Naar hoofdinhoud

Blog:

‘Voor het snijden heb ik een trucje.’

Koken als je weinig of niets ziet, hoe doe je dat? In ‘Koken met…’ vertellen kookliefhebbers die slechtziend of blind zijn er meer over. Dit keer Oscar Beerendonk. Hoe pakt hij het aan in de keuken?

Oscar woont bij Bartiméus in een woning met zeven anderen. Eten doen ze samen en elke dag heeft iemand de beurt om te koken. Oscar maakt vaak gerechten met kip. Graag deelt hij met jou zijn recept voor kipstoof.

Overzichtelijk

‘Omdat ik blind ben, maak ik graag overzichtelijke recepten. Deze vind ik op internet, via spraaksoftware op mijn computer. De recepten print ik uit en zet ik om in braille met een brailleermachine. Vervolgens gaan ze in de receptenmap van onze woning. Samen stellen we per week het menu op. We koken om de beurt, zoveel mogelijk vers en gezond. Maar we eten ook weleens pannenkoeken of een patatje.’

Wennen aan zelf koken

‘Aan de hand van het weekmenu bestelt de groepsleiding de boodschappen. Mijn vaste dag om de maaltijd te bereiden is de zondag. De groenten snijd ik zelf en een begeleider helpt met koken en braden.’

‘Ik heb wel moeten wennen aan het zelf koken. Eerst woonde ik in een bewonersflat bij Bartiméus. Daar werd het eten verzorgd door een centrale keuken. Dat smaakte niet altijd lekker. Toen ik zeven jaar geleden naar deze groepswoning verhuisde, vond ik het best spannend om zelf in de keuken te staan. Ik dacht: hoe doe ik dat? Hoe krijg ik overzicht? Inmiddels ben ik blij dat we zelf koken. We kunnen nu zelf kiezen wat we eten.’

Reizen

‘Ik maak graag gerechten met kip. Zoals kip korma, curry tandoori en een kipstoof. Mijn inspiratie haal ik uit buitenlandse reizen. Ik heb groepsreizen gemaakt naar onder meer Israël en Egypte. Dan geniet ik van andere geuren en geluiden, ander eten en het ontmoeten van nieuwe mensen. Bij het koken let ik er wel op om niet te scherpe kruiden te gebruiken. Daarin houd ik rekening met mijn huisgenoten.’

Sprekende maatbeker

‘Mijn favoriete hulpmiddel is de sprekende maatbeker. Als je deze vult met water, hoor je aan de toon hoe vol de beker is. Hoe voller, hoe hoger de toon. Heel handig om bijvoorbeeld het water voor de bouillon voor de kipstoof af te meten. Verder hebben we een sprekende weegschaal, deze leest het gewicht voor. En met een niveaudetector weet je of er genoeg water in de pan zit, dan gaat ie piepen. Voor het snijden heb ik zelf een trucje: ik leg de wijsvinger van de hand waarmee ik snijd naast het mes. Zo voorkom ik dat ik scheef snijd.’

Kipstoof recept

‘Het recept dat ik wil delen is een recept voor kipstoof. Makkelijk, lekker én gezond.’

Ingrediënten
(voor 4 personen)

25 g boter
300 g kipfilet in reepjes
1 kg krieltjes geschild en in kwarten
150 g ui gesneden
300 g prei in ringen
200 g snijbonen in stukjes
125 g crème fraîche
500 ml kippenbouillon van tablet
5 el (Groninger) mosterd

Bereiden

  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de ui en kipfilet 3 minuten met peper en zout.
  • Voeg de krieltjes, prei, snijbonen, crème fraîche, mosterd en bouillon toe.
  • Roer om en laat 12 minuten stoven.

Eet smakelijk!

Volg ons op FacebookTwitterLinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer een nieuwe ‘Koken met…’ blog online komt.