Naar hoofdinhoud

Teveel mensen met een visuele beperking zitten tegen hun zin thuis. Uit recente cijfers blijkt dat slechts 3 op de 10 mensen met een visuele beperking die kunnen werken, momenteel een betaalde baan heeft. Deze alarmerende statistieken vragen dringend om verandering. Daarom bundelen Het Bartiméus Fonds, de Oogvereniging en Visio Foundation hun krachten voor een gezamenlijke ‘Wij willen werken’-campagne. Deze loopt van 18 september t/m 15 oktober.

“Het is een gemiste kans dat mensen die blind of slechtziend zijn nog zo vaak worden buitengesloten van de arbeidsmarkt.” Joeke van der Mei, directeur van het Bartiméus Fonds.

Billboards, advertenties en petitie

De campagne ‘Wij willen werken’ heeft als hoofddoel om bewustzijn te creëren over deze ondervertegenwoordiging op de arbeidsmarkt. Én om ervoor te zorgen dat er concrete stappen worden gezet om deze onrechtvaardigheid aan te pakken. De campagne richt zich op meerdere doelen, met als hoogtepunt een petitie die via billboards en social media wordt gepromoot. Deze petitie roept het publiek op om hun steun te betuigen aan het recht op werk voor mensen met een visuele beperking.

“Net als iedereen, hebben ook mensen met een oogaandoening recht op bestaanszekerheid. Een betaalde baan helpt daarbij. Geef mensen die blind of slechtziend zijn een kans!” Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging.

Wat willen we met de campagne bereiken?

  • Bewustwording vergroten: over het gebrek aan werkgelegenheid voor mensen met een visuele beperking. Het publiek wordt aangemoedigd om de petitie te ondertekenen en de boodschap te verspreiden.
  • Petitie voor verandering: de organisaties achter de campagne zullen de handtekeningen aanbieden aan MKB Nederland om een constructief gesprek te starten over het creëren van gelijke kansen voor mensen met een visuele beperking op de arbeidsmarkt
  • Samenwerking en partnerschap: een oproep aan werkgevers, maatschappelijke organisaties en de overheid om samen te werken aan inclusieve werkplekken en passende ondersteuning voor mensen met een visuele beperking.
  • Oproep tot actie: de campagne moedigt werkgevers aan om de voordelen van diversiteit en inclusie te omarmen en mensen met een visuele beperking kansen te bieden om hun potentieel te benutten.

“Veel werkgevers hebben ‘koudwatervrees’, terwijl met wat aanpassingen inclusieve werkplekken voor mensen met een visuele beperking kunnen worden gecreëerd.” Sabine Fijn van Draat, bestuurssecretaris van Visio Foundation.

Teken de petitie!

Vind je het ook belangrijk dat meer mensen met een visuele beperking betaald werk krijgen?
Doe dan mee en teken nu de petitie! Ga naar wijwillenwerken.nl

Advertentie van de campagne. Links het halve gezicht van Iris en rechts de tekst: Iris heeft oog voor taal. Waarom heeft niemand oog voor Iris? Advertentie van de campagne. Links het halve gezicht van Jesse en rechts de tekst: Jesse heeft oog voor cijfers. Waarom heeft niemand oog voor Jesse?