Naar hoofdinhoud

Sinds een half jaar biedt de Earcatch app ook audiodescriptie bij theater. En dat is top, vinden de leerlingen van Bartiméus. Op woensdag 15 februari hebben zij volop genoten van de musical Aladdin mét audiodescriptie, in het AFAS Circustheater in Scheveningen.

Audiodescriptie bij theater vertelt mensen die slechtziend of blind zijn wat er op het podium gebeurt als er niet wordt gesproken. Zo kun je, ook als je een visuele beperking hebt, de voorstelling goed volgen. De audiodescriptie in de Earcatch app wordt door innovatieve techniek volledig automatisch tijdens de voorstelling afgespeeld. Via je smartphone met koptelefoon of oortjes hoor je wat er op het toneel gebeurt.

Volop genieten

Diverse leerlingen gebruiken Earcatch zelf al, en op school wordt de app ook steeds vaker ingezet. Een week eerder hadden de leerlingen op school ook nog uitleg gekregen over de werking van de app. Dus eenmaal in de zaal bij Aladdin zit iedereen er snel klaar voor: de Earcatch app open op smartphone of tablet, en koptelefoon op of oortjes in. Tijdens de voorstelling genieten de kinderen volop. Op het puntje van de stoel wordt voluit meegeleefd én meegelachen.

Fan van Earcatch

Na afloop komen de reacties. Daniël is deze middag helemaal fan geworden van audiodescriptie: ‘Als ik eerst een film of serie keek of naar het theater ging, was niet alles duidelijk. Of ik moest er dicht op zitten. Maar met audiodescriptie kan ik het verhaal heel precies volgen. Ik ga nu altijd Earcatch gebruiken!’

Feestje voor iedereen

Ook de leerkrachten zijn enthousiast. Leerkracht Maria vertelt: ‘Normaal geven wij altijd uitleg bij een film of voorstelling. Met de audiodescriptie in Earcatch hoeft dat niet meer. De kinderen kunnen zelf alles goed volgen. Zo kunnen wij ook ontspannen genieten van de show. Voor ouders lijkt me dat ook heel fijn. Een uitje naar het theater wordt een feestje voor het hele gezin.’

Tips

De leerlingen hebben ook een paar goede tips. Zo heeft Quinten de tip om meer Pixar films in Earcatch op te nemen. En voor sommige leerlingen mag de audiodescriptie wat uitgebreider. Maar dat blijft natuurlijk de uitdaging voor de makers: de balans vinden tussen de lengte van de audiodescriptie én de ruimte tussen dialogen en liedjes in de voorstelling.

Na een superleuke middag stapt iedereen voldaan weer in de bus naar huis. Dankzij het C.J. Vaillantfonds, Earcatch én de gastvrije ontvangst in het AFAS Circustheater was het een onvergetelijke belevenis!

Meer over Earcatch en audiodescriptie

Earcatch biedt ook audiodescriptie bij film en tv, in de bioscoop en thuis. De ontwikkeling van de theatertoepassing is een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds, de AFAS Foundation, Soundfocus en Stage Entertainment.

Naast de Earcatch app, kunnen mensen in het theater ook gebruik maken van audiodescriptie door Komt het Zien!. Komt het Zien! verzorgt al jarenlang live audiodescriptie met blindentolken. Beide aanbieders van audiodescriptie vullen elkaar zo mooi aan.

Er is van alles te beleven met audiodescriptie. Op de website allesoveraudiodescriptie.nl vind je een overzicht van het complete aanbod op tv, in de bioscoop, het theater, in musea en bij voetbalclubs. Daarnaast vind je er video’s, vlogs en verhalen van ervaringsdeskundigen.

Meer informatie over Earcatch in het theater