Naar hoofdinhoud

Nederland is een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker: de ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel is een feit. Deze opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels. Gemeente Zaanstad heeft de primeur: vrijdag 15 mei is daar de eerste tegel gelegd.

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegeld op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Na twee succesvolle campagnes heeft het campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’, samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

Primeur voor Gemeente Zaanstad

Op vrijdag 15 mei legde wethouder Slegers van Toegankelijkheid in de gemeente Zaanstad de allereerste ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel. De wethouder: “Recent hebben we het stationsgebied in Zaanstad voorzien van geleidelijnen. Maar dat vonden we niet voldoende. Onderdeel van ons actieplan Toegankelijkheid is ook de bewustwording onder onze inwoners vergroten. Deze stoeptegels dragen hier in belangrijke mate aan bij. Ze vallen goed op, hebben een duidelijk pictogram en heldere boodschap. Hartstikke mooi dat wij in Zaanstad de primeur van de eerste stoeptegels hebben!”.

‘Houd de lijn vrij!’ volgen?

Wil je meer weten over ‘Houd de lijn vrij!’, kijk dan op www.houddelijnvrij.nl. Je kunt het campagnenieuws ook volgen via Facebook, LinkedIn en Instagram.

‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt gevoerd in samenwerking met Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting.