Naar hoofdinhoud

In zeven dagen 250 kilometer door de Sahara rennen, en daarmee €100.000 ophalen. Dat is de uitdaging die ultraloper Björn van Loon aangaat. Van 14 t/m 20 april rent hij de Marathon des Sables. Zijn blinde dochtertje Maja is zijn grote inspiratiebron. Het ingezamelde geld gaat naar oogonderzoek bij baby’s en peuters met een ernstige oogziekte.

Wil je Björn sponsoren? Ga dan direct naar Björns actiepagina.

De Marathon des Sables is een zevendaagse ultraloop van 250 km, die jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De langste etappe is ongeveer 85 km en de overige etappes zijn tussen de 20 en 40 km lang. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld.

In actie voor blinde kinderen

Met zijn deelname aan de Marathon des Sables wil Björn geld inzamelen voor het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus. Björn: ‘Mijn dochtertje Maja van zeven is blind vanaf haar geboorte door LCA, een onbehandelbare aandoening aan het netvlies. Maja’s oogaandoening is destijds gediagnosticeerd in het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus. Omdat ik zelf met Maja heb ervaren hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk te weten wat er met de ogen van je kindje aan de hand is, en we nog steeds heel goed begeleid worden door Bartiméus, zet ik me in voor dit centrum.’

‘Mijn blinde dochtertje is mijn voorbeeld om nooit op te geven’

‘Omdat Maja blind is, ontdekt ze de wereld op een andere manier dan ziende kinderen’, gaat Björn verder. ‘Alles kost haar veel meer tijd en inspanning. Maar ze geeft nooit op. En dat inspireert mij om de uitdaging van de Marathon des Sables aan te gaan. Het zal zwaar worden. Je draagt je eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etc. Overdag ren je bij een temperatuur van 40 graden of meer en ‘s nachts zakt het kwik tot vijf graden. Maar Maja is mijn voorbeeld om nooit op te geven en grote doelen te stellen én te halen.’

Eerdere succesvolle acties van Björn

Björn is een geoefend ultraloper. Bij deze sport ren je afstanden van minimaal 50 km over wisselend terrein. In 2021 rende hij in zeven dagen het Pieterpad. Van Pieterburen naar de top van de Sint Pietersberg, 70 km hardlopen per dag. Vorig jaar vestigde Björn een nieuw Guinness World Record Blind Running. Op atletiekbaan Climax in Ede liep hij 24 uur lang geblinddoekt rondes, in totaal 163 km. Met deze acties haalde hij in totaal ruim €20.000,- op voor het Bartiméus Baby- en Peutercentrum.