Naar hoofdinhoud

Tandemteam VIT naar de Paralympics in Tokyo

Vincent ter Schure en Timo Fransen vormen samen Tandemteam VIT. Vincent heeft de oogaandoening Retinitis Pigmentosa (RP), zijn gezichtsveld wordt steeds kleiner. Timo is piloot op de fiets. Het Bartiméus Fonds steunt Team VIT zodat ze alles kunnen geven voor hun sportieve prestaties. Dit jaar is hun belangrijkste doel een gouden plak op de Paralympische Spelen in Tokyo.

Het verhaal van Vincent

‘In mijn pubertijd kreeg ik de progressieve oogziekte retinitis pigmentosa. Sindsdien wordt mijn blikveld steeds kleiner. Uiteindelijke zal ik volledig blind worden. Vanwege mijn visuele beperking moest ik meer en meer opgeven. Dat was heel frustrerend. Het keerpunt kwam toen ik mijn oude sport wielrennen weer kon oppakken, nu als tandemwielrenner. Sporten is heel belangrijk voor mij omdat ik dan leef in mogelijkheden. Gek genoeg vergeet ik mijn beperking als ik sport. Op de fiets voel ik alleen mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Het haalt het beste in me naar boven.’

‘Belangrijkste toernooi in ons leven’

De droom van Team VIT is een gouden plak op de Paralympische Spelen in Tokyo. ‘Bij de vorige Paralympics in Rio wonnen we twee keer zilver en een keer goud. Nu is Tokyo onze stip aan de horizon. Bij elke sportieve keuze die we maken, vragen we ons af: heeft dit zin voor de Paralympics? Het is het belangrijkste toernooi in ons leven, want als je wint ben je kampioen voor vier jaar.’

Vol vertrouwen naar Tokyo

In de afgelopen vijf jaar hebben Vincent en Timo zich grondig voorbereid op de Paralympics. Ze presteerden goed tijdens kwalificatiewedstrijden en jaarlijks terugkerende trainingskampen. ‘Iedereen die in Tokyo aan de start staat, heeft zich op en top voorbereid. Wij dus ook. We willen voorop lopen met innovaties. Dankzij de steun van het Bartiméus Fonds lukt dat. We gaan naar Tokyo met een supersnelle fiets. Een top tandem speciaal voor ons gemaakt. We gaan dan ook vol vertrouwen de strijd aan!’