Voor het eerst audiodescriptie op de Paralympische Spelen
09 september 2024
Koken als je weinig of niets ziet, hoe doe je dat? In ‘Koken met…’ vertellen kookliefhebbers die slechtziend of blind zijn er meer over. Dit keer Hemmie, Jan en André. Samen met drie medebewoners wonen ze bij Bartiméus in Doorn.
In hun woning zijn Hemmie, Jan en André de echte koks. Tijdens een kookworkshop van chef Wouter Leyn maken ze dan ook enthousiast vegetarische wraps. Hoe pakken zij het aan in de keuken? Speciaal voor jou delen Hemmie, Jan en André ook het recept!
De kookworkshop is onderdeel van ‘Van lekker eten naar lekker vitaal’. Met dit project wil Bartiméus de woonbegeleiders en bewoners aanmoedigen om dagelijks gezonde en lekkere maaltijden op tafel te zetten. Want gezond eten houdt je fit en vitaal.
In de kookworkshops maakt Wouter Leyn, chef bij Cloo & Leyn Groentelab in Doorn, samen met bewoners een gerecht uit de door hem opgestelde weekmenu’s. ‘De gerechten zijn gezond, en omdat de bewoners een meervoudige beperking hebben, ook makkelijk te maken én op te eten. Ook wordt er rekening gehouden met bewoners die een dieet volgen.’
‘Meestal gaat het zo dat de bewoners de ingrediënten schoonmaken en snijden. En als het kan, staat een bewoner met mij achter de pannen. Ondertussen laat ik ze de kruiden ruiken. We beginnen de kookworkshop altijd met een gesprek over eten. Wat vinden de bewoners van het eten op de groep, wat vinden ze lekker en wat kan beter? Zo willen we de bewoners al kokend en pratend positief betrekken bij hun maaltijden.’
In de woning van Hemmie, Jan en André zijn ze goed bezig met eten. Woonbegeleidster Gina Peters vertelt: ‘Samen met onze bewoners bespreken we wat we de aankomende week op tafel zetten. Iedere bewoner kiest een maaltijd. Pastagerechten zijn bij ons favoriet! Iedere bewoner helpt ook één dag in de week met bereiden. De bewoners snijden dan de groenten en de woonbegeleiders koken.’
‘Samen lekker, gezond koken en eten versterkt de band met elkaar. Onze bewoners geven elkaar vaak een compliment over het eten. ‘Dat smaakt naar meer’, klinkt er dan. Of ‘Eten we dit nog een keer?’ En als een bewoner jarig is, eten we zijn of haar lievelingsgerecht of gaan we naar een restaurant.’
‘Tijdens de workshop van Wouter Leyn leren we nog meer over lekker én gezond koken’, gaat Gina verder. ‘We kennen Wouter van de maaltijdactie van het Bartiméus Fonds. In de coronaperiode verraste hij ons met de lekkerste gerechten. De workshop is ook een feestje. De wraps zijn heerlijk. Beter dan een patatje, aldus Jan.’ En de afwas? ‘Die doet Truus, zo noemen we onze vaatwasser!’
Ingrediënten (6 personen)
Voor de wraps
2 tenen knoflook, geperst
1,5 rode ui, gesnipperd
1 grote tomaat, in stukjes
1 blik (500 gr) bonen, uitgelekt
1 blik (250 gr) crispy mais, uitgelekt
30 gr gebrande ongezouten cashewnoten, fijngehakt
6 tortilla wraps
2 tl gemalen komijnzaad
zonnebloemolie
sap van een halve limoen
bosje verse koriander, fijngehakt
Voor de guacamole
2 rijpe avocado’s
1 teen knoflook, geperst
1 rode peper
halve rode ui, gesnipperd
1 tomaat, in stukjes
sap van een halve limoen
beetje koriander, fijngehakt
Bereiden
Maak eerst de guacamole:
Ga dan verder met de wraps:
Eet smakelijk!