Periodieke gift
Wil je het Bartiméus Fonds financieel steunen, dan kan dit door middel van een eenmalige donatie of een periodieke gift. Het mooie van een periodieke gift is dat je hierbij profiteert van een belastingvoordeel en daarom zonder dat het jou meer kost, meer kunt schenken. Wat een periodieke gift precies inhoudt en hoe het werkt? Dat leggen we je graag uit!
Help ook mee en doneer »Wat is een periodieke gift?
Een bijdrage aan een goed doel, vereniging of steunstichting wordt een gift genoemd. In de meeste gevallen is dit een geldbijdrage, maar je kunt hierbij ook denken aan vrijwilligerswerk. Bij vrijwilligerswerk moet het wel gaan om vrijwilligerswerk met vergoeding, die je zelf hebt afgewezen of om eventuele kosten die je maakt zonder vergoeding. Beide gevallen worden gezien als een financiële gift, waarbij je iets geeft, zonder dat je er iets voor terug wilt hebben.
Ben je benieuwd op welke manieren je het Bartiméus Fonds kunt helpen? Kijk snel hier en steun mensen die slechtziend of blind zijn!
Het gaat om een periodieke gift wanneer je contractueel hebt laten vastleggen, dat je meerdere malen in een specifieke periode een gift schenkt. Dit kan dus zowel gaan om een contract waarin een geldbedrag of vrijwilligerswerk als gift staat vastgelegd. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een overeenkomst voor een periodieke gift in geld, dan geef je dezelfde instantie ieder jaar hetzelfde bedrag. Dit wordt automatisch afgeschreven of dit maak je zelf op een vast moment over. Bij het Bartiméus Fonds kun je bijvoorbeeld periodiek schenken wanneer je jaarlijks hetzelfde bedrag doneert voor minimaal vijf jaar.
Wanneer is mijn gift aftrekbaar?
Het leuke is dat giften aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst. Het is mogelijk dat jouw periodieke gift belastingvoordeel oplevert en dat is mooi meegenomen! Er zijn wel een aantal voorwaarden van toepassing, maar met deze checklist ‘wanneer is mijn gift aftrekbaar?’ weet je snel waar je aan toe bent.
1. De instelling die je steunt is een ANBI of vereniging
Voor een periodieke gift is het belangrijk dat de instelling die je steunt een (culturele) ANBI of vereniging is. Voor een donatie in geld mag het gaan om zowel een ANBI als vereniging, maar bij vrijwilligerswerk dient het specifiek om een ANBI te gaan. Alleen hoe weet je of jouw instelling een ANBI of verenging is, en aan welke regels moeten zij voldoen?
Wat is een ANBI status?
Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling heeft een ANBI status als deze zo wordt aangemerkt door de Belastingdienst. Het dient te gaan om een charitatieve, culturele, kerkelijke, levensbeschouwelijke, wetenschappelijke instellingen of instellingen die bijdragen aan het algemeen nut.
Wanneer het gaat om een ANBI, dan mag je zowel jouw periodieke gift als jouw bijdrage of kosten als vrijwilliger aftrekken van de Belastingdienst. Je kunt hier controleren of jouw instelling een ANBI is. Als het Bartiméus Fonds mogen wij met trots zeggen dat wij hier deel van uitmaken.
Waar moet een vereniging aan voldoen?
Wil jij graag iets doneren aan een vereniging of doe je dat al, maar is dit geen ANBI? Dan zijn er een aantal regels waar deze vereniging aan moet voldoen om jouw periodieke gift bij jouw Belastingaangifte af te mogen trekken. De vereniging moet aan deze voorwaarden voldoen:
- Het is een vereniging die bestaat uit minimaal 25 leden.
- De vereniging is zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden en heeft dus een volledige rechtsbevoegdheid.
- De vereniging betaalt geen vennootschapsbelasting.
- Het is een vereniging die is gevestigd in Europa, op Aruba, de BES-eilanden, Curaçao, Sint Maarten of een ander door de Belastingdienst aangewezen land.
Wanneer de door jouw gekozen vereniging aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, dan mag je een periodieke gift aftrekken bij de inkomstenbelasting.
2. De periodieke gift is contractueel vastgelegd
Voor een periodieke gift is het van belang dat de gift contractueel is vastgelegd. Ook al doneert u bijvoorbeeld iedere maand op een vast moment. Het wordt pas als een periodiek gezien wanneer het is vastgelegd en de gift minimaal één keer per jaar plaatsvindt. Je kunt een periodieke gift vastleggen in een notariële akte of een schriftelijke overeenkomst.
3. Het contract loopt minimaal vijf jaar
Eén van de andere voorwaarden om een periodieke gift af te trekken bij de Belastingdienst is dat je een contract tekent voor minimaal vijf jaar. Je tekent het contract met de intentie om vijf jaar lang een vast bedrag te doneren. Het is hierbij ook belangrijk dat je vermeld wat de voorwaarden zijn om het contract te beëindigen, bijvoorbeeld doordat je jouw werk verliest, invalide wordt of overlijdt. Zo mag je de gift altijd aftrekken voor de jaren dat het wel is gelukt om te betalen.
De giften die je voor het tekenen van een contract hebt geschonken, gelden niet als periodieke schenking, maar kunnen wel meetellen als gewone gift. In het overzicht giften Belastingdienst vertellen we je meer over de voorwaarden van een gewone gift en wanneer deze aftrekbaar is.
Voldoet jouw periodieke gift en instelling aan deze voorwaarden? Dan is jouw gift aftrekbaar en mag je deze voortaan opgeven bij de aangifte van jouw inkomstenbelasting. Alle voorwaarden vind je hier op de website van de Belastingdienst.
Hoeveel krijg je terug van periodieke giften?
Wanneer je periodiek wilt schenken, dan ben je natuurlijk benieuwd hoeveel je terugkrijgt van het bedrag dat je schenkt. Het leuke is dat je de volledige gift bij de Belastingdienst mag aftrekken. Hierdoor ontvang je al snel 42% of 52% van de totale gift terug. Dat is een mooi bedrag om extra te kunnen doneren, zonder dat het jou meer kost!
Hoeveel je precies terugkrijgt van jouw periodieke gift? Hoe groot het belastingvoordeel is, is afhankelijk van het bruto jaarinkomen (van jezelf en eventueel van jouw partner voor de Belastingdienst) en de hoogte van jouw schenking. Je kunt met de rekentool precies uitrekenen wat dit voor jou betekent.
Hoe werkt periodiek schenken bij het Bartiméus Fonds?
Bij het Bartiméus Fonds is periodiek schenken een optie en we waarderen het enorm dat je overweegt om dit te doen. We kunnen alle donaties goed gebruiken en met een periodieke gift steun je consequent mensen die slechtziend zijn. Een heel mooi gebaar! Hoe werkt periodiek schenken bij het Bartiméus Fonds? Er zijn drie verschillende mogelijkheden. We lichten ze graag toe, zodat jij kunt bepalen welke manier bij jou past.
Vul de periodieke schenkingsovereenkomst van het Bartiméus Fonds in
Het Bartiméus Fonds heeft een speciale periodieke schenkingsovereenkomst opgesteld. Deze kun je op verschillende manieren invullen en opsturen. De gemakkelijkste manier is de overeenkomst online invullen. We nemen je dan stap voor stap mee door de overeenkomst. Hierin bepaal je zelf hoeveel je doneert en hoelang je blijft doneren. Na het invullen van je gegevens, teken je de overeenkomst digitaal en ben je vanaf dat moment donateur!
Wil je het liever op papier invullen? Dat kan ook! Download dan onze periodieke schenkingsovereenkomst en print hem uit. Je kunt hem dan invullen, schriftelijk ondertekenen en zonder postzegel versturen. Je gebruikt hiervoor het volgende adres: Stichting Bartiméus Fonds, Antwoordnummer 5555, 3700 VB Zeist.
Vul de periodieke schenkingsovereenkomst van de Belastingdienst in
Een andere mogelijkheid is om de periodieke schenkingsovereenkomst van de Belastingdienst in te vullen. Dit formulier kun je zowel digitaal als op papier invullen. Print het formulier uit, onderteken het en verstuur deze per post naar: Stichting Bartiméus Fonds, Antwoordnummer 5555, 3700 VB Zeist.
Dit doen wij met jouw donatie
Met iedere donatie zijn we ontzettend blij. We helpen hiermee namelijk mensen met een visuele beperking om 100% te leven, net als ieder ander mens. Door te doneren draag je bij aan meer onderzoek naar bijvoorbeeld oogziekte, verbetering in het onderwijs en werk, de ontwikkeling van hulpmiddelen en meer begeleiding. We vertellen je graag waar het Bartiméus Fonds zich op focust om deze doelen te bereiken.
We steunen Bartiméus Prjecten voor meer onderzoek en begeleiding
Als Bartiméus Fonds steunen we onder andere Bartiméus Projecten. Bartiméus Projecten is het kennis- en expertisecentrum voor mensen met een visuele handicap. Er wordt hier onderzoek gedaan, maar ook gekeken naar diagnostiek en eventuele behandelingsmogelijkheden.
Het Bartiméus Fonds helpt ook mensen die slechtziend of blind zijn met begeleiding. Er zijn bijvoorbeeld scholen, woonvoorzieningen en plaatsen met vrijetijdsbesteding speciaal voor mensen die door hun zicht beperkt zijn. Het mooie is dat we op deze manier steeds meer mogelijk maken en ook deze mensen 100% van hun leven kunnen genieten.
Verbetering in onderwijs en werk
Hoe normaal het lijkt om een studie te volgen en een te solliciteren op een baan die je leuk vindt, zo normaal is het voor mensen met een visuele beperking (nog) niet. De digitalisering maakt het voor veel mensen met een slechter zicht juist lastiger, terwijl ook zij het liefst net zo graag mee willen doen met de rest.
Gelukkig zijn we goed op weg om meer bewustzijn te creëren binnen het onderwijs en op de werkvloer, waardoor we zo meer tips kunnen geven over hoe scholen en werkgevers dit kunnen verbeteren. Ook kijken we graag naar wat er wel kan! We helpen mensen met een visuele beperking aan een baan door sollicitatietraining, persoonlijke begeleiding en de mogelijkheid om aan de slag te gaan als massagetherapeut!
Hulpmiddelen voor meer mobiliteit en toegankelijkheid
Hoe bewegen mensen zich die ernstig slechtziend of blind zijn? Deze mensen zijn vaak aangewezen op begeleiding, het openbaar vervoer of ze wandelen met behulp van een blindegeleidestok. Alleen hoe zorgen we ervoor dat dit veilig gebeurt en zij zowel binnen als buiten goed de weg kunnen vinden? Dit zijn vragen waar wij over nadenken om de mobiliteit en toegankelijkheid te verbeteren.
Maar we houden ons ook bezig met de ontwikkeling van meer hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden. Hulpmiddelen om bijvoorbeeld beter te kunnen lezen, bewegen en misschien zelfs fietsen? Wij werken met verschillende partijen samen om steeds meer hulpmiddelen te ontwikkelen. Daarbij ontwikkelen we ook nieuwe technologie om mensen met een visuele beperking de kans te geven 100% mee te doen in de samenleving.
Help het Bartiméus Fonds met een periodieke gift!
Wil jij het Bartiméus Fonds steunen en daarmee meer mensen helpen naar ons motto 100% leven? Je kunt ons zowel steunen met een periodieke gift als een eenmalige donatie. Maar het is eveneens mogelijk om jouw geld na te laten aan een goed doel als het Bartiméus Fonds.
Met alle soorten giften zijn wij natuurlijk enorm blij, want met iedere gift kunnen we meer mensen helpen die blind of slechtziend zijn. Zo streven we met iedere donatie naar meer gelijkheid voor slechtzienden en blinden. Iets wat eigenlijk heel vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar wat we helaas nog niet voldoende terugzien. Daarom helpen we met onze donaties naar meer mogelijkheden in het onderwijs, op de werkvloer, op het gebied van mobiliteit en vrijetijdsbesteding. Het gaat namelijk niet om hoeveel procent je ziet, maar om hoeveel procent je leeft.
Klik hier om naar het formulier te gaan om periodiek te schenken of doneer eenmalig en help blinden en slechtzienden naar 100% leven!
Wil je meer informatie?
Heb je nog vragen over het doen van een periodieke gift of hoe het werkt om hier belastingvoordeel op te ontvangen? Wij beantwoorden deze vragen graag! Je kunt hiervoor contact opnemen met Linda van der Weijden via (030) 693 50 45 of lvdweijden@bartimeusfonds.nl. Maar je kunt ook jouw vraag stellen via het contactformulier.