Museumcongres ‘Zonder zicht naar het museum’
16 januari 2025
Bij het Bartiméus Fonds maken we ons er sterk voor dat méér mensen met een visuele beperking aan het werk kunnen. Daarom zijn we trots dat we nu zelf koploper zijn als het gaat om inclusief werkgeverschap. Onlangs hebben wij Trede 3 bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Er zijn bij ons meer slechtziende en blinde mensen werkzaam, dan bij organisaties in dezelfde grootteklasse.
De PSO is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Uit de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling blijkt dat het Bartiméus Fonds op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen we niet alleen door in onze eigen organisatie werkplekken te faciliteren, maar ook door onze leveranciers en opdrachtnemers te stimuleren om sociaal te ondernemen. Wij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Door meer organisaties socialer te laten ondernemen groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.
Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.
Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op pso-Nederland.nl. Daar staat ook een interessante animatie, die de PSO in twee minuten uitlegt.