Deelnemers

In het tv-programma Blind Naar De Top gaan zes jonge mensen met een visuele beperking het avontuur aan om de Kilimanjaro te beklimmen. Maak kennis met kanjers Daan, Marinda, Petra, Suleima, Ramona en Patrick!
 

Daan

Portret DaanEx-militair Daan werd blind na een dramatisch ongeluk tijdens een militaire training. Hij is fysiek helemaal klaar voor deze uitdaging: “Ik sport nu minstens zoveel als toen ik nog kon zien: dit is een geweldige test voor mijn fysieke en mentale conditie.” Daan heeft zijn legercarrière tot zijn grote spijt vaarwel moeten zeggen maar bouwt met zijn vriendin Linda een nieuw leven op. Samen hebben ze onlangs een zoontje gekregen: Mats.

 

Marinda

Portret MarindaMarinda (23) werd kort na haar geboorte blind toen ze per ongeluk teveel zuurstof kreeg toegediend. Marinda is zelfverzekerd en houdt niet van gezeur: “Je moet het gewoon dóen!”. Haar visuele beperking compenseert ze met een prachtige zangstem die ze verder ontwikkelde tijdens een succesvolle studie op de Herman Brood academie. Haar favoriete sport is goalbal, een balsport speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap.
 

Petra

Portret PetraPetra is met haar 40 jaar de oudste van de zes deelnemers. Ze heeft glaucoom en kan met één oog – tussen grote zwarte vlekken door – een heel klein beetje zien. Petra is ondernemend, druk met verschillende vrijwilligerswerkzaamheden en wandelt over straat of ze net zo goed kan zien als ieder ander. Haar blindengeleidehond Wiggles is daarbij haar beste vriend en helpt haar een dynamisch leven te leiden. Petra is ook gek op paarden en voor een ritje over het strand draait ze haar hand niet om: “Mijn man zegt vaak: ‘Gedraag je toch eens als een blinde!’ Maar… waarom zóu ik?”
 

Suleima

Portet SuleimaDe goedlachse Suleima is de benjamin van de groep. Een zeldzame oogziekte zorgt ervoor dat het zicht van de spontane Antilliaanse steeds slechter wordt. Nog onduidelijk is wat de toekomst haar op dat gebied gaat brengen. Dat maakt haar optimisme des te meer bewonderenswaardig. Op hulp zit ze niet altijd te wachten, liever helpt ze zélf, wat blijkt uit haar studiekeuze: maatschappelijk werk en dienstverlening. Suleima: “Ik loop nu stage op de middelbare school waar ik help bij de begeleiding van kinderen met een beperking.” Suleima heeft vroeger veel gesport en gedanst: “Helaas is daar door allerlei oorzaken de laatste jaren de klad in gekomen. Maar speciaal voor deze beklimming heb ik de sportschool weer opgezocht en dat voelt erg goed!”
 

Ramona

Portret RamonaRamona (25) is erg gevoelig voor licht, zó gevoelig dat ze overdag altijd een zonnebril moet dragen. Haar oogziekte zorgt ervoor dat ze in het midden van haar blikveld niets ziet, alleen daaromheen kan ze dingen onderscheiden. Die beperking weerhoudt sportmasseur Ramona er niet van volop van het leven te genieten en regelmatig met vrienden en vriendinnen af te spreken. Ze wandelt ook graag met haar blindengeleidehond door Tilburg. Haar grote zelfstandigheid blijft haar vriendinnen en familie verbazen: “Ze vinden me soms wel een beetje té ondernemend maar ik koester mijn onafhankelijkheid, mede dankzij mijn geleidehond. Ik wil met deze beklimming aan iedereen laten zien dat je als slechtziende écht gelukkig kan zijn en dat je je dromen kunt nastreven.”
 

Patrick

Portret PatrickVoor Patrick moet het bedwingen van de top goed haalbaar zijn. Als marathonloper heeft hij een ijzeren conditie. Door een erfelijke afwijking mist Patrick een bepaald eiwit waardoor de beelden uit zijn ogen niet goed doorgegeven kunnen worden aan zijn hersenen. Hij heeft altijd een zonnebril op, want hij krijgt enorme hoofdpijn van licht. Patrick: “De prognose van mijn beperking is onvoorspelbaar. Mijn zicht kan van het ene op het andere moment verdwijnen, maar het kan ook nog jaren stabiel blijven.” Na het moment dat bij hem op 17-jarige leeftijd de ziekte werd geconstateerd, is hij door een diep dal gegaan: “Ik was depressief en deed niet veel meer dan roken en een beetje hangen met vrienden. Maar op zeker moment heb ik mijn beperking geaccepteerd, ben ik gestopt met roken en keihard gaan trainen. Met mijn buddy heb ik inmiddels al diverse halve marathons gelopen. Een blindengeleidehond? Nee, daar heb ik mijn vrienden voor, haha!”