Naar hoofdinhoud

Sporten is gezond voor lichaam en geest, dat weten we allemaal. Maar voor mensen met een visuele beperking is sporten vaak niet vanzelfsprekend. Zowel sportscholen als mensen die slechtziend of blind zijn, zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden. Daarom is er op zaterdag 26 september in Lelystad een Multisportdag speciaal voor mensen met een visuele beperking.

Tijdens de Multisportdag, die tussen 13.00 uur en 17.00 uur plaatsvindt in het toegankelijke Sportcentrum de Koploper, kunnen mensen die slechtziend of blind zijn gratis verschillende sporten uitproberen. Op het programma staan blindenvoetbal, goalball, handboogschieten, fitness en klimmen. Een mooie mix van team- en individuele sporten en van reguliere sporten en sporten speciaal voor mensen met een visuele beperking.

Enthousiasme

De Multisportdag wordt georganiseerd door Gehandicaptensport Nederland, Sportbedrijf Lelystad en Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad. Met deze dag hoopt de organisatie veel mensen enthousiast te maken voor sporten. Iedere deelnemer die na afloop wil blijven sporten wordt door Gehandicaptensport Nederland en Sportbedrijf Lelystad geholpen met het vinden van een geschikte sportvereniging in de buurt.

Zichtbaar sportief

De Multisportdagen maken onderdeel uit van het project Zichtbaar Sportief. Dit initiatief wil sportparticipatie onder mensen die slechtziend of blind zijn vergroten en belemmeringen wegnemen. Daarvoor organiseert het samenwerkingsverband de Multisportdagen en werkt aan meer bewustwording bij sportverenigingen over wat sporten met een visuele beperking inhoudt en welke (vaak kleine) aanpassingen er nodig zijn. De dag wordt mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds; in 2018 zamelden wij het benodigde geld in met de sponsorloop The Blind Run.

Coronaproof

Natuurlijk heeft de organisatie veel aandacht voor de veiligheid en houdt zij zich aan de corona-maatregelen en de richtlijnen van het RIVM. Daarom wordt aan alle deelnemers gevraagd een eigen sportmaatje mee te nemen. Bij voorkeur iemand uit het eigen huishouden, of anders een begeleider die vanaf 1,5 meter afstand goed verbaal contact kan houden. De organisatie zelf zet ook vrijwilligers in, maar eigen begeleiding is wenselijk. De locatie wordt volledig coronaproof ingericht, aangepast op de behoeften van de doelgroep.

Meedoen?

Heb je een visuele beperking en wil je meedoen met de Multisportdag? Stuur dan een e-mail naar f.vanlin@gehandicaptensport.nl. Je ontvangt dan een toegankelijk inschrijfformulier.
Heb je een sportschool of sportclub en wil je meer weten over sporten met een visuele beperking en hoe dat binnen jouw organisatie kan? Neem dan contact op met Floor van Lin via f.vanlin@gehandicaptensport.nl.

Praktische informatie

Locatie: Sportcentrum de Koploper, Badweg 21, Lelystad
Datum: zaterdag 26 september 2020
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Website: www.gehandicaptensport.nl