Naar hoofdinhoud

Naar de dierentuin als je slechtziend of blind bent? Kan dat? Jazeker! Zaterdag 16 oktober verzorgden de blindentolken van Komt het Zien live audiodescriptie in Ouwehands Dierenpark. Daar waren zo’n 180 kinderen en ouders heel blij mee.

Bij de giraffen luistert Kirsty via haar koptelefoontje ademloos naar wat de blindentolk van Komt het Zien allemaal vertelt. Kirsty’s moeder Wendy is blij met de live audiodescriptie, maar het is voor haar ook wennen: ‘Als we anders een dagje uit gaan, beschrijf ik steeds voor Kirsty wat er allemaal te zien en te beleven is. Dat ik daar vandaag niet aan hoef te denken, vind ik vreemd en fijn tegelijk. En de blindentolk vertelt veel gedetailleerder, hij geeft ook informatie waar ik niet aan denk.’

Minder vermoeiend

Even verderop vertelt Sverre dat hij de dierentuin mét live audiodescriptie veel leuker vindt dan zonder: ‘Ik kan nog een beetje zien. Dus als ik bijvoorbeeld dichtbij de informatiebordjes ga staan, lukt het me om die te lezen. Maar het kost me ook veel energie. Met de audiodescriptie erbij is het voor mij minder vermoeiend, dat is fijn.’ Ook Sverres vader Huub is gewend om zelf aan zijn zoon te vertellen wat er te zien is, en is blij dat de blindentolk deze rol overneemt: ‘Als iemand anders vertelt, heb je er even geen kind aan,’ laat hij met een knipoog weten. ‘Ik kan nu mijn aandacht beter over alle drie mijn kinderen verdelen.’

Net een ‘gewoon’ dagje dierenpark

Mads en z’n ouders genieten bij de reuzenpanda’s. ‘Ik vind het heel speciaal,’ zegt Mads over de live audiodescriptie in zijn koptelefoontje. ‘En dat er nog zoveel kinderen zich voor deze dag hebben aangemeld, is super gaaf.’ Geert Jan, Mads’ vader, is tevreden over de opzet van de dag: ‘Het is fijn dat de blindentolken op vaste punten staan. Zo kun je zelf je route door de dierentuin bepalen en even iets eten, drinken of naar de wc gaan op momenten dat het jou uitkomt. Net als een ‘gewoon’ dagje dierenpark.’

‘De blindentolk doet het goed!’

Ook Aniek gaat bij de reuzenpanda’s helemaal op in de audiodescriptie: ‘Ik vind het leuk, het is een mooi verhaal, de blindentolk doet het goed!’ Anieks moeder Simone geniet ook: ‘Heerlijk dat ik nu niet zelf alles hoef te vertellen!’

Donateurs bedankt!

Het Bartiméus Fonds maakt zich er sterk voor dat mensen met een visuele beperking kunnen meedoen in onze samenleving, ook als het gaat om vrijetijdsbesteding. Daarom vinden wij audiodescriptie bij film, theater en evenementen belangrijk, en willen we er zo veel mogelijk mensen mee laten kennismaken. Dankzij de steun van onze donateurs konden wij het dagje uit in Ouwehands Dierenpark mogelijk maken en korting geven op de entreeprijs.