Ziekte van Graves
De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam antistoffen (afweerstoffen) maakt tegen de eigen lichaamscellen. Bij de ziekte van Graves worden er antistoffen aangemaakt die ervoor zorgen dat de schildklier meer schildklierhormoon aanmaakt. Hierdoor werkt de schildklier te snel, wat ook wel hyperthyreoïdie wordt genoemd.
Eén van de mogelijke symptomen van de ziekte van Graves is oogklachten. Is dit het geval, dan wordt dit ook wel de oogziekte van Graves genoemd. De oogziekte van Graves is, net als de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte. Bij de oogziekte van Graves treden er afweerreacties op tegen de weefsels in de oogkas. Hierdoor zwellen de oogleden op en gaan de ogen uitpuilen. Dit zorgt ervoor dat mensen hun ogen niet meer goed dicht kunnen doen en de oogspieren niet goed meer kunnen bewegen. Het gevolg hiervan is dat je door deze oogaandoening dubbel of scheel gaat zien. In het ergste geval wordt de druk op de oogzenuw zo groot dat dit leidt tot slechtziendheid of blindheid.
Het Bartiméus Fonds is er voor alle mensen met een visuele beperking, dus ook voor mensen met de oogziekte van Graves. Veel mensen zijn nog niet (goed) bekend met deze oogaandoening en daarom leggen we je in dit artikel alles uit over de ziekte van Graves en de oogziekte van Graves. Zo hopen we meer bewustwording te creëren over de ziekte van Graves aan de ogen. Waarom wij dit willen? Het Bartiméus Fonds gelooft in 100% leven voor iedereen, dus ook mensen die blind of slechtziend zijn. Wij doen er alles aan om te zorgen dat mensen met een visuele beperking – waaronder mensen met de oogziekte van Graves – volop kunnen meedoen in de maatschappij.
Om ons doel te bereiken, hebben we jouw hulp hard nodig. Steun jij ons, zodat we ervoor kunnen zorgen dat mensen die blind of slechtziend zijn het leven kunnen gaan leiden dat zíj willen leiden? Wij en alle mensen met een visuele beperking zijn je erg dankbaar als je doneert!
Doneer nu! »In dit artikel
- Wat is de ziekte van Graves?
- De oogziekte van Graves
- Hoe vaak komt de ziekte van Graves aan de ogen voor?
- Symptomen van de ziekte van Graves
- Symptomen oogziekte van Graves
- Fases van de oogziekte van Graves
- Bestellen-in-60-tellen-uitdaging
- Oorzaken van de ziekte van Graves
- Oorzaken oogziekte van Graves
- Behandeling van de ziekte van Graves
- Behandeling van de oogziekte van Graves
- Onderzoek naar de oogziekte van Graves
- Hoe helpt het Bartiméus Fonds mensen met een oogaandoening zoals de ziekte van Graves?
- Samen maken we 100% leven mogelijk
Wat is de ziekte van Graves?
De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam afweerstoffen – ook wel antistoffen genoemd – aan tegen de eigen lichaamscellen. Dit betekent dat het immuunsysteem, dat normaal gesproken indringers zoals virussen en bacteriën bestrijdt, per ongeluk de eigen lichaamscellen aanvalt. Het immuunsysteem herkent de eigen cellen niet als lichaamseigen, maar ziet deze als indringer en gaat deze bestrijden. Bij de ziekte van Graves worden de cellen van de schildklier aangevallen, waardoor deze te veel schildklierhormoon aanmaakt. Het teveel aan schildklierhormoon zorgt ervoor dat de schildklier te snel werkt. Met een moeilijk woord heet dit hyperthyreoïdie.
De ziekte van Graves is de meest voorkomende oorzaak van een te snel werkende schildklier. Bij 70 tot 80 procent van de mensen met hyperthyreoïdie is de ziekte van Graves de oorzaak. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en uit zich meestal wanneer iemand tussen de 25 en 50 jaar oud is. Sommige mensen met de ziekte van Graves hebben ook een stuma, een vergrote schildklier, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De te snel werkende schildklier is in veel gevallen ook de oorzaak van de oogziekte van Graves.
De oogziekte van Graves
Zo’n 20 procent van de mensen met de ziekte van Graves heeft oogklachten. Heb je hier last van, dan heb je de oogziekte van Graves. Deze oogziekte heet in medische termen Graves’ Orbitopathie (Orbitopathie betekent ‘ziekte van de oogkas’), ook wel Graves’ Ophthalmopathie of Oftalmopathie genoemd, en wordt soms afgekort tot GO. Net als de ziekte van Graves is de oogziekte van Graves een auto-immuunziekte. Bij deze vorm valt het immuunsysteem de cellen in de weefsels rondom de oogkas aan. Hierdoor is het weefsel achter en rond de ogen constant ontstoken.
Ziekte van Graves ogen
De constante ontsteking van het weefsel in de oogkas bij iemand met de oogziekte van Graves zorgt vaak voor een kenmerkende verandering in het uiterlijk: de persoon krijgt uitpuilende ogen. De uitpuilende ogen ontstaan doordat de oogspieren verdikken, het vetweefsel toeneemt en er littekenvorming optreedt bij deze oogaandoening, wat zorgt voor een toenemende druk op één of beide oogkassen en de oogleden doet opzwellen. Door de druk en zwellingen kun je je ogen vaak niet meer goed dichtdoen. Ook kunnen je oogspieren niet meer goed bewegen, waardoor je dubbel of scheel gaat zien. In het ergste geval wordt de druk op de oogzenuw zo groot dat je slechtziend of zelfs blind wordt.
De impact van de oogziekte van Graves
De oogziekte van Graves heeft een grote impact op je leven, want de kans is groot dat je door deze oogaandoening een visuele beperking krijgt. Het gevolg hiervan is dat je de dingen die je eerst als normaal beschouwde opeens niet meer (goed) kunt doen. Naar school gaan, werken, er zelfstandig op uit trekken, een film kijken in de bioscoop, of een balletje trappen op het voetbalveld: het is allemaal lastig als je (bijna) niets meer ziet. En dat terwijl het zo belangrijk is dat je – ook als je blind of slechtziend bent – volop kunt leven.
Het Bartiméus Fonds doet er alles aan om te zorgen dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat zíj willen leiden. Bijvoorbeeld met ondersteuning op het gebied van onderwijs en werk, en als het gaat om de mobiliteit van mensen met een visuele beperking. Ook vrije tijd is erg belangrijk voor ons. Met innovatieve projecten maken wij ons sterk voor inclusieve vrijetijdsbesteding. We zijn er bijvoorbeeld erg trots op – en vooral ook blij mee – dat door onze inzet audiodescriptie op steeds meer plekken beschikbaar is. Hier vind je het complete aanbod van televisieprogramma’s waarvoor audiodescriptie beschikbaar is, en een overzicht van alle theaters, bioscoopfilms, musea en voetbalclubs waar dit ook wordt aangeboden.
Help jij ons onze missie voort te zetten? Doneer aan het Bartiméus Fonds en zorg ervoor dat er nog meer plekken toegankelijk worden voor mensen met een visuele beperking. Zelfs met een eenmalige donatie maak jij al verschil.
Ik vind dat mensen met een visuele beperking volop moeten kunnen leven en doneer nu!
Hoe vaak komt de ziekte van Graves aan de ogen voor?
De ziekte van Graves komt best vaak voor: één op de 200 mensen wordt getroffen door deze ziekte. De oogziekte van Graves daarentegen, is een stuk zeldzamer. Ongeveer de helft van de mensen met de ziekte van Graves krijgt lichte tot matige verschijnselen van de oogziekte. Bij 3 tot 5 procent van de patiënten treden ernstige klachten op.
De oogziekte van Graves kan voor, tijdens en na het ontstaan van de ziekte van Graves optreden; in uitzonderlijke gevallen heeft iemand de oogziekte zonder de ziekte van Graves te hebben.
Van de patiënten met de oogziekte van Graves heeft:
- 80% de ziekte van Graves
- 10% een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
- 10% (nog) geen problemen met de werking van de schildklier.
Rokers, mensen (vooral mannen) die ouder zijn dan 50 jaar, diabetespatiënten en mensen met een aandoening aan de vaten hebben meer kans om een ernstige vorm van de oogaandoening te ontwikkelen. Ook is er bij deze mensen vaak weinig uitpuiling van de ogen te zien, waardoor zij het risico lopen dat de ziekte pas in een laat stadium wordt ontdekt.
Symptomen van de ziekte van Graves
De lijst van symptomen van de ziekte van Graves is lang. Niet elke patiënt met de ziekte van Graves heeft al deze verschijnselen. Dit zijn de meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op een te snel werkende schildklier door de ziekte van Graves:
- Hartkloppingen
- Onregelmatige hartslag
- Afvallen
- Hogere eetlust
- Vermoeidheid
- Niet tegen warmte kunnen
- Veel zweten
- Handen en vingers die trillen
- Haaruitval
- Broze nagels
- Een zenuwachtig gevoel
- Gejaagdheid
- Struma in de hals
- Onregelmatige menstruatie
- Diarree
- Prikkelbaar zijn
- Zich angstig voelen en/of andere psychische klachten
Symptomen oogziekte van Graves
Naast de klachten die een te snel werkende schildklier met zich meebrengen, kunnen mensen met de oogziekte van Graves deze klachten hebben:
- Branderige ogen
- Rode ogen
- Het gevoel alsof er zandkorrels in de ogen zitten
- Gevoelig zijn voor fel licht
- Tranende/vochtige ogen
- Vermoeide ogen
- Verdikking van de bovenste oogleden
- Wallen onder de ogen
- Ogen die uitpuilen
- Opgetrokken oogleden
- Dichtgeplakte oogleden na het slapen
- Een drukkend gevoel achter de oogbol
- Pijn in de oogkas
- Pijn bij oogbewegingen
- Hoofdpijn
- Wazig zien
- Scheelzien
- Dubbelzien
- Een verkleind gezichtsveld
- De ogen niet meer (goed) kunnen sluiten
- Hevige pijn in de nek
- Veranderde expressie van het gezicht
- Vagere waarneming
- Kleuren minder goed kunnen onderscheiden
- Blindheid (bij niet operatief ingrijpen)
Je leest, de ziekte van Graves kan een grote invloed hebben op je leven. Help jij ons om de invloed van deze ziekte zo veel mogelijk te beperken? Doneer aan het Bartiméus Fonds en help ons onze missie waar te maken: 100% leven voor iedereen!
Fases van de oogziekte van Graves
De oogziekte van Graves verloopt in verschillende fases: de actieve fase en de uitgebluste fase. In de actieve fase is de ontsteking in en rond de oogkas het sterkst. Deze fase kan enkele maanden tot ongeveer twee jaar duren en de symptomen kunnen snel verergeren. Het risico op blijvende schade is in deze fase het grootst, vooral bij mensen die ernstige symptomen hebben of niet behandeld worden.
Na de actieve fase komt de ziekte in een inactieve fase, ook wel de uitgebluste fase genoemd. In deze fase nemen de ontstekingen af en blijven de klachten en de zichtbare veranderingen meestal stabiel. Helaas kan de ontstane schade door eerdere ontstekingen niet teruggedraaid worden. Hierdoor blijven patiënten last houden van uitpuilende ogen, afwijkingen in de oogstand en/of oogleden en minder goed kunnen zien.
Bestellen-in-60-tellen-uitdaging
Als je de ziekte van Graves aan je ogen hebt, is er een kans dat je slechtziend of zelfs blind wordt. Voor iemand die niet beperkt wordt in diens zicht is het lastig voor te stellen hoe het is als je (plotseling) een visuele beperking hebt. Om je hier een beeld van te geven, heeft het Bartiméus Fonds de bestellen-in-60-tellen-uitdaging ontwikkeld. Als je op de link klikt, kom je terecht op een webshop. Dit is niet zomaar een webshop, maar een soort ‘spel’ waarin je ervaart hoe het is om online iets te bestellen als je een oogaandoening hebt. Lukt het jou? Dan maak je kans op mooie prijzen!
Een inclusieve(re) wereld voor mensen met een visuele beperking dankzij onze projecten
En, ben jij de bestellen-in-60-tellen-uitdaging aangegaan? Een website bezoeken is echt een stuk lastiger wanneer je niet ‘gewoon’ kunt zien. Het Bartiméus Fonds doet er daarom alles aan om ervoor te zorgen dat het internet beter toegankelijk wordt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bijvoorbeeld met ons project toegankelijkheid in het curriculum, waarmee we zorgen dat toegankelijkheid onderdeel wordt van lesprogramma’s in het mbo, hbo en op de universiteit. Zo kunnen bijvoorbeeld de toekomstige webbouwers leren hoe je toegankelijke websites bouwt voor mensen met een visuele beperking.
Om onze projecten voor een inclusieve online- en offlinewereld voort te zetten, hebben we jouw hulp nodig. Doneer aan het Bartiméus Fonds en help ons mee alles uit de kast te halen om 100% leven voor mensen die blind of slechtziend zijn mogelijk te maken. Heb je zelf een tof project waarmee je bijdraagt aan een inclusieve samenleving voor mensen met een visuele beperking? We helpen je graag met het realiseren van dit project. Aarzel niet en dien je projectaanvraag in!
Oorzaken van de ziekte van Graves
De oorzaak van de ziekte van Graves ligt in het immuunsysteem: het is een auto-immuunziekte. Als je een auto-immuunziekte hebt, dan maakt je lichaam antistoffen (afweerstoffen) aan tegen de eigen lichaamscellen. In het geval van de ziekte van Graves maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen schildklier. Deze antistoffen stimuleren de schildklier om meer schildklierhormoon te produceren waardoor de schildklier te snel gaat werken. Het is niet exact bekend waarom mensen de ziekte van Graves krijgen. Wel weten we dat de ziekte vaker voorkomt bij mensen met een bepaalde erfelijke aanleg en als er andere auto-immuunziektes voorkomen in de familie
Oorzaken oogziekte van Graves
Net als de ziekte van Graves is de oogziekte van Graves ook een auto-immuunziekte. Bij deze ziekte treden er afweerreacties – wat zich uit in ontstekingen – op tegen de weefsels in en rondom de ogen. In de meeste gevallen wordt de oogziekte van Graves veroorzaakt door de ziekte van Graves. Roken verhoogt het risico op het krijgen van de ziekte van Graves aan de ogen.
Behandeling van de ziekte van Graves
Er zijn drie soorten behandeling mogelijk als je de ziekte van Graves hebt: medicijnen die de schildklier remmen, behandelen met radioactief jodium en een operatie.
Ziekte van Graves behandeling met medicijnen
Als je de ziekte van Graves hebt, is behandelen met medicijnen vaak de eerste keus. Een arts schrijft je speciale schildklierremmers voor die, zoals de naam al zegt, de schildklier remmen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de schildklier minder of geen schildklierhormoon aanmaakt.
Ziekte van Graves behandelen met radioactief jodium
Radioactief jodium is een definitievere behandeling dan medicijnen en wordt vaak ingezet als de schildklierremmers niet genoeg werken of als de ziekte terugkomt. Bij deze behandeling neem je een capsule in waarin radioactief jodium zit. De schildklier neemt het radioactieve jodium op en door de straling die erin zit, wordt een deel van de schildkliercellen vernietigd.
Behandeling van de ziekte van Graves met een operatie
Werken de schildklierremmers niet genoeg of komt de ziekte van Graves terug, dan kun je in plaats van radioactief jodium ook kiezen voor behandeling in de vorm van een schildklieroperatie. Bij de operatie wordt de schildklier (bijna) volledig verwijderd. Je klachten nemen hierdoor af, maar je moet wel je hele leven een schildklierhormoon slikken.
Behandeling van de oogziekte van Graves
Als de oogziekte van Graves wordt veroorzaakt door de ziekte van Graves, dan bestaat behandeling in de eerste plaats uit het aanpakken van het schildklierprobleem. Dit gebeurt met bovenstaande behandelingen. In de meeste gevallen leidt een verbetering van de schildklierfunctie ook tot een verbetering van de oogziekte.
De invloed van radioactief jodium op de oogziekte van Graves
Behandeling van de schildklier met radioactief jodium kan de oogziekte in sommige gevallen juist verergeren. Dit is vooral zo wanneer de oogziekte zich nog in de actieve fase bevindt en bij mensen die roken. Vaak wordt een radioactieve jodiumbehandeling gecombineerd met een prednisonbehandeling om het risico op verergering te voorkomen.
Andere behandelingsmogelijkheden bij de oogziekte van Graves
Wordt de oogziekte van Graves niet veroorzaakt door de ziekte van Graves of heeft het behandelen van het schildklierprobleem te weinig effect? Dan zijn er meer behandelingsmogelijkheden voor de oogaandoening:
- Oogdruppels: Droge ogen worden vaak behandeld met kunsttranen in de vorm van oogdruppels.
- Medicijnen: Ontstekingen aan de ogen kunnen behandeld worden met een prednisonkuur. Prednison remt de auto-immuunontstekingsverschijnselen. Meestal gebeurt dit via een infuus, omdat prednison via de bloedbaan beter werkt dan wanneer dit in tabletvorm wordt ingenomen. Andere medicijnen tegen de oogziekte van Graves zijn nog in onderzoek.
- Radiotherapie (bestraling): Als iemand met de oogziekte geen prednison mag gebruiken of als dit geen effect heeft, kan er ook worden gekozen voor radiotherapie.
- Operaties: Een oogkasverruimende operatie, oogspieroperatie en/of ooglidcorrectie kan de symptomen van de oogziekte van Graves verminderen.
Onderzoek naar de oogziekte van Graves
Onderzoek naar de oogziekte van Graves is erg belangrijk, omdat deze ziekte bij sommige mensen ernstige en blijvende oogproblemen veroorzaakt. De ziekte kan zelfs leiden tot slechtziendheid of blindheid. Er wordt daarom volop onderzoek gedaan naar de oogziekte. Onderzoek naar de oogziekte van Graves richt zich op verschillende aspecten, waaronder de oorzaken, risicofactoren, en vooral op nieuwe behandelmogelijkheden om het verloop van de ziekte beter te begrijpen en te beïnvloeden.
Het Bartiméus Fonds is er voor alle mensen met een aandoening aan de ogen en steunt daarom ook onderzoek naar oogaandoeningen zoals de oogziekte van Graves. Maar om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw hulp nodig. Onderzoek naar oogziektes is erg kostbaar en daarom kan Bartiméus excellent – ons kennis- en expertisecentrum – jouw donatie goed gebruiken. Help jij mee om een oplossing te vinden voor de ziekte van Graves aan de ogen en alle andere oogziektes?
Hoe helpt het Bartiméus Fonds mensen met een oogaandoening zoals de ziekte van Graves?
Van glaucoom tot cataract en van maculadegeneratie tot retinitis pigmentosa: het Bartiméus Fonds is er voor iedereen die te maken heeft met een oogaandoening en dus ook voor mensen met de oogziekte van Graves. Wij zorgen ervoor dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen gaan leiden dat zíj willen leiden. Hoe wij dit doen? We ondersteunen het werk van Bartiméus, supporten innovatieve initiatieven van derden met subsidies en ontwikkelen onze eigen Bartiméus projecten binnen de thema’s: Mobiliteit, Vrije tijd en Onderwijs en werk. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er steeds betere hulpmiddelen komen voor mensen met een oogaandoening: niet alleen een blindegeleidestok om je weg te vinden, maar ook een indoornavigatieapp. En niet alleen boeken in braille als vorm van vermaak, maar ook audiodescriptie voor tv-programma’s, bioscoopfilms en in het theater. We vertellen je graag meer over ons werk.
Samen maken we 100% leven mogelijk
Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een samenleving waarin mensen die blind en slechtziend zijn volop kunnen leven. Maar dit kunnen we alleen doen én blijven doen met hulp van onze donateurs. Help jij ons mee om ons werk voort te zetten? Dit mag in de vorm van een donatie. Help mee met geld en doneer direct eenmalig, schenk periodiek, open een fonds op naam of laat je idealen voortleven en kies voor nalaten aan het Bartiméus Fonds. Wist je trouwens dat giften vaak aftrekbaar zijn? We hebben speciaal voor iedereen die hier vragen over heeft een artikel geschreven waarin je alles leest over giften en de Belastingdienst.
Kun of wil je geen geld doneren? Je kunt ons ook helpen met tijd. Bijvoorbeeld door vrijwilliger te worden of door een inzamelingsactie te starten. Kom in actie of start een online collecte. Wil jij je samen met anderen inzetten voor het Bartiméus Fonds? Help mee met je organisatie, zoals de kerk, school of je bedrijf.
Heb je vragen over (doneren aan) het Bartiméus Fonds? Aarzel niet en neem contact met ons op. Onze medewerkers zitten voor je klaar!