Naar hoofdinhoud

Op 23 oktober zat de blindentribune van FC Utrecht vol met voetballiefhebbers van Bartiméus. FC Utrecht won met 3-1 van Sparta Rotterdam, mede dankzij de enthousiaste support uit het Bartiméus-vak! Directeur Joeke van der Mei en programma manager Frans van Nie van het Bartiméus Fonds gingen mee als maatje. Met de Bartiméus-bewoners genoten zij van een prachtige middag.

Frans deelt zijn ervaringen over deze middag. Lees je mee?

Vandaag speelt FC Utrecht tegen Sparta. Bijna elke thuiswedstrijd gaat er een bus met Utrecht-supporters van Bartiméus naar stadion De Galgenwaard. Ook deze middag zijn er zo’n 20 bewoners in de bus gestapt die ons naar Utrecht brengt. Elke bewoner heeft een eigen maatje. Ik ben het maatje van Heidi. Heidi heeft een FC Utrecht-sjaaltje om haar nek, weet veel van voetbal en vertelt over de kansen van FC Utrecht. Samen hebben we er superveel zin in.

Druk

Vanaf de bus tot onze plek in het stadion is het nog best een eindje lopen. We doen het rustig aan. Ondertussen kletsen we alvast over de wedstrijd. FC Utrecht doet het minder goed in de competitie, dus onze verwachtingen zijn laag. Het is druk in het stadion, dus ik merk al snel dat het goed is dat elke bewoner een-op-een begeleiding heeft. Dat is echt wel nodig.

Koptelefoon

Op onze plek aangekomen, doet Heidi haar koptelefoon op voor de audiodescriptie. Via de koptelefoon luistert zij naar het radiocommentaar waardoor zij de wedstrijd goed kan volgen. De sfeer zit er goed in! De muziek knalt door de boxen, de speaker leest de namen van de spelers voor en dan gaat het spektakel beginnen. We hebben geluk, FC Utrecht scoort en ‘we’ staan met 1-0 voor.

Juichen!

In de rust haal ik een lekker drankje en dan zijn we klaar voor de tweede helft. Gelukkig weet FC Utrecht de voorsprong te behouden en de FC wint met 3-1. Bij elk thuis-doelpunt juichen en klappen we. Na het fluitsignaal zet Heidi haar koptelefoon af. Het is rommelig, alle supporters willen zo snel naar mogelijk naar huis. Het is fijn dat Heidi en ik samen naar de lift kunnen lopen. Gelukkig is het daar wat rustiger. Met de andere Bartiméus-supporters wandelen we terug naar de bus. Heidi en ik gaan vast in het kleine rolstoelbusje van Boerderij Langbroek zitten. De andere supporters gaan met de grote Bartiméus-bus.

Op de terugreis is het rustig in de bus. Ik merk dat een bezoek aan zo’n wedstrijd best een inspanning vraagt van de bewoners. Maar gelukkig wél met drie punten naar huis. Een topmiddag!

Vrijwilligerswerk bij Bartiméus

Wil jij ook graag iets betekenen voor mensen met een visuele beperking? Dan is vrijwilligerswerk bij Bartiméus misschien wel iets voor jou. Het maakt niet uit of je veel of weinig tijd hebt. Al vanaf een enkele keer of een paar uur per maand maak jij het verschil voor kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen met een visuele (en meestal verstandelijke) beperking.

Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij Bartiméus.

NB. De mensen op de foto zijn niet de mensen die op 23 oktober aanwezig waren bij de wedstrijd FC Utrecht – Sparta.