Naar hoofdinhoud

Op 8 december stemde de Tweede Kamer in met het amendement van CDA-kamerlid Lucille Werner voor meer audiodescriptie op televisie. De komende vier jaar is er elk jaar een miljoen euro extra beschikbaar, tien keer zoveel dan het huidige budget. Vanaf 2023 kunnen mensen met een visuele beperking van veel meer tv-programma’s genieten, een grote stap vooruit in onze lobby!

Audiodescriptie is een ander woord voor beeldbeschrijving. Een stem vertelt tijdens films en series wat anderen op dat moment zien. Mensen die slechtziend of blind zijn kunnen met audiodescriptie tv-programma’s veel beter volgen.

Geweldig resultaat na jarenlange lobby

Tot nu toe was het aanbod van televisie-programma’s met audiodescriptie heel beperkt. Het Bartiméus Fonds zet zich daarom al jaren in voor meer audiodescriptie. Wij doen dit samen met Ieder(in), de Oogvereniging en Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). Dat er nu meer geld voor audiodescriptie beschikbaar komt, is een fantastische resultaat. Dit betekent dat mensen met een visuele beperking vanaf 2023 van veel meer tv-programma’s kunnen genieten.

‘Alles kwam in een stroomversnelling’

Eind november nam Lucille Werner, Tweede Kamerlid voor het CDA, het initiatief tot het amendement op de mediabegroting. Minke Scheltema is programmamanager Vrije tijd bij het Bartiméus Fonds: ‘We zijn er samen met onze partners jarenlang mee bezig geweest om meer audiodescriptie op de politieke agenda te krijgen. Ook omdat we zien dat Nederland het in dit opzicht tot nu toe slecht doet. In Europa wordt gemiddeld 12 procent van de programma’s voorzien van audiodescriptie. In Nederland is dit 1 tot 4% procent. Toen we vorige week hoorden dat het amendement was aangenomen waren we erg blij. Alles kwam in een keer in een stroomversnelling, dit is een grote stap vooruit.’

Meer weten over audiodescriptie?

Op de website allesoveraudiodescriptie.nl vind je meer informatie over audiodescriptie én over alles wat er met audiodescriptie te beleven is.

 

Afbeelding: freepik.com