Naar hoofdinhoud

Op maandag 4 april is in Almere het inclusief Zintuigenbos geopend. Dit bos is onderdeel van Stadslandgoed de Kemphaan. Mede door de steun van het Bartiméus Fonds is dit bos toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een visuele beperking.

Voelen, ruiken, proeven, horen en zien

In het bos van natuurorganisatie Stad & Natuur kun je al je zintuigen laten prikkelen. Het Zintuigenbos heeft vijf ‘boskamers’. Deze zijn allemaal gericht op één van de zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Zo zijn er een voeltafel, een houten klankspel en er groeien eetbare planten waar bezoekers van kunnen proeven.

Toegankelijk voor iedereen

De paden zijn toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel of rollator. Er zijn verhoogde plantenbakken neergezet, waar ook mensen in een rolstoel goed bij kunnen. Voor mensen met een visuele beperking staan in het bos bordjes met teksten in contrast en in brailleschrift.

In elke boskamer kunnen bezoekers via een QR-code luisteren naar een fragment uit audioboek ‘Het Zintuigenpaleis’. Zo ontdekken ze alles over zintuigen bij mensen, dieren en planten. Het hoogtepunt van het inclusieve Zintuigenbos is het uitzichtplateau. Bezoekers kunnen hier genieten van een weids uitzicht over het landschap.

Unieke plek in Flevoland

Gedeputeerde Harold Hofstra blikt tevreden terug op de opening: “Wat ontzettend fijn dat er nu nóg meer volwassen én kinderen kunnen genieten van het Zintuigenbos bij Almere. Een unieke plek in Flevoland waar natuur en educatie écht toegankelijk is voor iedereen.”

Adres inclusief Zintuigenbos: Kemphaanpad 4, 1358 AC Almere.
Kijk voor meer informatie op: Stad & Natuur | Zintuigenbos