Naar hoofdinhoud

Blog:

Het hele digitale leven ging aan mij voorbij.

Totaal onverwachts verloor Fred in twee weken tijd ruim tachtig procent van zijn gezichtsvermogen. Hij bleek glaucoom te hebben, een progressieve oogziekte aan de oogzenuw. In dit blog vertelt hij hoe digitale media voor hem ineens ontoegankelijk werden, hoe moeilijk hij het daar mee had én hoe slimme technologie het verschil maakt. Maar ook dat er nog een wereld te winnen is.

En daar zat ik dan, achter mijn bureau… Op het beeldscherm van mijn laptop kon ik vaag de kleuren van mijn e-mailprogramma herkennen. Het scherm van mijn mobiele telefoon deed denken aan een onscherpe foto van ballonnen. De icoontjes op het display van mijn tablet spanden de kroon, want die leken wel op een bonte verzameling marshmallows. Mijn oogaandoening had werken met digitale media onmogelijk gemaakt. Door een veel te hoge oogdruk was ik binnen veertien dagen ruim tachtig procent van mijn gezichtsvermogen verloren. Ik voelde mij buitengesloten en verdwijnen achter de bekende geraniums. Mijn mobiliteit was al drastisch verminderd en nu werd ook deze deur dichtgegooid!

Nutty professor

In de dagen die volgden leek het alsof de hele maatschappij aan mij voorbij ging. De e-mailberichten stapelden zich op in mijn postvak en de appjes bleven binnenstromen. Maar dat was lang niet alles; ook surfen op het internet lukte niet meer en het werken met applicaties was eveneens onmogelijk geworden. Het hele digitale leven ging aan mij voorbij. De wanhoop ging een bizarre samenwerking aan met mijn doorzettingsvermogen. Ik ging namelijk als een nutty professor experimenteren. Alles werd uit de kast gehaald om toch op digitale wijze sociaal en maatschappelijk actief te blijven. Leesbrillen in allerlei sterktes, vergrootglazen, diverse maten beeldschermen en beeldaanpassingen werden geprobeerd. Niets leek te helpen en het enige resultaat was de toename van mijn frustratie.

Spraaktechnologie

Tijdens mijn revalidatie bij Bartiméus maakte ik kennis met diverse hulpverleners. Eén van hen was adviseur digitale toegankelijkheid. Deze adviseur had ook een visuele beperking. Dat was aan zijn snelheid van handelen niet te zien! De beste man was blind, maar bediende zijn laptop en telefoon alsof hij ziende was. ‘Dit kan jij straks ook’, liet hij glimlachend weten. Ik was stomverbaasd! Hij deed alles met spraak op zijn laptop en mobiele telefoon! Ik hoorde een niet aflatende woordenstroom en hij leek iedere letter te begrijpen. Ongelooflijk! En dat zou ik ook kunnen leren? Ik had mijn twijfels, maar besloot om alle mogelijkheden met beide handen aan te grijpen.

Bevrijd

De spraaksoftware bleek een echte eye-opener. Ik had nu een pratende computer die mij weer in staat stelde om te werken zoals ik het gewend was. In plaats van te lezen werd alles op het scherm nu voorgelezen. Ook mijn tablet en mobiele telefoon werden van spraaksoftware voorzien. Ik had nu weer toegang tot social media en diverse apps. Ik voelde mij enorm bevrijd! Ik was niet langer de kluizenaar, want zo had ik mij gevoeld.

Zelfredzaamheid

Ik besloot om een nieuwe Facebookpagina aan te maken en ook maar een account op Twitter. Het installeren van een app was net zo eenvoudig als voorheen, maar nu met het comfort van een zachte stem. Ook mijn mobiliteit verbeterde aanzienlijk. Ik kon namelijk apps gaan gebruiken voor het plannen van routes. Zelf een trein- of busreis plannen betekende een aanzienlijke vergroting van mijn zelfredzaamheid.

Orcam

Sinds kort ben ik in het bezit van de zogeheten Orcam, een kleine camera ter grootte van een aansteker. Deze camera bevestig ik met magneetjes aan mijn bril. Dit stukje techniek is in staat om alles voor te lezen wat ik zie. Brieven, boeken, recepten en borden op het station worden door de camera herkend. Oh ja, wat de brieven betreft: de blauwe enveloppen laat ik natuurlijk liggen!

Nog een wereld te winnen

Gaandeweg heb ik ontdekt dat niet iedere site of applicatie even goed toegankelijk is. Daarin valt nog een wereld te winnen. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds websites die niet werken met spraaktechnologie. Dat is jammer, want is het eenvoudig in de webbouw mee te nemen. Maar ik blijf de ontwikkelingen op de voet volgen, want techniek maakt écht het verschil!

Bestellen in 60 Tellen

Ben je benieuwd hoe het is om online iets te bestellen terwijl je niet goed kunt zien? Speel dan ons spel Bestellen in 60 Tellen en ervaar het zelf.

Wie is Fred?

Totaal onverwachts verloor Fred in twee weken tijd ruim tachtig procent van zijn gezichtsvermogen. Hij bleek glaucoom te hebben, een progressieve oogziekte aan de oogzenuw. Na een intensieve revalidatie bij Bartiméus heeft hij nu zijn leven weer aardig op de rit. Hij is zelfs weer aan het werk, als fondsenwerver en voorlichter bij het Bartiméus Fonds. Fred is 26 jaar getrouwd met Atie. Samen hebben zij één kind. Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan weet je direct wanneer er nieuwe blogs online komen.