Naar hoofdinhoud

Zelf ervaren hoe het is om blind te zijn in een pikdonkere ruimte? Of hoe het is als je met kokervisie een woonkamer verkent? Dat kan in de gloednieuwe beleving van Stichting Accessibility bij Bartiméus in Zeist. In augustus werd de beleving met een knal feestelijk is geopend!

Zelf ervaren wat nodig is

Inclusiviteit en toegankelijkheid zijn steeds belangrijker in de samenleving. Maar wat is er nou echt nodig om voor iemand die slechtziend of blind is de wereld toegankelijker te maken? In de beleving kunnen organisaties, beleidsmakers bij gemeenten, ondernemers en zorgverleners zelf ervaren waar mensen met een visuele beperking soms letterlijk tegenaan lopen. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat we de wereld veel inclusiever inrichten. In gesprekken met begeleiders van de beleving die zelf slechtziend of blind zijn, ontstaat er bovendien meer begrip over sociale toegankelijkheid.

Veelzijdig aanbod

De beleving is mede mogelijke gemaakt door het Bartiméus Fonds en biedt een veelzijdig aanbod. In een donkere ruimte zoek je, met je ogen open en een taststok in de hand, je weg in het donker. De begeleider geeft opdrachten mee als ‘vind het hert in de kinderboerderij’ en ‘loop over het bruggetje’. Er is een geleidelijn en er is een rateltikker die aangeeft dat je kunt oversteken. Verder kunnen bezoekers er met een virtual Reality-bril ervaren wat iemand ziet met bijvoorbeeld macula degeneratie of kokervisie. Ook kun je ontoegankelijkheid op de computer ervaren.

‘Geen grapje in het donker’

Tamara Visser van Accessibility: ‘Wij zorgen ervoor dat alles veilig blijft en onze vrijwilligers helpen daarbij. Die zijn in het donker in het voordeel tegenover ziende mensen en zijn aanwezig als iemand in paniek raakt. Het is geen grapje in het donker. De beleving is bedoeld om bewustwording te creëren. Zelf ervaren maakt je bewuster en creatiever. Je merkt dat je kunt denken in oplossingen in plaats van in problemen.’

Meer informatie?

Kijk op de website van Accessibility voor meer informatie. Of neem contact op met Accessibility via beleving@bartimeus.nl of bel 030 – 239 82 70.