Naar hoofdinhoud

‘s Avonds even op de fiets naar de sportschool? Als je nachtblind bent, is dat onmogelijk. Dan staat je leven stil zodra het gaat schemeren. Op initiatief van Karst Hoogsteen wordt er nu een nieuwe nachtzichtbril ontwikkeld – mede mogelijk gemaakt met steun van onze donateurs. Een innovatief hulpmiddel voor slechtzienden waar veel mensen naar snakken.

Mensen die nachtblind zijn, kunnen niet zien in het donker. Zodra het gaat schemeren, wordt hun zicht steeds minder. Ze zien nog wel lichtpunten zoals koplampen van een auto of van een lantaarnpaal. Verder is alles donker. Nachtblindheid komt voor bij mensen met een visuele beperking, maar ook mensen die overdag goed zien kunnen nachtblind zijn.

Draagbaar model

Karst Hoogsteen is project manager bij het innovatieteam van Bartiméus. Daarnaast start hij vanuit zijn eigen bedrijf innovatieve projecten op, zoals de nieuwe nachtzichtbril. Samen met een team ontwikkelaars werkt hij aan een nachtzichtbril die van de nacht de dag maakt. Karst: ‘Het idee van een nachtzichtbril is niet nieuw. Militairen gebruiken bijvoorbeeld ook nachtzichtbrillen, maar deze zijn heel groot en niet geschikt voor gebruik in het dagelijks leven. Ons doel is een nachtzichtbril te ontwikkelen die onopvallend en compact is. Een heel draagbaar model voor iedereen.’

Hoe werkt de nachtzichtbril?

Karst: ‘In de bril zit een camera die de omgeving waarneemt. De beelden worden naar een kleine computer gestuurd. Deze bewerkt de beelden door onder meer het licht en de kleuren te versterken. De bewerkte beelden worden daarna op een beeldscherm vlak voor de ogen van de gebruiker getoond. En voilà! Ineens gaat er een wereld open: bomen, gras, de stoep, gebouwen worden zichtbaar en je kunt zelfstandig van A naar B.’

Twee afbeeldingen naast elkaar. Links een straatbeeld zonder nachtzichtbril - de straat is donker. Rechts hetzelfde straatbeeld met nachtzichtbril; auto's en huizen zijn zichtbaar.

Na 15 jaar weer zien in het donker

Tien mensen die nachtblind zijn hebben een prototype van de bril getest en de resultaten zijn zeer hoopgevend. De testers legden in het donker zelfstandig een parcours af op het terrein van Bartiméus in Zeist. Ze werden geraakt door wat ze konden zien, en door het gevoel van vrijheid dat hen dat gaf.
Een van de testers omschreef zijn ervaring als volgt: ‘Dit heb ik al 15 jaar niet meer meegemaakt, dat durf ik wel te zeggen. Dat ik gewoon weer zonder hulp van iemand, zonder zaklamp of een stok weer mijn pad kan vinden en mijn omgeving in het donker kan zien’.

De volgende stap

Op dit moment wordt het prototype van de nachtzichtbril verder verbeterd. Ook onderzoekt het projectteam of de bril overdag gebruikt kan worden en hoe de bril in productie kan worden genomen.

De ontwikkeling van de nachtzichtbril wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van het Bartiméus Fonds.