Naar hoofdinhoud

Mensen met een visuele beperking komen minder makkelijk in de natuur. Het KRO-NCRV programma Binnenste Buiten ontwikkelde vier nieuwe afleveringen in de 3D podcastserie ‘Het geluid van de natuur’, mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds. Door het luisteren naar de podcasts kunnen ook mensen die slechtziend of blind zijn de natuur ervaren en er verbinding mee maken.

Kakelende kippen

Samen met boswachters van Staatsbosbeheer zocht het programma BinnensteBuiten naar locaties waar natuurgeluiden opgenomen kunnen worden in hun meest pure vorm. De eerste aflevering ‘Boerderijgeluiden’ is inmiddels te beluisteren op de website van BinnensteBuiten. Met je oortjes of koptelefoon ervaar je het 3D-geluid alsof je zelf rondwandelt op een boerenerf. Je hoort de kakelende kippen, knorrende varkens en loeiende koeien om je heen.

Lesprogramma voor kinderen

Bartiméus wil de podcasts gaan gebruiken op school en ontwikkelt hiervoor een speciaal lesprogramma rondom de geluiden. Bij de podcast over boerderijgeluiden krijgen leerlingen bijvoorbeeld les over het boerenleven en dieren op de boerderij. En wie weet past ook een uitstapje naar de boerderij wel in het lesprogramma!

In de komende maanden volgen nog drie andere geluiden:

  • Oktober: Kwaakconcert van boomkikkers
  • November: Nieuwe natuurgeluiden op de Markerwadden
  • December: Regen in allerlei gradaties

Wil je zelf ook even ontspannen? Beluister de podcast ‘Boerderijgeluiden’.