Naar hoofdinhoud

Met een bijzondere actie heeft Björn van Loon een prachtig bedrag ingezameld voor het nieuwe diagnostisch Baby- en Peutercentrum van Bartiméus. In een week tijd heeft hij het Pieterpad door heel Nederland gerend, met zijn vierjarige dochtertje Maja als zijn grote motivatie om het vol te houden. Zijn inspirerende actie leverde 7.500 euro op en de teller loopt nog door!

Björn: ‘Maja is blind vanaf haar geboorte door LCA, een onbehandelbare aandoening aan het netvlies. Maja’s oogaandoening is destijds onderzocht bij het Bartiméus Diagnostisch Centrum. Inmiddels heeft Bartiméus een speciaal Baby- en Peutercentrum, waar ze de allerkleinsten nóg beter kunnen diagnosticeren. Omdat ik zelf met Maja heb ervaren hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk de diagnose te weten, zet ik me in voor dit centrum.’

Niet opgeven

‘Maja is nu vier jaar en met begeleiding van Bartiméus leren we steeds beter om te gaan met haar visuele beperking, zowel emotioneel als praktisch. Omdat ze blind is, moet ze de wereld op een andere manier ontdekken en daarin komt ze elke dag opnieuw uitdagingen tegen. Maar het is een kleine doorzetter, ze geeft niet snel op. En dat heeft mij geïnspireerd tot deze actie, doorzetten en niet opgeven.’

Lees hier het interview met Björn over zijn dochter Maja.

Zeven dagen rennen

‘Via het Pieterpad ben ik van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg gerend. In zeven dagen heb ik gemiddeld 70 kilometer per dag hard gelopen. Ultralopen, waarbij je afstanden van minimaal 50 kilometer hardloopt over wisselend terrein, is mijn sport. Door omstandigheden was ik niet heel goed getraind aan het Pieterpad begonnen, maar ik heb het gehaald. De laatste 2,5 kilometer heb ik met Maja op mijn nek gerend en gewandeld. Dat kon er prima nog bij, zo gaaf. Samen hebben we het Drielandenpunt op de Sint Pieterberg bereikt!’

Positieve ervaring

‘Dat het me is gelukt komt mede door de hartverwarmende support die ik onderweg kreeg van mensen die mij steunden met een spontane donatie, een overnachting of door een stuk met me mee te rennen. Ik heb iedereen persoonlijk bedankt, maar wil nogmaals mijn grote dank uitspreken. Door alle steun was het zo’n positieve ervaring. Ik heb een heel tevreden gevoel dat ik zoveel mensen heb gesproken en geïnspireerd, en dat er een behoorlijk bedrag is opgehaald. Het was voor mij bijna een spirituele reis, deze actie, je gaat anders naar de wereld kijken.’

Zelf geld inzamelen voor het goede doel of een actie opzetten? Lees hier hoe je dit kunt doen.