Zicht op verminderd zicht
Van de mensen met een visuele beperking in Nederland is naar schatting 80 procent ouder dan 65 jaar, en omdat we steeds ouder worden groeit deze groep jaarlijks. Maar voor een groot deel worden de visuele aandoeningen niet of te laat ontdekt. Daarom zijn seniorenorganisatie KBO-PCOB en Bartiméus samen een project gestart om slechtziendheid bij ouderen beter te kunnen signaleren en hen op weg te helpen naar de juiste zorg en hulpmiddelen. Zo kunnen zij blijven meedoen in onze samenleving.
Eenzaamheid
Onder ouderen met een visuele beperking heeft ruim de helft te maken met eenzaamheid. Dat cijfer is bij ouderen zonder visuele beperking 30 procent. Het verlies van zicht heeft een grote impact op het dagelijks leven. Sociale activiteiten worden moeilijker en ook schaamte speelt vaak een rol. Maar juist het blijven meedoen in de samenleving is voor ouderen belangrijk voor goede gezondheid en welbevinden. Bij tijdige herkenning van het probleem kan vaak nog veel verbeterd worden, of het nu gaat om verbetering van zicht, vertraging van achteruitgang of de juiste hulpmiddelen waarmee iemand toch weer activiteiten kan oppakken die eerder niet meer gingen.
Ouderenadviseurs
Met ruim 250.000 leden is KBO-PCOB de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Naar schatting hebben 25.000 leden van de organisatie een visuele beperking en voor hen wil KBO-PCOB graag specifieke hulp bieden. De vrijwillige ouderenadviseurs komen bij de senioren achter de voordeur. Door hen bij te scholen zodat zij meer kennis hebben van oogaandoeningen en de mogelijkheden en hulpmiddelen die beschikbaar zijn, kunnen zij slechtziendheid eerder signaleren en mensen de weg wijzen naar passende hulp. Bartiméus heeft daarvoor alle kennis in huis en heeft samen met KBO-PCOB de trainingen vormgegeven.
Breed uitrollen
Via het adviescentrum toegankelijkheid van Bartiméus wordt deze training breed uitgerold. Iedere organisatie die met ouderen werkt heeft immers baat bij gedegen kennis over slechtziendheid en de mogelijkheden om hierbij hulp te krijgen.