Naar hoofdinhoud

In de coronaperiode verzorgden lokale restaurants heerlijke maaltijden voor bewoners en woonbegeleiders van Bartiméus. Dat smaakte naar meer! Daarom werd, met steun van het Bartiméus Fonds, gestart met het project ‘Van lekker eten naar lekker vitaal’. Wegens succes is dit project nu verlengd.

Bartiméus wil met dit project de woonbegeleiders en bewoners aanmoedigen om gezonde maaltijden op tafel te zetten. Want gezond eten houdt je fit en vitaal. Bij de start van dit project deden 8 woningen van Bartiméus in Doorn mee. Door het succes is dit aantal inmiddels uitgebreid naar 12 woningen.

Pasta is favoriet

Gina Peters is woonbegeleidster in Doorn: ‘Elke week bedenken we met elkaar wat we willen eten. Pastagerechten zijn bij ons favoriet! Iedere bewoner helpt één dag in de week mee in de keuken. De bewoners snijden dan de groenten en de woonbegeleiders koken.’

Verse ingrediënten uit eigen moestuin

Bij het bereiden van de maaltijden wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van eigen producten. Producten die bewoners zelf  kweken of maken. Zo zorgt de Historische Moestuin in Doorn voor groenten en fruit, de bakkerij van werkplaats Boschwijk bakt het brood en de eieren komen van de kippen van Boerderij Langbroek. Daarnaast helpen bewoners met het rondbrengen van al deze producten naar de woningen. Op deze manier zijn ze betrokken bij de hele keten voor het bereiden van lekkere maaltijden.

Menu’s van echte chefs

Professionele chefs van lokale restaurants zorgen voor lekkere en gezonde menu’s. Deze worden gedeeld via het intranet van Bartiméus. Zo kan elke woning kiezen uit heerlijke recepten. Verder geven chefs workshops waarin ze samen met bewoners en woonbegeleiders gaan koken. Wouter Leyn, chef bij Cloo & Leyn Groentelab in Doorn, vertelt: ‘De bewoners hebben een meervoudige beperking, daar houden we rekening mee. De gerechten zijn makkelijk te maken én op te eten. Ook houden we rekening met bewoners die een dieet volgen’. En ondertussen wordt er nog gewerkt aan e-learnings. Deze helpen bewoners en woonbegeleiders om de kneepjes van het vak nóg beter onder de knie te krijgen!