Naar hoofdinhoud

Op Witte Donderdag 28 maart vindt in Zeist The Passion plaats. Het Bartiméus Fonds is partner van dit muzikale event over het paasverhaal.

Een inclusieve beleving

De eeuwenoude vertelling van The Passion is nog steeds actueel en herkenbaar. Daarom is het belangrijk dat dit universele verhaal over liefde en hoop toegankelijk is voor iedereen. Samen met KRO-NCRV hebben we gewerkt aan het toegankelijk maken van dit evenement voor mensen met een visuele beperking. Zo kunnen mensen die slechtziend of blind zijn met begeleiding in de processie meelopen en kunnen zij de uitzending volgen met audiodescriptie. De audiodescriptie vertelt wat er in beeld is te zien. Zo kan iedereen The Passion 100% beleven.

Marjolein is blind en fan van audiodescriptie.
‘Dankzij audiodescriptie beleef ik The Passion net als ieder ander.’
Lees het verhaal van Marjolein.

Meekijken met audiodescriptie – op locatie

Op de eventlocatie in Zeist is vlakbij het podium een vak voor slechtziende en blinde bezoekers. In dit vak is een blindentolk aanwezig die vertelt wat er allemaal is te zien. Kort voordat de uitzending begint, beschrijft de tolk bijvoorbeeld het podium, het decor en hoe het koor eruit ziet. Zodra de uitzending start neemt de blindentolk je helemaal mee in het verhaal waardoor je het goed kunt volgen.

Meekijken met audiodescriptie – op televisie

Kijk je The Passion bijvoorbeeld vanuit huis of samen in de kerk, dan kun je The Passion volgen met audiodescriptie via de radio. Voor het beluisteren hiervan zijn een smartphone en oortjes of een koptelefoon nodig. De audiodescriptie wordt verteld door radio-DJ Emmely de Wilt en is tijdens de tv-uitzending te beluisteren via NPO Radio 2.

Hoe beluister je de audiodescriptie via de radio?

  • Download de NPO Radio 2-app op je smartphone.
  • Sluit een koptelefoon of oortjes aan op je smartphone.
  • Zet de radio op je smartphone aan via de NPO Radio 2-app zodra de tv-uitzending start.
  • Je hoort nu wat er in beeld is te zien.

Ik geloof in jou

Het thema van The Passion van 2024 is ‘Ik geloof in jou’. Hoe mooi is het als iemand het geloof in jou uitspreekt, jou verder helpt in je ontwikkeling? Hoe mooi is het om uit te spreken dat je in een ander gelooft? Dat is heel belangrijk, zeker als je leeft met een visuele beperking. Dat herkennen ook Fred, Esther en Bram. Lees hieronder hun verhalen.

Foto: Swirl Studio.