Naar hoofdinhoud

Mensen met een visuele beperking komen minder makkelijk in de natuur. Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten ontwikkelde de 3D podcastserie ‘Het geluid van de natuur’, mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds. Door het luisteren naar de podcasts kunnen ook mensen die slechtziend of blind zijn de natuur ervaren en er verbinding mee maken.

Het geluid van de regen

Samen met boswachters van Staatsbosbeheer zocht het programma BinnensteBuiten naar locaties waar natuurgeluiden opgenomen kunnen worden in hun meest pure vorm. De nieuwste, vierde aflevering ‘Het geluid van de regen’ is inmiddels te beluisteren op de website van BinnensteBuiten. Met je oortjes of koptelefoon ervaar je het 3D-geluid alsof je in de tent zit en de regen op het doek hoort kletteren. Het onweer zwelt aan, maar zelf blijf je lekker droog!

Lesprogramma voor kinderen

Bartiméus wil de podcasts gaan gebruiken op school en ontwikkelt hiervoor een speciaal lesprogramma rondom de geluiden. Bij de podcast over boerderijgeluiden krijgen leerlingen bijvoorbeeld les over het boerenleven en dieren op de boerderij. En wie weet past ook een uitstapje naar de boerderij wel in het lesprogramma!

De volgende podcasts zijn verschenen in de serie ‘Het geluid van de natuur’:

  • Het geluid van de regen
  • Boerderijgeluiden
  • Kwaakconcert van boomkikkers
  • Nieuwe natuurgeluiden op de Markerwadden

Wil je zelf ook even ontspannen? Beluister de podcasts op de website van Binnenste Buiten.