Blinde mensen
Blinde mensen en slechtziende mensen hebben een visuele beperking. Hoe is het eigenlijk om blind te zijn? Welke hulpmiddelen zijn er voor blinde mensen? Het Bartiméus Fonds helpt en ondersteunt mensen met een visuele beperking door geld in te zamelen voor innovatieve projecten. Ook jij kan het Bartiméus Fonds steunen op verschillende manieren. Lees hier hoe het is om blind te zijn en hoe je blinde mensen kan helpen.
Help ook mee en doneer » Kijk hoe je nog meer kan helpen »Blinde mensen trotseren dagelijks vele obstakels die voor mensen zonder een visuele beperking als vanzelfsprekend lijken. Wat zien blinde mensen dan? Blinde mensen zien minder dan vijf procent. Bewustwording is de eerste stap naar een meer toegankelijke en gelijke wereld voor iedereen, dus ook voor slechtziende en blinde mensen. Volwaardig meedoen aan de maatschappij is wat ieder mens wil. Daarom geeft het Bartiméus Fonds voorlichtingen door het hele land zodat iedereen meer te weten komt over hoe het is om blind of slechtziend te zijn.
Blinde mensen of mensen die blind zijn?
Overigens spreken we bij het Bartiméus Fonds veel liever over mensen die blind of slechtziend zijn, in plaats van blinde en slechtziende mensen. Je bént immers niet je visuele beperking, je bent veel meer dan dat. Af en toe schrijven we op onze website over blinde mensen omdat onze lezers hierop zoeken – en we je ook op deze manier bewust kunnen maken van de keuze van (inclusieve) woorden. Zo ook in dit artikel.
Hulpmiddelen voor blinde mensen
Voor blinde mensen zijn er gelukkig veel hulpmiddelen beschikbaar. Het is namelijk van groot belang om zo veel mogelijk zelfstandig te zijn. Dat doet veel goeds voor de eigenwaarde van een mens. Dankzij een groot aanbod aan hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen, kunnen zij zo veel mogelijk onafhankelijk van familie, vrienden of zorgverleners door het leven gaan. Zo hoeven blinde mensen niet altijd een beroep te doen op hun omgeving, maar zijn ze slechts afhankelijk van een of meerdere hulpmiddelen. Dit waarborgt de zelfstandigheid enorm en is dus ontzettend belangrijk.
Het Bartiméus Fonds ondersteunt blinde mensen, maar ook mensen die een beperkt zicht hebben. Dat doen we door het werven van fondsen voor grote innovatieprojecten en eerste klas zorg. Eén van de doelen van deze projecten is om bij de mensen meer bewustwording te creëren. Op deze manier leren mensen meer over blindheid en slechtziendheid. Het Bartiméus Fonds ontvangt geen overheidssubsidie dus is afhankelijk van de vrijgevigheid van de medemens.
Mensen met een visuele beperking helpen? Doneer je tijd of doneer geld zodat ook deze mensen 100% kunnen meedoen in de samenleving.
Blindegeleidestok voor blinde mensen
Blinde mensen maken gebruik van de blindegeleidestok, ook wel taststok genoemd. Een blindegeleidestok is een stok waarmee je met de punt over de grond voor je beweegt. Zo kan je voelen of er obstakels op de weg zijn en zo veilig over de stoep lopen of oversteken. Met een zwaaiende beweging verken je het pad en weet je of de weg vrij is. Een blindegeleidestok is wit en sommige hebben rode strepen. Ook zijn er taststokken die opvouwbaar zijn. Deze zijn handig voor onderweg of in het openbaar vervoer.
Maaike Bennink kreeg op haar 28e tijdens haar studie verpleegkunde een ontsteking in haar oog. Haar werk als verpleegkundige moest ze helaas neerleggen, omdat haar zicht steeds slechter werd. Tijdens haar revalidatie heeft ze geleerd om met een blindegeleidestok te lopen. Voor Maaike was het in het begin heel lastig om met de taststok te lopen, omdat ze hiermee kwetsbaar was en dacht minder sterk te zijn. Het tegendeel blijkt echter waar; mét blindegeleidestok ben je juist sterker, zelfverzekerder en rustiger. Nu is Maaike Bennink de eerste slechtziende skiester van Nederland en droomt ze van de Paralympische Spelen. Lees Maaikes verhaal over leven met een oogziekte.
Hulphond voor blinde mensen
Een ander hulpmiddel voor blinde mensen is een hulphond. De hulphond zorgt ervoor dat mensen met een visuele beperking zichzelf niet hoeven te isoleren, maar eropuit kunnen gaan. Dit biedt perspectief. Marjolein heeft ook een hulphond: ‘Toen de buschauffeur op het station de bus op een verkeerde plek had neergezet, belandden Harvey en ik na het uitstappen op de weg midden tussen de bussen. Harvey begeleidde me veilig naar de stoep. Mijn held.’ Lees hier haar verhaal.
Brailleschrift voor blinden en slechtzienden
Het alfabet voor blinde mensen is het brailleschrift. Het bestaat uit bolletjes of puntjes die in groepjes op het papier voelbaar zijn. Ieder groepje bestaat uit een andere combinatie bolletjes. Blinde mensen voelen met hun vingers over het papier en herkennen de groepjes als verschillende letters. Op deze manier kunnen zij lezen. Zo gaat het ook bij Oscar Beerendonk. Oscar weet hoe het is om blind te zijn. Samen met anderen woont hij in een woning bij Bartiméus. Daar eten ze iedere avond samen en koken ze zelf.
Oscar maakt graag gerechten met kip, maar de recepten moet wel overzichtelijk zijn. Door middel van een spraaksoftware zoekt hij op het internet zijn favoriete recepten op. Deze print hij uit en zet hij om in brailleschrift met behulp van een brailleermachine. Op deze manier kan Oscar, maar ook de anderen, de overzichtelijke recepten lezen en heerlijke gerechten bereiden voor alle bewoners. Je leest hier zijn ervaringen.
De Slimme Rollator voor blinde mensen
Ook komen oogziekten bij ouderen voor. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen voor het dagelijks leven, waaronder de Slimme Rollator. Een normale rollator én een blindegeleidestok, dat gaat natuurlijk niet samen, daarom bestaat de Slimme Rollator nu. Het is geen echte rollator, maar een klein kastje met daarin vier camera’s. Dit kastje kan je op iedere normale rollator plaatsen.
Het kastje bevat een navigatiesysteem met sensoren die de omgeving scannen op hindernissen. De handvatten geven trillingen door waarmee je meteen weet of er een hindernis aanwezig zijn recht voor je of op links of rechts. De sensoren meten ook dieptes en geven signalen aan, zodat je weet wanneer er een gat in de weg op de route ligt en je er dus op heen moet lopen.
Mevrouw van der Horst is een van de gelukkige die de Slimme Rollator al heeft mogen uitproberen. Zij zegt: ‘Het geeft me een gevoel van zelfstandigheid dat je alleen van A naar B kan komen. Dat je erop kan vertrouwen dat je niet tegen obstakels aanloopt, wat voor die tijd absoluut niet kon. Ik vind het heel erg prettig. Het geeft een veiligheidsgevoel.’ Oudere mensen kunnen met de Slimme Rollator weer alleen naar de eetzaal of de gang op lopen.
Blinde mensen helpen
Wil jij blinde mensen en slechtzienden helpen? Dat kan door verschillende manieren. Samen zorgen we ervoor dat blinde mensen en slechtzienden ook een volwaardig leven kunnen leiden en 100% kunnen leven, want dat is ons motto. Wil jij het Bartiméus Fonds steunen? Dat kan door een van onderstaande acties te ondernemen.
Word vrijwilliger bij het Bartiméus Fonds
Als vrijwilliger maak je het verschil. Door blinden en slechtzienden te ondersteunen, verrijk je niet alleen hun leven, maar ook dat van jezelf. Als vrijwilliger kun je één op één hulp aanbieden en krijg je een maatje. Hiermee onderneem je verschillende activiteiten, zoals de dagelijkse dingen als boodschappen doen, naar de winkel, wandelen, fietsen, naar de kapper of simpelweg een praatje maken. Ook kun je helpen bij de groepsactiviteiten. Dat betekent helpen bij uitjes naar het museum of theater, maar ook bij dagbestedingsactiviteiten zoals computerles, zingen of spelletjes spelen.
Ook vrijwilliger worden? Kijk dan op onze website of vul het aanmeldformulier in.
Doneren
Doneren kan door middel van het geven van een gift of tijd. In het geval van het geven van een gift, zijn er twee opties. Je kan eenmalig of maandelijks doneren. Je bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is en kan dit op ieder moment aanpassen. Alle kleine beetjes helpen.
Periodiek schenken
Als je voor een langere tijd financieel wilt bijdragen aan het Bartiméus Fonds, dan is een periodieke schenking misschien wel iets voor jou.
Nalatenschap
Wilt u iets speciaals nalaten aan blinden en slechtzienden? Dan kan je het Bartiméus Fonds opnemen in jouw testament. Dit is een fantastische gift waar het Bartiméus Fonds heel veel mee kan realiseren. Goed om te weten: nalatenschap aan het Bartiméus Fonds is vrij van erfbelasting.
Online collecte
In het geval van het geven van tijd, zijn er meerdere opties, waaronder het organiseren van een eigen online collecte. Dat is heel simpel en gaat in drie stappen.
- Maak jouw eigen online collectebus aan
- Vertel ons waarom jij gaat collecteren
- Nodig je vrienden uit om een bijdrage te leveren
Geld inzamelen voor een goed doel
Kom in actie met je gezin, vrienden, sportclub of bedrijf. Bedenk een actie dat bij jou past. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Het moet vooral iets zijn wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Wij denken graag met je mee als je er zelf niet uitkomt. Wat denk je bijvoorbeeld van een sponsorloop of een kledingruil waarbij alle opbrengst van de toegang en drankjes naar het goede doel gaat? Alles is mogelijk!
Het Bartiméus Fonds
Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen over blinde mensen of voor het Bartiméus Fonds zelf? Neem dan contact met ons op. We staan altijd voor je klaar en helpen je graag. Ook voor vragen over donaties, nalatenschap of schenkingen. Je kunt altijd terecht bij ons. Je kunt ook kijken tussen de meest gestelde vragen. Wie weet staat jouw vraag er wel tussen!