Hulpmiddelen
Veel slechtziende en blinde kinderen vinden hun visuele beperking niet echt een probleem. Dankzij goede hulpmiddelen kunnen ze bijna net zoveel als kinderen die wel goed kunnen zien. Verder doen ze veel dingen op een andere manier: ze lezen een boek bijvoorbeeld met hun vinger in braille.
Voorbeelden van hulpmiddelen zijn:
Taststok
Dit is een speciale witte stok, waarmee je voor je uit kunt zwaaien en op de grond kunt tikken. Zo kun je hindernissen ontdekken, zoals paaltjes, drempels, reclameborden en fietsen. Met de stok kun je ook een geleidelijn voelen. Dat is een speciale ribbellijn die je kunt volgen om bijvoorbeeld de bushalte te vinden. De klank van het tikken zegt ook iets. In een smal straatje klinkt het getik van de stok bijvoorbeeld heel anders dan op een brede weg.
Boeken in braille
Deze boeken hebben geen tekst en plaatjes, maar brailleschrift.
Audiodescriptie bij films, tv en theater
Bij audiodescriptie vertelt een stem wat er in een film, tv-programma of theatervoorstelling gebeurt.
Speciale computerprogramma’s
Met speciale computerprogramma’s kan de tekst vergroot op het scherm worden getoond. Ook is het mogelijk om de tekst door de computer te laten voorlezen.
Brailleleesregel
Met behulp van een brailleleesregel, een soort kastje dat onder het toetsenbord ligt, kan de tekst op het beeldscherm worden omgezet in braille. De tekst staat dus in braille op de brailleleesregel.
Beeldschermvergroter
Een beeldschermvergroter wordt voor het beeldscherm van de tv of computer gezet en vergroot alles uit.
Daisy-speler (spreek uit als deezie-speler).
Hiermee kun je een gesproken boek op een cd luisteren.
Meer onderwerpen
Slechtziend of blind?
Hoe werken je ogen?
School
Braille
Weetjes en proefjes