Joeke van der Mei verlaat het Bartiméus Fonds
11 oktober 2024
Veilig en zelfstandig je weg vinden in openbare gebouwen, is een grote wens van mensen die slechtziend of blind zijn. Bartiméus ontwikkelt hiervoor een app die je in een gebouw leidt naar de plek waar je moet zijn.
Ruim 70 procent van de mensen met een visuele beperking heeft problemen om de weg te vinden, blijkt uit onderzoek. Dit komt vooral doordat openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en musea voor hen slecht toegankelijk zijn. Ook zijn de bestaande navigatie-apps vaak onnauwkeurig.
Daarom werkt Bartiméus, met steun van de AFAS Foundation, aan een navigatie-app die helpt om vlekkeloos van A naar B te komen. Met de app kun je bepalen waar je bent in het gebouw, wat er in je buurt zit en je kunt je route plannen. Zo kun je als je slechtziend of blind bent straks zelfstandig de juiste balie in het ziekenhuis bereiken. Of het loket in het gemeentehuis.
‘De indoor navigatie-app is een doorontwikkeling van de Virtuele Geleidelijn app,’ vertelt Paul de Nooij. Hij is lid van het innovatieteam van Bartiméus en is vanaf het begin betrokken bij beide projecten. ‘Beide apps werken met dezelfde techniek: het in kaart brengen van een gebouw in 3D. Maar bij de Virtuele Geleidelijn app deden we dit handmatig. Bij deze nieuwe navigatie-app maken we een scan waarmee we een heel gebouw in kaart brengen, inclusief alle ruimten, trappen en liften. Zodra je de app opstart, vertelt deze waar je in het gebouw bent en kun je van A naar B navigeren. Trillingen, geluid en visuele informatie wijzen je de weg naar de bestemming die je hebt opgegeven.’
Mensen met een visuele beperking kunnen zo zelfstandig hun weg vinden. ‘Dat lukt nu vaak niet omdat ze de bewegwijzering niet kunnen lezen en er geen andere hulpmiddelen beschikbaar zijn. Als je zelfstandig naar het museum wilt of in een ziekenhuis moet zijn, dan is de 3D-techniek ideaal. Het levert je veel vrijheid op en je bent niet afhankelijk van andermans hulp.’
In juni van dit jaar testten de Oogvereniging en ProRail op Den Haag Centraal drie verschillende indoor-navigatiesystemen voor mensen met een visuele beperking. Want zeker bij complexe stations hebben zij moeite om hun weg te vinden. Een van de geteste systemen was eZwayZ. 24 testers liepen elk drie verschillende testroutes met steeds een ander navigatiesysteem. Welke techniek werkt het beste? Hierover is nog geen definitieve keuze gemaakt. Wél waren de testers unaniem enthousiast en juichen zij deze ontwikkeling van harte toe.