Naar hoofdinhoud

‘In de moestuin heb ik rust aan mijn hoofd.’

Jeremy is blind en werkt in de moestuin van de Historische Theetuin bij Bartiméus in Doorn. Hier is hij helemaal op zijn plek. Zijn begeleider Dennis helpt hem op weg, zorgt voor een fijne sfeer en biedt een luisterend oor.

Jeremy: ‘Acht jaar geleden ben ik op de moestuin begonnen met een stage. Dat beviel meteen goed. In de tuin kan ik alleen werken en heb ik rust aan mijn hoofd. Dat heb ik nodig. Mijn favoriete klusje is het verwijderen van mos. En als ik wat afwisseling wil, maak ik een praatje met bezoekers van de Theetuin. ’s Ochtends drinken we eerst koffie en verdelen we het werk. Daarna loopt Dennis me mee naar mijn werkplek.’

Fijne, waardevolle werkdag

Dennis volgt een opleiding tot persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Hij werkt drie dagen in de week bij de moestuin en gaat één dag naar school. ‘Hiervoor werkte ik als agrarisch medewerker op een kippenboerderij. Maar door een bedrijfsongeval ben ik mijn rechterarm verloren. Dat was voor mij een keerpunt. Hoe wilde ik verder met mijn leven? Toen heb ik gekozen voor de zorg. En daar heb ik geen spijt van. Ik vind het mooi dat ik Jeremy en de andere medewerkers een fijne, waardevolle werkdag kan geven. Het is ook belangrijk om een luisterend oor te zijn.’ Dat kan Jeremy beamen: ‘Het is fijn als ik even m’n hart kan luchten bij Dennis.’

Gewassen waar vraag naar is

‘In de tuin verbouwen we met 14 medewerkers, zeven begeleiders en ongeveer 25 vrijwilligers groente, fruit en bloemen’, gaat Dennis verder. ‘We kiezen voor ‘makkelijke’ gewassen waar vraag naar is. De opbrengst verkopen we aan bezoekers van de Theetuin en een paar restaurants. Wat overblijft geven we aan de voedselbank. ’s Winters werken we in de kas. Dan doen we onderhoudsklusjes en drogen we bloemen.’

In de vingers

Jeremy werkt graag in de moestuin: ‘Ik vind het fijn om bezig te zijn en het is gezellig.’ ‘En het tuinwerk past ook helemaal bij jou,’ vult Dennis aan. ‘Je werkt geconcentreerd en maakt je klus netjes af. Je hebt het goed in de vingers.’

De moestuin

Verse groente, fruit of bloemen van het seizoen kopen? Kom langs bij de moestuin! Kijk voor meer informatie op de website van Bartiméus.

Volg ons op Facebook, LinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer een nieuw verhaal in ‘Bartiméus in het kort’ online komt.