Naar hoofdinhoud

Op 13 december sprak Paula Sterkenburg haar oratie uit vanwege haar benoeming tot bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij bekleedt de leerstoel ‘Mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’.

Goede sociale relaties – we hebben ze allemaal nodig om ons emotioneel gezond te voelen. Maar voor mensen met een visuele (en verstandelijke) beperking is het vaak lastig om emoties bij anderen te herkennen, wat het contact met anderen bemoeilijkt. Ook voor ouders van een baby die niet naar hen kan kijken en lachen, is het moeilijk om contact te maken met hun kind en te zorgen dat het zich veilig voelt bij hen. Hoe kunnen ICT-oplossingen helpen om sociale relaties te verbeteren?

Over de leerstoel

Dat wil Paula Sterkenburg, GZ-psycholoog bij Bartiméus graag onderzoeken. Dankzij de steun van onze donateurs kunnen wij dit onderzoek mede mogelijk maken. De titel van haar inaugurele rede is ‘Ontwikkelen in Sociale Relaties. Hoe technologie sociale relaties kan bevorderen van mensen met een visuele of visuele-en-verstandelijke beperking.’ De oratie is kosteloos te downloaden als toegankelijke pdf. Het boek is via deze link ook als gedrukt exemplaar te bestellen tegen betaling.

Paula Sterkenburg gaat binnen de leerstoel aan de slag met drie thema’s:

  • gedrag en stress goed signaleren en begrijpen;
  • sociale relaties gemakkelijker en beter maken;
  • relaties die niet goed zijn, verbeteren.

Het onderzoek binnen de leerstoel verbindt wetenschap en praktijk door het onderbouwen van toepassingen en het toetsen van theorieën in de praktijk.

Over Paula Sterkenburg

Paula Sterkenburg promoveerde in 2008 aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Tot zij op 1 juni 2019 werd benoemd als bijzonder hoogleraar, was zij universitair docent aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (VU). Ze doet onderzoek naar sociale relaties en gehechtheid bij mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking.

Daarnaast werkt ze als GZ-psycholoog bij Bartiméus; ze adviseert orthopedagogen die mensen begeleiden met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking en werkt mee aan de ontwikkeling van scholing van zorgprofessionals. Ook is Sterkenburg coördinator van de Academische Werkplaats ‘Sociale Relaties en Gehechtheid Bartiméus – Vrije Universiteit Amsterdam’.