Naar hoofdinhoud

‘Bijzondere verhalen van donateurs maken mijn werk zo mooi.’

Wat inspireert ons om alles uit de kast te halen, zodat mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen in onze samenleving? Rosita van Oostenbrugge is al 13 jaar lang als medewerkster donateurservice de stem achter het Bartiméus Fonds.

‘Ik ben het eerste aanspreekpunt voor mensen die contact opnemen met het Bartiméus Fonds. Daarnaast doe ik de administratie en heb ik veel contact met donateurs. Dat zijn veelal mensen die erg begaan zijn met Bartiméus. Omdat ze bijvoorbeeld een familielid of buurkindje hebben dat blind is. Hun beweegredenen delen ze vaak met mij. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk’, vertelt Rosita.

Persoonlijk contact

‘Soms bellen mensen met een korte vraag, maar dan ontstaat er een heel leuk gesprek. Dan word ik bedankt dat ik even de tijd voor ze nam. Of iemand heeft een brief ontvangen met mijn naam eronder en belt ons. Dan beantwoord ik de telefoon en hoor ik ‘goh, u bent het echt!’. Mensen verwachten tegenwoordig nauwelijks meer echte personen te spreken als ze een organisatie bellen. Daar ligt onze kracht. We zijn een kleine organisatie met korte lijntjes. Daardoor is het contact intern en met donateurs heel persoonlijk. Vooral met de mensen die ons heel trouw – jaar in jaar uit – steunen.’

De Nederland Kalender

Eén van de drukste perioden in het jaar voor Rosita, is de tijd waarin de Nederland Kalender naar donateurs wordt gestuurd. ‘De kalender ontvang je bij een gift vanaf € 20,-. Hij gaat naar alle delen van de wereld. Ontvangers sturen hem door naar Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika, Zuid-Afrika. Ik vind het een erg leuke tijd. Mensen ontvangen de kalender soms al 20 jaar en bellen dan enthousiast op dat hij weer zo mooi is.’

Bijzondere donaties

Rosita hoort vaak de bijzondere verhalen achter donaties. Van ouders die acties opzetten voor hun slechtziende kind, tot mensen die het donateurschap overnemen van overleden (groot)ouders. ‘Eén zo’n voorbeeld is een mevrouw die mij belde dat haar hulp in de huishouding graag wilde doneren aan het Bartiméus Fonds. De dame was een vluchteling die zo dankbaar was dat ze in Nederland was, dat ze graag geld aan een goed doel wilde geven om iets terug te doen. Ze heeft ook de kalender ontvangen. Dat soort verhalen blijft me bij.’

Volg ons op FacebookTwitterLinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer een nieuw verhaal in ‘Onze inspiratie’ online komt.