Naar hoofdinhoud

Mensen die slechtziend of blind zijn vertrouwen volledig op geleidelijnen om op straat hun weg te vinden. Maar een schrikbarende 56 procent van alle Nederlanders houdt nog steeds geen rekening met het vrijhouden van de geleidelijnen. Levensgevaarlijk!

Houd de lijn vrij!

Om aandacht te vragen voor het vrijhouden van de geleidelijnen, lanceren de samenwerkende oogorganisaties op initiatief van het Bartiméus Fonds op 1 oktober weer de publiekscampagne ‘Houd de lijn vrij!’. Met de speciaal ontwikkelde game Swipe Your Way, een online campagne met video’s en de website houddelijnvrij.nl willen we bij iedereen in Nederland tussen de oren krijgen dat obstakelvrije geleidelijnen van levensbelang zijn. Daarom zeggen we: Sta niet op onze strepen – dat doen we liever zelf!

Permanente oplossing

Naast de publiekscampagne heeft het team van ‘Houd de lijn vrij!’ ook een permanente oplossing voor het probleem ontwikkeld: een stoeptegel met daarop het campagne icoon, een figuur die met taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. De tegel is bedoeld om direct naast de geleidelijnen te leggen, als permanente herinnering aan weggebruikers om de geleidelijn vrij te houden. De tegel is al door zo’n 16 gemeenten in Nederland besteld. Om dat aantal te helpen stijgen heeft de campagne ook een manifest in het leven geroepen. Iedereen die het ondertekent roept daarmee zijn eigen gemeente op om ook de tegel in het straatbeeld op te nemen.

Help je ook mee?

Ook jij kunt ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking veilig en zelfstandig hun weg kunnen vinden. Teken het manifest op houddelijnvrij.nl/manifest. Volg ‘Houd de lijn vrij!’ op Facebook, Instagram of Linkedin en deel onze berichten. En let zelf ook op dat je geleidelijnen vrijhoudt. Hartelijk dank namens alle mensen met een visuele beperking in Nederland!

Breed gedragen

‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting. Ook NS ondersteunt ‘Houd de lijn vrij!’. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw, binnen de programmalijn ‘Voor elkaar!’.

Meer informatie: houddelijnvrij.nl