Naar hoofdinhoud

We zijn trots dat het project ‘Ik ben online’ is genomineerd voor de Gehandicaptenzorg prijs, die dit jaar in het teken staat van eenzaamheid. Met ‘Ik ben online’ kunnen mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking zelfstandig meedoen in de digitale wereld en zo verbinding vinden. In het project werken we samen met diverse kennis- en zorgorganisaties in het oogveld.

Mensen met een beperking voelen zich vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie mensen met een beperking zich elke week eenzaam voelt. Dat is veel. Het is belangrijk dat er binnen de gehandicaptenzorg aandacht is voor dit aangrijpende thema. Ook – of misschien wel juist – in deze tijden van corona. Met de Gehandicaptenzorg prijs wil de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dit jaar daarom de bewustwording over eenzaamheid vergroten in de sector. Zodat we eenzaamheid beter kunnen aanpakken en voorkomen.

Drie finalisten

Met ‘Ik ben online’ kunnen mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking, die niet kunnen lezen en schrijven, zelfstandig meedoen in de digitale wereld en zo verbinding vinden. De andere twee finalisten zijn Amerpoort en Avelijn. Amerpoort organiseert regelmatig muzikale bijeenkomsten waar veel vriendschappen uit ontstaan, met als klap op de vuurpijl: een festival voor (en ook door) mensen met een beperking. Bij Avelijn worden creatieve mensen met en zonder beperking aan elkaar gekoppeld die een periode lang samen kunst creëren en zo bijzondere connecties maken met elkaar.

Prijsuitreiking

Op 15 maart wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekend gemaakt wie er met de hoofdprijs van 10.000 euro vandoor gaat.

Eerdere nominaties

De VGN organiseert dit jaar voor de negende keer de gehandicaptenzorgprijs. In 2016 werden we genomineerd met de serious game ‘Stop nu met pesten’ en een leestraining voor slechtziende kinderen. In 2018 eindigden we ook als finalist, met het digitale educatieve programma ‘Zie je wel’, waarmee kinderen met een visuele beperking spelenderwijs leren hoe ze kunnen omgaan met uitdagingen in de ziende maatschappij.