Naar hoofdinhoud

Net als alle andere bewoners in de ouderenzorg in Nederland hebben de bewoners van het Henriette van Heemstrahuis in Ermelo al bijna twee maanden geen bezoek meer kunnen ontvangen. Met steun van onze donateurs is daar nu een prachtige oplossing voor gekomen: een veilige bezoekersruimte in een speciaal aangepaste portakabin.

‘De bewoners van het Henriette van Heemstra Huis en hun verwanten missen elkaar enorm,’ vertelt Jopie Nooren, bestuursvoorzitter van Bartiméus. ‘Wij voelen enorm met hen mee en daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. De grote uitdaging was om bezoek op een veilige manier te organiseren. Daar komt bij dat onze bewoners slechtziend of blind zijn. Hoe zorg je ervoor dat zij nabijheid ervaren als ze hun bezoek niet mogen aanraken en óók niet kunnen zien?’

Optimaal geluid

‘Met steun van het Bartiméus Fonds is het ons gelukt,’ vervolgt Jopie Nooren. ‘Op 11 mei hebben we een bezoekersruimte geopend die aan alle eisen en wensen voldoet: een speciaal aangepaste portakabin. In het midden is een plexiglas wand geplaatst. Bezoek neemt aan de ene kant van de wand plaats, de bewoner aan de andere kant. Wat deze portakabin extra bijzonder maakt, is dat deze qua geluid zo is aangepast dat de bewoners hun bezoek optimaal kunnen horen. Daarmee sluiten we aan bij hun specifieke behoefte. De bewoners zijn er dan ook heel blij mee, en zien er naar uit om hun familie weer in levende lijve te ontmoeten. Op onze locaties in Zeist en Doorn kijken we nu ook naar alternatieve bezoekmogelijkheden voor de bewoners met een meervoudige beperking.’

Feestelijke opening

Een bewoonster mocht met haar familie de nieuwe bezoekersruimte voor het eerst in gebruik nemen. Bij deze feestelijke opening waren Jopie Nooren en Joeke van de Mei, directeur van het Bartiméus Fonds, aanwezig.

Met dank aan de gemeente Ermelo voor de fijne samenwerking, en aan FIRA Wonen voor het ter beschikking stellen van het meubilair en de inrichting voor de portakabin.