Naar hoofdinhoud

‘Ik heb elke dag zin om te gaan!’

Elian is 19 jaar en slechtziend. Hij werkt al sinds zijn 14e bij Zorgboerderij Langbroek. Samen met coördinerend begeleidster Lizzy vertelt hij over de verzorging van de dieren en over de fijnste tijd van het jaar.

Elian: ‘Ik ben hier begonnen met een stage. Dat beviel heel goed en nu werk ik hier elke dag. Het liefst werk ik met de dieren. Koeien, varkens, geiten, konijnen en kippen. Ik geef ze eten en ik mest hun verblijven uit. Soms sta ik in de winkel. Dat vind ik ook leuk, behalve als klanten moeilijke vragen stellen. Dan roep ik Lizzy erbij.’

Elke dag anders

Lizzy werkt bijna zeven jaar bij de Zorgboerderij. ‘Elke dag komen hier zo’n 35 tot 40 medewerkers met een visuele beperking en vaak ook andere beperking. Ik begeleid ze in hun werk. Sommigen hebben daarbij meer structuur en rust nodig dan anderen. Daar pas ik mijn begeleiding op aan. Elke dag is hier anders en dat vind ik heerlijk!’

Lekker doorwerken

Ook Elian gaat met veel plezier naar de boerderij. ‘Ik heb nog nooit gehad dat ik geen zin had.’ Lizzy: ‘Mooi is dat onze medewerkers hun werk heel serieus nemen. Op vrije dagen zitten ze helemaal niet te wachten. Het werk biedt ze gezelligheid en structuur, ze willen het liefst gewoon doorwerken.’

Bijzondere vrijwilliger

Op Zorgboerderij Langbroek werken ook vrijwilligers, waaronder Lizzy’s moeder. ‘Ja, dat is een bijzonder verhaal. Nadat mijn gehandicapte broer vier jaar geleden overleed, is mijn moeder hier begonnen als vrijwilliger. Ze haalt brood, helpt in de winkel en gaat met medewerkers op stap.’

Fijnste tijd van het jaar

December is een bijzondere maand op de Zorgboerderij. Elian: ‘We maken dan samen kerstpakketten met bijvoorbeeld jam, olie en vruchtensap. Daarna komt oud en nieuw en dan bakken we oliebollen en appelflappen. Mensen kunnen die bij ons bestellen.’ Lizzy vult aan: ‘Ja, dat is veel werk, maar door de saamhorigheid echt een geweldig einde van het jaar!’

Welkom op de Zorgboerderij!

Je kunt op werkdagen gewoon binnenlopen bij Zorgboerderij Langbroek. Bijvoorbeeld voor het kopen van heerlijke producten in de winkel, zoals biologisch vlees, groente, eieren, jam, olie, vruchtensap en stoofperen. Ook voor openhaardhout kun je hier terecht. Kijk voor meer informatie op de website van Bartiméus.

Volg ons op FacebookTwitterLinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer een nieuw verhaal in ‘Bartiméus in het kort’ online komt.