Naar hoofdinhoud

Steeds meer mensen met een visuele beperking ontdekken audiodescriptie (AD). Maar hoe wordt AD eigenlijk gemaakt? Ontdek het nu in drie nieuwe podcasts.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld is te zien. Op tv, in de bioscoop, het theater, in musea en in voetbalstadions. Door deze extra uitleg is het verhaal, de voorstelling of wedstrijd veel beter te volgen als je slechtziend of blind bent. Maar hoe wordt AD gemaakt, hoe kun je er gebruik van maken en hoe zorgen we ervoor dat het aanbod met AD groter wordt? Over deze onderwerpen zijn in opdracht van het Bartiméus Fonds voor de audiodescriptie-campagne ‘Ik kijk mee met AD’ drie nieuwe podcasts gemaakt. Luister je mee?

Podcast 1: audiodescriptie – achter de schermen

In deze podcast hoor je hoe AD wordt gemaakt en wie er allemaal bij betrokken zijn. Aan het woord komen o.a. Linda (audiovisueel vertaler/scriptschrijver), Pim Veth (stemacteur), Mereijn van der Heijden (Soundfocus), Jurgen Lentz (Access Services van de NPO), Hilbert Geerling (blindentolk van Komt het Zien!) en Arlette Hanson (directeur van Komt het Zien!).
Luister: podcast #1: ‘Audiodescriptie achter de schermen’ – Alles over audiodescriptie

Podcast 2: audiodescriptie – over de drempel

Marianne is 76 jaar en blind. Ze kijkt graag naar Buza op NPO 1. Tot nu toe zonder audiodescriptie. We luisteren tijdens deze podcast mee hoe ze de Earcatch-app installeert op haar allereerste smartphone. Er gaat een wereld voor haar open. Naast Marianne komen aan het woord: Yvon (enthousiast AD-gebruiker), Hilbert Geerling van Komt het Zien! over live AD bij een bruiloft en we zijn aanwezig bij een voetbalwedstrijd van AZ op de blindentribune.
Luister: podcast #2: ‘Audiodescriptie – over de drempel’ – Alles over audiodescriptie

Podcast 3: audiodescriptie: wensen en wetten

Wat is nu eigenlijk de stand van zaken rondom AD? Wie zijn de mensen die zich inzetten voor meer AD, bijvoorbeeld voor de lobby, in de politiek en bij de omroepen? In deze podcast komen o.a. aan het woord: Annick de Lange (Bartiméus Fonds) en Wouter Bolier (Ieder(in)) over de AD-lobby, Lisa Westerveld (Lid van de Tweede Kamer voor Groen Links) over de rol van de politiek, Paul van den Bogart en Jurgen Lentz van Access Services van de NPO.
Luister: podcast #3: ‘Audiodescriptie – wetten en wensen’ – Alles over audiodescriptie