Naar hoofdinhoud

Hoe maak je beeldende kunst toegankelijk voor ziende én niet-ziende bezoekers? In The Blind Spot in Centraal Museum Utrecht hebben kunstenaar Jasper Udink ten Cate en experience designer Jeroen Prins een aantal bekende stillevens uitgewerkt tot 4D kunstwerken die de zintuigen ruiken, horen en voelen aanspreken.

Met The Blind Spot willen Jasper en Jeroen een bijdrage leveren aan een beter toegankelijke samenleving. Ze presenteren een ‘4D kunstbeleving’ voor zowel ziende bezoekers als voor bezoekers die slechtziend of blind zijn. De 4D kunstwerken richten zich niet op het kijken, maar spreken andere zintuigen – ruiken, horen en voelen – aan.

Licht en schaduw voelen

Bezoekers worden onder begeleiding van een audiotour aangespoord de kunstwerken daadwerkelijk aan te raken en zo de etenswaren en de verschillen tussen licht en schaduw letterlijk te voelen. De werken zijn gebaseerd op originele stillevens: Stilleven met vruchten, noten en kaas van Floris Claesz. van Dijck (ca. 1613, collectie Frans Hals Museum) en Stilleven (bakje met appels) van Bart van der Leck (1921, collectie Centraal Museum Utrecht).

Inclusief

Jasper en Jeroen willen met deze presentatie beeldende kunst toegankelijker maken voor blinde en slechtziende bezoekers. Tegelijkertijd worden ziende bezoekers uitgenodigd om geblinddoekt de kunstwerken te beleven. Kortom, een inclusieve manier om kunst te ervaren.

Meer info en tickets

Meer informatie over de tentoonstelling en het (vooraf) kopen van tickets vind je op de website van het Centraal Museum.

Dankzij onze donateurs

Alleen dankzij de steun van onze donateurs kunnen wij dit soort projecten mede mogelijk maken. Dank je wel!