Naar hoofdinhoud

Op zaterdag 22 oktober bezochten 160 mensen de familiedag in Avifauna. Een heerlijk dagje uit voor mensen met een visuele beperking én hun familie en vrienden. De zon scheen al vroeg, iedereen had er zin in. Bij de ingang ontvingen de bezoekers een ontvanger voor de audiodescriptie van Komt het Zien!, het Bartiméus Fonds deelde goodiebags uit. Klaar om het park te ontdekken!

Op de plattegrond die bezoekers meekregen was aangegeven waar de blindentolken van Komt het Zien! zich bevonden. Hilbert tolkte de vogeldemonstratie. Het publiek zat op tribunes rondom het water terwijl de vogels af en aan vlogen.

Vooraan zitten

Sam is slechtziend en zit tijdens de vogeldemonstratie met zijn zusje en papa en mama vooraan. Met de koptelefoon op en een verrekijker in de hand geniet hij zichtbaar. Zijn moeder vertelt hoe fijn deze dag is. ‘Nu gaan we lekker vooraan zitten zodat Sam het beter kan zien, niemand die daar gek van op kijkt. Je hoeft niets uit te leggen.’ Dominique zit ook op de tribune. ‘Heerlijk weer deze dag. Het is ook een beetje een reünie, inmiddels ken je mensen die elk jaar naar de familiedag komen.’

Lori’s voeren

Nick en Roxanna staan bij de pinguïns. Nick zit in een rolstoel en vindt het een topdag. Maar het voederen van de lori’s was hem te druk. ‘Ik zie de vogels niet aankomen en vond dat niet prettig.’ Zijn vriendin Roxanna die ook slechtziend is vond het juist geweldig. ‘Leuk, ik ga straks nog een keer!’ Ook Luc geniet op deze dag, samen met zijn papa, mama, opa en oma. Wat hij het leukst vindt? ‘De apen!’ .

Eerste kennismaking met audiodescriptie

Als het bijna sluitingstijd is, verlaten ook de laatste bezoekers het park. Minke Scheltema, programmamanager Vrije Tijd bij het Bartiméus Fonds, kijkt tevreden terug op de dag. ‘Het is elk jaar weer geweldig om te zien hoe mensen genieten. We krijgen zoveel enthousiaste reacties. En ook dit jaar is voor sommige mensen deze dag een eerste kennismaking met audiodescriptie. Er gaat een wereld voor hen open. Dat is echt ontroerend. En dan vertel ik dat er ook audiodescriptie is in de bioscoop. Oh ja? krijg ik dan als reactie. Dat is toch gaaf, als mensen dat hier ook ontdekken?’