Naar hoofdinhoud

‘Ik heb wel gevoel bij kleuren.’

Anneke Berkhout is blind. Ze houdt ervan zich leuk te kleden, het liefst met bijpassende sieraden. Maar hoe koopt ze haar kleding? En als ze ‘s ochtends voor haar kledingkast staat, hoe maakt ze dan een keuze?

Anneke: ‘Ik houd van sportieve kleding. Het moet lekker zitten en het mag best een beetje kleurrijk zijn. Ook al zie ik niets, ik heb wel een gevoel bij kleuren. Als ik kleding ga kopen, gaat er altijd een vriendin mee. Zij vertelt mij welke kleuren bij elkaar passen. Inmiddels weet ik dat ook zelf wel, dat heb ik aangeleerd. En tegenwoordig kan er heel veel, dat is heel fijn!’

Omschrijving in braille

Anneke opent haar kledingkast. Er liggen shirtjes en truien in keurige stapeltjes. ‘Ik weet precies waar wat ligt. Naast elk stapeltje ligt een blaadje met daarop in braille een omschrijving van het kledingstuk. Het is dus heel belangrijk dat alles na het wassen weer op de juiste plek in het stapeltje komt! In de omschrijving van elk kledingstuk vermeld ik details, zoals het aantal knoopjes aan de mouw of het soort kraagje. Heb ik dezelfde shirtjes, dan knip ik van de donkerste het lusje in de nek doormidden. Zo herken ik dat shirtje.’

Sieraden

‘Van make-up houd ik niet, daar ben ik te ongeduldig voor. Maar leuke oorbellen of een ketting maken het geheel af, vind ik. Soms gok ik wat erbij past. En als het niet matcht bij mijn kleding, vertrouw ik erop dat mijn omgeving me waarschuwt.’

Volg ons op Facebook, LinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer een nieuw verhaal in ‘Hoe doe je…’ online komt.