen die slechtziend zijn en blinde mensen, om onze droom waar te maken: 100% leven voor iedereen.
Help ook mee en doneer »Wat is een bril voor nachtblindheid?
Een bril voor nachtblindheid is een speciaal ontworpen bril die mensen met nachtblindheid helpt om beter te zien in situaties met weinig licht. Het gebruik van een nachtzichtbril biedt deze mensen dus letterlijk verlichting. Waar zij zonder de nachtblindheid bril (bijna) niets zien in een donkere omgeving, kunnen ze vaak meer zien met een bril voor nachtblindheid op de neus.
Hoe werkt een bril voor nachtblindheid?
Een nachtzichtbril verbetert in veel gevallen het zicht in het donker, maar hoe werkt een bril voor nachtblindheid precies? Het is eigenlijk heel eenvoudig. In een omgeving met weinig licht is het lastig om contrasten te onderscheiden en hierdoor zie je niet goed. Een bril voor nachtblindheid heeft speciale glazen, waardoor contrasten duidelijker te onderscheiden zijn en je meer ziet van je omgeving. Daarnaast is een nachtblindheid bril vaak voorzien van een anti-reflectie coating. Deze coating vermindert de schittering van koplampen, straatverlichting en andere lichtbronnen. Zo heb je minder last van het felle licht in het donker. Dit maakt kijken in het donker comfortabeler en vermindert vermoeidheid van de ogen.
Welke typen nachtzichtbrillen zijn er?
De bekendste bril voor nachtblindheid is de bril met gele glazen. De gele lenzen van de bril zorgen ervoor dat contrasten beter zichtbaar zijn. Hierdoor kun je meer en beter dingen onderscheiden in je omgeving. Is de bril voor nachtblindheid met gele glazen voorzien van een speciale antireflectie coating, dan wordt ook het felle licht in de omgeving gedempt.
Een bril voor nachtblindheid met gele glazen is er met en zonder sterkte. Draag je normaal gesproken een bril, dan heb je een nachtzichtbril op sterkte nodig. Houd je liever je eigen bril op? Er bestaan ook speciale overzetbrillen voor nachtblindheid. Zo’n bril kun je dragen boven op je normale bril. Voor iedereen die nachtblind is, maar overdag goed ziet en geen bril nodig heeft, biedt een nachtzichtbril zonder sterkte vaak uitkomst.
Nachtblindheid bril met gele glazen helaas vaak niet afdoende
Mensen die nachtblindheid hebben, worden beperkt in hun vrijheid. Nachtblind autorijden of zelfs fietsen kan bijvoorbeeld niet. Wil iemand die nachtblind is ’s avonds of ’s nachts ergens naartoe, dan is diegene altijd afhankelijk van anderen. In sommige gevallen biedt die hierboven genoemde bril voor nachtblindheid, de bril met gele glazen, uitkomst, maar dit is lang niet altijd het geval. Het Bartiméus Fonds zet zich daarom hard in om een betere nachtzichtbril te ontwikkelen, zodat mensen die nachtblind zijn straks – in het licht én donker – onafhankelijk door het leven kunnen gaan.
LUNA Glasses: revolutionaire nachtzichtbril
Met hulp van onze donateurs hebben we de ontwikkeling van de LUNA glasses nachtzichtbril mede mogelijk gemaakt. Dankzij de LUNA Glasses gaat er een wereld voor je open als je nachtblind bent. Jammer genoeg is deze bril voor nachtblindheid nog niet beschikbaar; verdere ontwikkeling is nodig om de bril een geschikt hulpmiddel te maken voor in het dagelijks leven. Jouw steun kunnen we hierbij goed gebruiken. Met jouw donatie kan de LUNA Glasses verder ontwikkeld worden, zodat de wereld straks opengaat voor álle mensen met nachtblindheid.
Wat is de LUNA Glasses en hoe werkt deze bril voor nachtblindheid?
De LUNA Glasses nachtzichtbril is ontworpen door Karst Hoogsteen, projectmanager bij het innovatieteam van Bartiméus. Karst heeft zelf nachtblindheid door de progressieve oogaandoening retinitis pigmentosa (RP). Hoe ouder hij wordt, hoe minder Karst ziet. Tijdens zijn studie werkte hij daarom al aan de ontwikkeling van een slimme, maar ook onopvallende en compacte nachtzichtbril die geschikt is voor het dagelijks leven. Bartiméus bood hem de kans om deze bril verder te ontwikkelen.
In de LUNA Glasses zit een cameraatje dat de omgeving waarneemt en naar een computer stuurt. Deze bewerkt de beelden door onder meer het licht en de kleuren te versterken. Daarna worden de bewerkte beelden geprojecteerd in de brillenglazen en zie je de omgeving. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde, zodat je zelfstandig door een donkere omgeving kunt navigeren.
Het prototype van de LUNA Glasses: baanbrekende resultaten
Dankzij steun van het Bartiméus Fonds is het prototype van de LUNA Glasses af. De eerste mensen hebben de bril voor nachtblindheid getest en zij waren allen verbijsterd door wat ze konden zien met de bril op en het gevoel van vrijheid dat de LUNA Glasses hen gaf. ‘Dit heb ik al 15 jaar niet meer meegemaakt, dat durf ik wel te zeggen. Dat ik gewoon weer zonder hulp van iemand, zonder zaklamp of een stok weer mijn pad kan vinden en mijn omgeving in het donker kan zien’.
Ontdek zelf het verschil: verschuif met het pijltje de verticale lijn in de foto hierboven. Schuif de lijn naar rechts en ervaar hoe nachtblindheid mensen beperkt in het donker. Schuif de lijn naar links en ervaar hoeveel meer zij kunnen zien met de nachtzichtbril.
Dankzij de LUNA Glasses ervaarde Leen Harrewijn voor even licht in de duisternis
Een van de testers was Leen Harrewijn: ‘Met de nachtzichtbril heb ik er in de winter een halve dag bij!’ Net als Karst heeft hij de progressieve oogaandoening retinitis pigmentosa, waardoor ook hij een kokervisie ervaart en nachtblind is. Leen heeft door zijn oogaandoening al veel moeten opgeven en is grotendeels aan huis gebonden, vooral in de herfst en winter. ‘Die donkere avonden voelen als een gevangenis.’
Vroeger was Leen dol op autorijden, maar nachtblindheid en autorijden is geen goede combinatie. Daarom moest hij noodgedwongen stoppen; door zijn nachtblindheid is het te gevaarlijk om achter het stuur te kruipen. Werken lukt tegenwoordig helaas ook niet meer. En ook in zijn vrije tijd moet hij veel inleveren. Door zijn kokervisie is Leen ook overdag slechtziend.
Ben je benieuwd hoeveel je nog kunt zien met kokerzicht? In onze Bestellen in 60 tellen-uitdaging ervaar je het zelf! Na het aangaan van de ‘Bestellen in 60 tellen’-uitdaging begrijp je misschien hoe zwaar kokerzien in combinatie met nachtblindheid is voor Leen. Hij kan er niet zomaar opuit trekken – vooral niet wanneer het donker is. Hierdoor voelt Leen zich vaak eenzaam.
De LUNA Glasses nachtzichtbril waar het Bartiméus Fonds aan werkt, vindt Leen geweldig. Hij heeft het prototype van de bril mogen testen en tijdens deze test ervaarde hij dat hij met de LUNA Glasses op net zoveel ziet als overdag. De bril gaf hem een gevoel van vrijheid en zekerheid: nu kon hij zonder geleidestok zijn weg vinden in het donker. ‘Het leek alsof ik vleugels kreeg. Mocht deze bril er komen, dan kan ik in het donker weer zelfstandig naar buiten. Dan heb ik er in de winter een halve dag bij. Daar word ik zo blij van. Ik hoop dan ook dat veel mensen willen doneren. Je draagt een lichtje bij!’
Ja, ik draag graag een lichtje bij en steun de ontwikkeling van de LUNA Glasses!
Van prototype naar nachtzichtbril voor iedereen met nachtblindheid?!
Leen Harrewijn en alle andere mensen die de LUNA Glasses mochten testen, zijn heel enthousiast over deze bril voor nachtblindheid. Helaas kunnen zij de nachtzichtbril nog niet gebruiken in hun dagelijks leven. Het prototype van de LUNA Glasses is er – met hulp van het Bartiméus Fonds. Maar verdere innovatie is nodig om de LUNA Glasses geschikt te maken voor dagelijks gebruik.
Op dit moment zitten mensen die nachtblind zijn nog vast in het donker. Met de LUNA Glasses kan hier verandering in komen. Hoe snel die verandering tot stand komt, hangt af van jou. Want met jouw donatie kunnen Karst en zijn team de revolutionaire nachtzichtbril verder ontwikkelen. Wacht niet langer en steun het Bartiméus Fonds. Draag met jouw donatie bij aan het zo snel mogelijk beschikbaar maken van de LUNA Glasses voor mensen met nachtblindheid. Geef, zodat mensen met nachtblindheid eindelijk de vrijheid en onafhankelijkheid krijgen waar ze zo naar verlangen.
Wat is nachtblindheid?
Nu hebben we het steeds over nachtblindheid. En je hebt al kunnen lezen dat mensen die nachtblindheid hebben niet goed kunnen zien in een schemerige en donkere omgeving. Maar wat is nachtblindheid precies? Waarom zien mensen met nachtblindheid niet goed in een donkere omgeving? We leggen je graag meer uit over deze aandoening.
Als je nachtblind bent, kun je overdag en bij kunstlicht goed zien. Maar wordt het donker, dan zie je (vrijwel) niets meer van je omgeving. Daarbij komt dat veel personen die nachtblind zijn een vertraagd aanpassingsvermogen hebben aan veranderingen in lichtniveaus. Is het donker en gaat het licht aan, dan kunnen ze nog steeds niet goed zien.
’s Avonds, ’s nachts en in andere donkere situaties is het erg lastig om te functioneren als je nachtblind bent. Je ziet echt geen hand voor ogen. Dit komt doordat de staafjes in het netvlies, verantwoordelijk voor zien bij weinig licht, niet goed werken. Overdag en bij kunstlicht heb je hier weinig last van. In je netvlies liggen namelijk ook cellen die de kegeltjes worden genoemd. Deze kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien van kleuren en werken het beste bij fel licht. Maar in het donker ben je aangewezen op de staafjes in je netvlies. Werken de staafjes niet (goed), dan ben je nachtblind.
Symptomen van nachtblindheid
Niet iedereen die nachtblind is, ervaart dezelfde symptomen; ze zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de nachtblindheid. Over het algemeen zijn dit de kenmerken van nachtblindheid:
- Niet (goed) kunnen zien in situaties met weinig licht.
- Vermindering van het vermogen om objecten en bewegingen buiten het centrale zicht te zien in donkere omstandigheden.
- Voorwerpen niet goed kunnen onderscheiden wanneer er weinig licht is.
- Vertraagd aanpassingsvermogen van de ogen wanneer er plotseling meer of minder licht is.
- Glanzende verlichting werkt verblindend en/of verstoort het zicht.
- Moeite met het uitvoeren van taken in een slecht verlichte omgeving.
Nachtblindheid heeft een grote impact op je leven: je bent afhankelijk en mist een heel stuk vrijheid. Mensen die nachtblindheid hebben, kunnen door hun aandoening niet het leven leiden dat zij willen leiden. Het Bartiméus Fonds maakt zich hard om ervoor te zorgen dat mensen die nachtblind zijn – en alle andere mensen met een visuele beperking – wel 100% kunnen leven. Om ons doel te bereiken hebben we jouw steun nodig. Help jij ons mee?
Oogziekten die nachtblindheid als symptoom hebben
Nachtblindheid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:
- Vitamine A- tekort
Een tekort aan vitamine A belemmert de productie van rodopsine, een lichtgevoelige stof in de staafjes van het netvlies. - Oogletsel
Een beschadiging aan het netvlies of ander deel van het oog kan nachtblindheid veroorzaken. - Kunstlicht
Kunstlicht veroorzaakt niet direct nachtblindheid. Maar indirect kan langdurige blootstelling aan kunstlicht ervoor zorgen dat je minder goed ziet in het donker. Veel kijken naar beeldschermen of felle lampen kan namelijk vermoeide ogen en oogstress veroorzaken, wat de werking van de staafjes in het netvlies kan verminderen. - Ouderdom
Naarmate je ouder wordt, kunnen je ogen zich minder goed aanpassen aan veranderende lichtsituaties. Hierdoor kunnen ouderen nachtblindheid ervaren. - Oogziekten en oogaandoeningen
Nachtblindheid is een symptoom van verschillende (erfelijke) oogziekten en oogaandoeningen.
Oogziekten en oogaandoeningen die nachtblindheid als symptoom hebben
Er zijn verschillende oogziekten en oogaandoeningen die nachtblindheid kunnen veroorzaken. Sommige hiervan zijn erfelijke oogziekten en worden doorgegeven van ouders op kinderen. Een voorbeeld hiervan is retinitis pigmentosa, de progressieve oogaandoening die Karst en Leen uit de ervaringsverhalen hierboven hebben. Hiernaast kan nachtblindheid ook worden veroorzaakt door:
- Cataract (staar)
- Glaucoom
- Aandoeningen van de oogzenuw
- Onbehandelde bijziendheid
- Diabetes gerelateerde oogproblemen, zoals diabetische retinopathie
Bril voor nachtblindheid en andere hulpmiddelen voor mensen met nachtblindheid
Nachtblindheid verhelpen kan meestal niet. Alleen als de oorzaak van de nachtblindheid een vitamine A-tekort is, kan het nemen van voedingssupplementen helpen. Mensen die nachtblindheid hebben, zijn dus aangewezen op hulpmiddelen. Zoals de eerdergenoemde bril voor nachtblindheid, ook wel nachtzichtbril genoemd, bijvoorbeeld. Ook bestaan er lichtgevoelige brillen die zich automatisch aanpassen aan veranderende lichtsituaties.
Ben je nachtblind en moet je toch de straat op in het donker? Dan kan het helpen om naast een bril voor nachtblindheid ook reflecterende kleding en accessoires te dragen. Zo vergroot je je zichtbaarheid voor anderen. Extra verlichting in en om het huis maakt de omgeving beter zichtbaar en vermindert struikelgevaar. Tot slot zijn er ook speciale smartphoneapps beschikbaar die mensen met nachtblindheid helpen met het navigeren in donkere situaties.
Zo helpt het Bartiméus Fonds mensen die nachtblindheid hebben
Het Bartiméus Fonds zet zich in voor alle mensen met een visuele beperking en dus ook mensen die nachtblind zijn. We helpen mensen met nachtblindheid onder andere door onderzoek en ontwikkeling.
Met financiële steun zorgt het Bartiméus Fonds voor onderzoek naar oorzaken en behandelingen van nachtblindheid. Want hoe meer we weten over nachtblindheid, hoe beter we in staat zijn om de levenskwaliteit van mensen met nachtblindheid te verbeteren.
Vind jij ook dat het tijd is om de levenskwaliteit van mensen met nachtblindheid en/of een andere visuele beperking te verbeteren? Steun dan het Bartiméus Fonds. Dankzij jouw inzet kunnen we onze onderzoeken voortzetten en onze droom waarmaken: 100% leven voor iedereen.
Naast onderzoek, draagt het Bartiméus Fonds ook bij aan de ontwikkeling van hulpmiddelen voor nachtblindheid. Eén van de projecten is de LUNA Glasses, een revolutionaire bril voor nachtblindheid. De mensen met nachtblindheid die het prototype van de nachtzichtbril mochten testen, waren laaiend enthousiast. Helaas is er verdere innovatie nodig; pas dan is de LUNA Glasses een geschikt hulpmiddel voor in het dagelijks leven. Om de verdere ontwikkeling van de bril voor nachtblindheid te financieren, zijn we afhankelijk van onze donateurs. Help jij ons mee?
Steun het Bartiméus Fonds
Met jouw hulp kunnen we een bril voor nachtblindheid ontwikkelen, waardoor mensen die nachtblindheid hebben ook kunnen zien in het donker. We zijn heel blij met een donatie. Pak je het graag groter aan? Help ons met je organisatie. Of organiseer zelf een actie om geld in te zamelen voor het goede doel, start een online collecte of word vrijwilliger en help met tijd.
Wil jij je niet alleen nu, maar ook in de toekomst blijven inzetten voor mensen met nachtblindheid en alle andere mensen met een visuele beperking? Je kunt het Bartiméus Fonds ook periodiek schenken. En misschien is nalaten aan een goed doel wel wat voor jou.
Het Bartiméus Fonds
Het Bartiméus Fonds wil dat mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen in de samenleving. Dat hun levenslust en talenten tot hun recht komen en zij het leven kunnen leiden dat ze willen leiden. Wij geloven in 100% leven voor iedereen. Daarom ondersteunt het Bartiméus Fonds het werk van Bartiméus, bieden we subsidies voor innovatieve initiatieven van derden, en we ontwikkelen onze eigen projecten. Dit doen we aan de hand van de thema’s: mobiliteit, onderwijs en werk, en vrije tijd. We zijn heel enthousiast over wat we doen en vertellen je graag meer over ons werk.
Ben jij net zo enthousiast over het werk van het Bartiméus Fonds als wij? Vind jij ook dat iedereen met een visuele beperking 100% moet kunnen leven? Help ons, zodat we ons werk kunnen blijven voortzetten en onze droom waarmaken.